Book Nerds, Persoonlijk

Confession Time |Mijn liefde voor tweedehandsjes

Ik weet dat veel boekenliefhebbers er echt niet tegenkunnen om iemand anders boek te lezen of te krijgen. Soms is de rug geplooid en vind je een ezelsoor hier en daar. Maar ik vind dat tweedehandsboeken eigenlijk heel erg leuk zijn. Om zeer uiteenlopende redenen. Vandaag zet ik eens alle redenen in een lijstje. Here we go!

Eens om de zes maanden houden we met de leesclub eens een boekenruilbeurs. Iedereen brengt dan boeken mee die hij/zij niet meer wil lezen of gelezen heeft, maar er niets van vond. Op die manier vinden ze dan een nieuwe eigenaar en kun jij misschien boeken ruilen die je al heel lang wilde hebben. Win-win-situatie, en je betaalt er geen geld voor!

1. God save the money

Mijn grootste reden voor mijn liefde voor tweedehandsboeken of – spullen in het algemeen is money. Voor soms minder dan een vierde van de prijs kun je iets geweldigs op de kop slaan. Zo kun je soms boeken overkopen voor 5 euro, terwijl ze nieuw in de winkel 20 euro kosten. Meestal is er dan ook niets aan die boeken! Ik bedoel, dan kun je vier boeken kopen in plaats van één.

2. Je hoeft je nooit schuldig te voelen

Als je je eens laat gaan in de tweedehandsboekenwinkel (of het internet), zoals ik wel eens vaker doe, dan moet je je vaak niet schuldig voelen. Als je je laat gaan in de boekenwinkel, dan misschien wel. Meestal ben je nooit veel geld kwijt als je vijf boeken koopt in de tweehandswinkel. Soms heb je ze al voor een tientje. Plus, als je ze uiteindelijk gelezen hebt, en ze niet mooi vond, dan breng je ze gewoon weer terug. Ik ga altijd naar de Oxfamwinkel hier in Brugge. Hun boekencollectie is altijd verschrikkelijk groot én mooi. Ik vind er altijd wel een pareltje tussen.

3. Zo’n boek heeft een verhaal

Ik vind het altijd leuk om erachter te komen waarom mensen hun boeken hebben weggedaan. Vonden ze het niet leuk, of zijn ze gewoonweg uit het genre gegroeid? Ik weet het niet. Bij een tweedehandsboek wil ik altijd te weten komen waarom het zo slecht was of waarom ze het wegdeden.

4. Er staat soms een naam in of er is iets anders in achtergelaten

Wat ik nog leuker vind, is dat er vaak een naam in de binnenkant kaft van het boek staat. Oké, ik doe dat zelf nooit. Maar ik vind het altijd wel een grappig om te lezen als ik dat boek gevonden heb in de tweehandswinkel. Soms vind je ook eens een kassabonnetje of een bladwijzer in het boek… En dan is het altijd fantastisch om te zien dat mensen maar tot pagina 100 zijn geraakt toen ze het weglegden.

5. Het is erfelijk

Mijn opa is zijn echte Book Nerd. Ik mag dan ook met trots zeggen dat ik zijn goede genen heb geërfd op dat vlak. Jij ook?

Lees je dan alleen maar tweehandsboeken, Audrey?

Confession Time:
Ik hou van koopjes. Veel te graag. Als je eens kijkt naar deze book haul, dan weet je genoeg. Ik verslind zoveel boeken in een jaar, dat het soms een beetje onmogelijk is om elk boek nieuw te kopen. Als een boek gemiddeld 20 euro kost, dan ben ik rap 500 euro kwijt in een jaar. En dat is veel geld. Ik kijk dus graag eens bij boekhandels in de koopjeshoek.

Daarom hou ik ook van ruilbeurzen! Ik kan mijn oude boeken kwijt en anderen ook. Zo wordt iedereen gelukkig en moet je er zelfs geen geld mee bemoeien. Ook hou ik ervan om de boeken die ik echt verschrikkelijk vond weg te geven of naar de kringloop te doen. Zo steun ik mijn arme boekenkast, maar ook de maatschappij.

Maar ik hou er ook van om een nieuw boek te kopen. Meestal is dat dan een boek waar ik al eeuwen naar uitkijk. Ik heb het dan ook al eeuwen in de zelfstandige boekhandel gepre-orderd en om dan 20 euro te betalen vind ik echt heel erg leuk. Meteen kruip ik dan met mijn boek onder een dekentje en weg ben ik.

Kopen jullie graag tweedehandsboeken of moet alles nieuw zijn?

 

 

 

 

 

7 thoughts on “Confession Time |Mijn liefde voor tweedehandsjes

  1. Ik ben helemaal voor tweedehands. Een gebroken rug vind ik namelijk niet zo erg, want dat is voor mij vaak een teken dat een boek meerdere keren gelezen is, en dus bijzonder is geweest voor de vorige eigenaar. En tja.. koopjes!

  2. Ja hoor, ik vind het heerlijk om tweedehandse boekenkoopjes te doen. Op die manier kan ik er meer kopen/lezen en komen er inderdaad geen schuldgevoelens bij kijken. Ik vind het heerlijk wanneer ik een hele reeks boeken kan kopen voor de prijs van 1 of 2 nieuwe exemplaren. Bovendien voelt het ook steeds een beetje aan als een schattenjacht om op een rommelmarkt of in een kringloopwinkel rond te snuisteren tussen de boeken.

  3. […] Het boek … Mijn favoriete gedichten De antwoorden op jullie vragen Een jaar geen boeken Jouw moment(en) uit 2017 – Bloggers aan het woord Nieuw jaar, nieuwe challenges De verplichte leestijd: tijd voor verandering Book Blogger Hop – Something old, something new? Can You Hate The Author And Love The Book? Confession Time – Mijn liefde voor tweedehandsjes […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.