Books, Creatief met boeken

Zes creatieve manieren om de quarantaine (samen) lezend door te brengen

Na al een paar weken thuis kan het wel eens zijn dat jouw inspiratie of positiviteit op begint te raken. Zeker als je misschien een gezin hebt of niet echt op een plek bent waar je helemaal jezelf kan zijn of goed voelt. Vandaag deel ik zes creatieve tips om samen met je familie of vrienden lezend de quarantaine door te brengen.

Ik ben al sinds mijn verjaardag (13 maart) thuis. Ik heb wel nog redelijk werk voor de universiteit, maar ik heb ook al belachelijk veel kunnen lezen. Toch is het leuk om niet altijd in je luie zetel te zitten, maar ook eens buiten te komen of met vrienden en familie je tijd anders door te brengen. Dus bij deze deel ik zes tips om het op een creatieve of andere manier aan te pakken.

Ga wandelen of fietsen met een luisterboek

Wat ik ondervind, is dat ik thuis niet vaak iemand kan overtuigen om een wandeling te maken hier in de buurt. Soms ga ik alleen, maar soms heb ik ook even geen zin om weer alleen op stap te zijn. En ik denk dat velen dat ook wel ondervinden. Daarom vind ik het wel leuk om een luisterboek op mijn telefoon te downloaden en gewoon te gaan wandelen. Je hebt je dagelijkse beweging, maar je bent niet alleen met je gedachten.

Momenteel kun je een aantal proefabonnementen gebruiken:

 • Op Storytel kun je een gratis proefperiode nemen van veertien dagen. Als ik me niet vergis, kun je met Storytel zowel Engelse als Nederlandse luisterboeken luisteren. Na de proefperiode wordt het €11,99/maand.
 • Op Scribd kun je deze maand helemaal gratis (zonder een creditcard in te geven) luisteren naar Engelse (maar ook Spaanse) luisterboeken. Op deze website (en de app) kun je ook eBooks lezen. Hun assortiment is echt enorm.
 • Via KoboPlus kun je ook genieten van 30 dagen proefperiode. Je kan er zowel luisterboeken luisteren als ebooks lezen. Je hoeft ook geen e-reader te hebben, want je kan ook gewoon via de app lezen en luisteren. Na de proefperiode kun je kiezen uit drie verschillende abonnementen.

Organiseer een kleine leesclub met je vrienden of familie

Als de verveling toeslaat, wat is er dan beter dan samen iets te doen? Heb je vrienden of familie die graag lezen en je kunt ze niet zien? Spreek dan samen af om misschien een boek te lezen in de maand april. Op 30 april hou je dan misschien een leesclubavondje voor je computerscherm en kun je met een glaasje fris of wijn en een lekkere snack het boek bespreken.

Andere ideetjes:

 • Raad elkaar een boek aan. Iedereen leest de tip die ze hebben gekregen deze maand en daarna hou je een leuke avond waarin je de bevindingen met elkaar deelt.
 • Lees samen met je gezin een van jullie favoriete boeken ’s avonds voor het slapengaan.

Organiseer een buddy-read met je vrienden of familie

Een buddy read is helemaal anders dan een leesclub. Bij een buddy read lees je samen met iemand tegelijkertijd hetzelfde boek. Je kan op voorhand samen afspreken hoeveel pagina’s of hoofdstukken je per dag leest. Na elke dag hou je elkaar op de hoogte van je leesproces en geef je elkaar updates over wat je er tot nu toe van vindt. Deel al je gevoelens over het boek met elkaar en dat kan best leuk zijn.

Doe een virtuele voorleessessie met je kleinkind, nichtje, neefje, etc.

Via zoom, Skype of FaceTime kun je heel erg makkelijk videochatten met elkaar. Is het niet leuk om misschien een leuk boekje voor te lezen voor een kleine spruit? Het is dan wel virtueel, maar het is misschien wel leuker dan elkaar niet zien.

Hou je eigen leesmarathon (samen met vrienden)

Het weer ziet er voor de komende weken wel goed uit, dus misschien is het wel leuk om onder het zonnetje (maar in de zetel kan ook) eens een leesmarathon te houden. Hoeveel boeken of pagina’s kan je in 24 uur lezen? Momenteel organiseren heel wat bloggers of bookstagrammers online leesmarathons of read-a-thons. Zo kun je online ook je leesproces en -ervaringen delen.

Maak een boekenbingo en lees al je ongelezen boeken uit je kast

Heb je heel wat ongelezen boeken staan in je kast en weet je eigenlijk niet waar je moet beginnen? Maak dan een boekenbingo!

 • Schrijf elke titel van je ongelezen boeken op een papiertje en steek die in een potje of kom.
 • Haal er elke keer een titel uit en begin gewoon te lezen. Het is een effectieve manier om boeken te lezen die al lang in je kast staan.

Andere ideetjes:

 • Lees een van je favoriete series opnieuw of lees eindelijk eens de vervolgen van de series die je nooit hebt afgewerkt.
 • Online kun je ook veel andere soorten boekenbingo’s vinden. Geef die zoekterm eens in in Google en daar vind je heel wat plaatjes die je kan uitprinten.

Hopelijk kunnen deze ideeën je inspireren de komende weken. Maar vooral: stel je dat graag wat boeken wilt lezen, vergeet dat niet om ook te denken aan je favoriete lokale boekhandel. Zij hadden het al zwaar voor de coronacrisis, maar nu nog meer. Heel wat van hen hebben wat creatieve oplossingen bedacht om de boeken toch bij jou te brengen én sommige leveren zelfs gratis. #ikleesthuis, maar #ikkooplokaal.

4 thoughts on “Zes creatieve manieren om de quarantaine (samen) lezend door te brengen

 1. Tof! Vooral die boekenbingo vind ik leuk bedacht. Van de ene kant vind ik dat ik iets te veel ongelezen boeken in mijn kast heb staan, maar van de andere kant heb ik wel echt genoeg leesvoer voor maaaanden. Ook een prettig vooruitzicht 🙂

  1. Haha dat is hier ook zo! Maar ik vind het wel fijn omdat ik meerdere boeken tegelijk zou willen starten. Dan kun je je top 10 in een potje stoppen en zo beginnen. Ik denk dat ik wel 100 ongelezen boeken heb, dus dat zou al veel werk zijn. Maar de top 10 is ook al fijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.