Dear Book Nerd Book Club

17/10 | Babbelplezier, openheid en mondmaskerlachjes bij de leesclub en het interview over Zomerburen

Na de eerste lockdown in maart hadden we gehoopt dat we niet snel terug zouden keren naar die tijd, maar helaas zijn we in België weer op dat punt beland. Op 17/10 hielden we waarschijnlijk de laatste offline leesclub van Dear Book Nerd Book Club. Gelukkig kwam Rianne Robben er even gezellig bij uit het verre Australië om een aantal vragen over haar debuut Zomerburen te beantwoorden.

We zijn fan van Rianne

Voor iemand die al lang in haar bed moest liggen, was Rianne Robben (de auteur van Zomerburen) nog heel erg wakker. Ook al hadden we wat problemen met het geluid (my bad) en duurde de dag niet eeuwig, toch was het een geweldig interview. Ik had een een aantal vragen voor haar voorbereid en om eerlijk te zijn, beantwoordde Rianne die allemaal met een grote passie en openheid. Ik ga niet het hele interview voor je samenvatten, maar wat ik je wel kan vertellen is dat onze leesclub na het interview nog meer fan van Rianne Robben en haar debuut Zomerburen was.

Foto: Nana Verschaeren
Foto: Nana Verschaeren

Warme gevoelens, openheid en gelach

Na een mini-intermezzo, bespraken we na het interview Zomerburen en toen kwam al snel aan het licht dat we Zomerburen een ontzettend belangrijk boek vonden. Het is heel toegankelijk, want het is niet dik (zeer belangrijk tegenwoordig) en het is zo inclusief geschreven voor alle taalgebieden. Het gebeurt zelden dat een auteur zo actief nadenkt over haar verwoordingen. In het interview had Rianne Robben al uitgelegd dat ze dat ontzettend belangrijk vindt en als je Zomerburen leest, weet je waarom die zorg en aandacht zo goed in de smaak valt bij (Vlaamse) lezers. We waren het er dan ook over eens dat Rianne’s oprechtheid als auteur en haar respect en zorg voor al haar lezers een van de grootste pluspunten aan dit boek waren. Dit is waarom dit boek zo’n uniek boek is in de Nederlandse boekenwereld.

Ook vonden we het heerlijk om eens een YA te lezen die zich op het platteland afspeelt. Tim en Nana vonden het heerlijk om de verschillen tussen ’t stad en de parking (tja, dat is een Vlaams mopje) zo goed gecontrasteerd te zien. Het was verfrissend om een hoofdpersonage te hebben die kilometers fietst en dialect sprak. Je zou denken dat Drents moeilijk te begrijpen is, maar voor West-Vlamingen voelde het bijna als thuiskomen.

De enige grote opmerking die velen maakten, was dat Olivia niet altijd even geweldig was. Haar twijfels werden sommige deelnemers wat te veel en Nana vond dat Olivia vaak te weinig deed met de antwoorden die voor haar lagen, zeker als je de epiloog leest. Ook (maar dat was een kleinigheidje) vonden we het jammer dat we sommige randpersonages niet meer hebben gezien in het verhaal. Ze hadden echt wat meer pagina’s mogen kregen, maar ook al hadden ze niet veel spreekruimte, toch is Rianne Robben er echt wel in geslaagd om ze vol en eigen te maken. En dat is niet iets waar veel auteurs in slagen.

Uiteindelijk scoorde Zomerburen een gemiddelde van 7,6/10 (en dat is best hoog voor een leesclub vol fantasyliefhebbers). O en leesclublid Chiara had nog een kleine tip: in het boek is er een personage dat altijd GIFjes stuurt in een chatgesprek. Misschien is het leuk om in andere drukken een QR-code naast <insert GIFje> te zetten. Zo weet je tenminste welk GIFje het is en kan je er wat bij inbeelden.

De leesclub van Zomerburen en het gezellige interview met Rianne Robben waren dus weer heel erg geslaagd. Dit was waarschijnlijk de allerlaatste offline leesclub van het jaar en om eerlijk te zijn, ik heb er weer ontzettend van genoten. Onze leesclub op 14/11 over Cemetery Boys van Aiden Thomas zal deze keer ook weer online doorgaan, maar dat wordt zeker ook weer een feestje.

1 thought on “17/10 | Babbelplezier, openheid en mondmaskerlachjes bij de leesclub en het interview over Zomerburen

  1. Het was echt leuk om nog eens buiten te mogen komen zaterdag en nu met de nieuwe regels ben ik nog zo blij dat ik er bij kon zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.