Review

Birthday: ietwat teleurstellend, maar broodnodig op de Nederlandse boekenmarkt

Eric en zijn beste vriend Morgan zijn geboren op dezelfde dag, op hetzelfde tijdstip, op dezelfde plaats. Ze hebben deze ene dag altijd samen gevierd, maar hoe ouder ze worden hoe meer hun vriendschap verandert. 
Morgan voelt zich volkomen alleen en gevangen in haar lichaam. Terwijl ze worstelt met de moeilijke keuze om als haar ware zelf te leven, lijkt Eric een perfect bestaan te hebben als populaire footballspeler. Toch heeft ook Eric zo zijn problemen. Langzaam maar zeker groeien Eric en Morgan uit elkaar. Maar de enige bij wie je echt jezelf kan zijn is je beste vriend… toch?

Mijn mening: 5,5/10 

In oktober verscheen bij Van Goor de vertaling van Meredith Russo’s tweede boek, Birthday. Dit boek gaat over Morgan en Eric en licht telkens een ander verjaardagsjaar van ze uit. En tja, in 5 jaar kan er heel wat veranderen. Birthday klonk dus al heel verrassend qua concept en het boek is bovendien own voices, wat toch een héél erg goed aspect is. 

Allereerst moet ik beginnen bij de schrijfstijl. Ik vind dat Russo, ondanks de keuze om vanuit twee verschillende perspectieven te schrijven, twee heel aparte personages op papier heeft weten te zetten. Eric en Morgan hadden elk hun eigen stem en elk hun eigenaardigheden, dus dat was meer dan geslaagd. Wat ik dan helaas minder vond, was het feit dat de schrijfstijl zich niet aanpaste aan de leeftijd van de personages. Ik vond dat de schrijfstijl telkens op hetzelfde niveau bleef en dat vond ik wel jammer, omdat als er helemaal geen leeftijdsindicatie zou gestaan hebben, kon je perfect denken dat alle gebeurtenissen zich in één jaar afspeelden. 

Het idee om telkens een verschillende levensfase en een jaar uit te lichten, was een fenomenaal idee. Het doet je als lezer wel nadenken over hoeveel er kan veranderen over de jaren heen en hoe lang iemand eigenlijk al met bepaalde gevoelens kan rondlopen. Helaas had dat ook weer een negatieve kant en dat was dat je als lezer soms wel wat diepgang miste en dat wat uitleg bij bepaalde gebeurtenissen niet aanwezig was. Uiteindelijk gaf dat niet zo’n héél groot probleem en kan je wel zelf de gaten invullen, maar het had wel een groot effect op wat ik als lezer voelde bij de personage-ontwikkeling.

Bovendien vond ik ook dat het boek wat minder sodemieters, krijg de klere en krijg de tering kon hebben. Uiteindelijk (omdat er veel gespeculeerd is over deze vertaling), vond ik hem eigenlijk behoorlijk goed, met uitzonderling van een paar storende woorden waarvoor je makkelijk een ander alternatief kan voor vinden. 

Wat me uiteindelijk het meest stoorde in het boek, was dat er toch een paar details helemaal niet klopten. De ene keer was het een rugzak, toen was hetzelfde een kmart-tasje. Het zijn kleine dingen, maar ik let vaak op zulke kleine details en als zoiets niet klopt, vind ik dat ontzettend jammer. (Ook als ik leesclublid Chiara mag geloven, kloppen de dagen van de verjaardagen niet en was er ook helemaal geen sneeuwstorm.) 

Toch ik ben ontzettend blij dat Van Goor dit boek heeft uitgegeven, maar ik vind het toch weer jammer dat het boek zó Amerikaans is. Oké, ik zal bekennen dat we zeker meer van dit soort boeken op de boekenmarkt nodig hebben, want iedereen zou zichzelf toch ergens moeten terugvinden tussen de woorden van een boek en ik denk dat veel mensen dat wel kunnen met Birthday

Tot slot: als je de regenboog op de cover ziet en de achterflap leest, zou je helemaal nooit verwachten dat het boek eigenlijk ontzettend zwaar en grafisch is op sommige vlakken. Je zou een blij verhaal verwachten en geen lijdensweg, wat het uiteindelijk wel was. Onderaan mijn recensie kun je dus de triggerwarnings voor dit boek vinden, maar ik vind dat de Nederlandse uitgeverij die erop had moeten zetten. De UK-versie heeft voor dit boek een triggerwarning toegevoegd en dat vind ik maar meer dan op z’n plaats. 

Birthday is een boek met veel ups-en-downs. Op sommige momenten was ik er helemaal weg van, op andere helemaal niet. Ik vond dat er helaas wat te veel gebreken waren om het écht helemaal goed te vinden. Toch is Birthday een heel hoopvol boek dat broodnodig is op de Nederlandse boekenmarkt. Op meer own voices verhalen.

Meridith Russo | Margot Reesink | Van Goor | hardcover | €18,99 |  9789000370450 | 256 p. 

TW: huiselijk geweld, zelfmoord, homofobie, expliciet verbaal en fysiek pesten, dood van een geliefde aan kanker 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.