Review

13 minuten – Sarah Pinborough

Auteur: Sarah Pinborough
Vertaler: Carla Hazewindus
Uitgeverij: Best of YA
ISBN: 9789000355709
Pagina’s: 368
Prijs: 18,99
Samenvatting:

‘Was ze maar doodgegaan.’

Ik was dertien minuten dood.

Ik kan me niet meer herinneren hoe ik in het ijskoude water terechtkwam, maar dit weet ik nog wel: het was geen ongeluk en ik was niet suïcidaal.

Ze zeggen dat je je vrienden dichtbij moet houden en je vijanden nog dichterbij, maar als je een tiener bent, is het moeilijk om ze uit elkaar te houden. Mijn vrienden houden van me, dat weet ik zeker. Maar dat betekent niet dat ze niet hebben geprobeerd om me te vermoorden. Of wel?

13 minuten is een aangrijpende psychologische thriller over angsten, manipulatie en de kracht van de waarheid. Een verbluffend verhaal dat vraagtekens zet bij wat we echt weten over de mensen die het dichtst bij ons staan. Voor fans van Gossip Girl en Pretty Little Liars.

Mijn mening: 9.2/10

Dit boek is de oktoberkeuze van Dear Book Nerd Book Club. Nu het een beetje een rage is om YA-thrillers met psychopaten in de hoofdrol uit te brengen, vond iedereen het wel eens leuk om zo’n boek te lezen. De veel geprezen 13 minuten van Sarah Pinborough was dan natuurlijk de perfecte keuze. Ik kreeg een leesexemplaar van uitgeverij Lannoo en vloog er meteen in. Hallelujah.

Het is alweer eeuwen geleden dat ik een boek in één ruk heb uitgelezen. Tegenwoordig is mijn agenda zodanig volgepland dat ik soms niet meer weet waar ik eerst aan moet beginnen. Toch had ik een weekendje het hele huis voor mezelf en ik had als enige taak een boek uitlezen. En wat een boek was dat, zeg! Ik heb in geen tijden meer zo’n spannend boek gelezen.

Er is een meisje teruggevonden in een rivier en is 13 minuten klinisch dood geweest. Helaas weet ze niet meer wat er is gebeurd of hoe ze in het water is terechtgekomen. Dat moment is de start van een reeks geweldige, rauwe gebeurtenissen die het stadje helemaal op z’n kop doet staan. Als lezer denk je natuurlijk mee met het hoofdpersonage en probeer je zelf je eigen dingen te ontdekken. Op die manier word je precies één met het verhaal en kan je het boek en de personages niet loslaten. Je wordt zo meegesleurd in de wereld vol intriges van de middelbare school dat je gewoon moeite hebt om te eten en slapen.

Ik moet ook bekennen dat ik wel een haat-liefdesverhouding heb met de personages die Sarah Pinborough op papier heeft gezet. Waarschijnlijk denk ik er zo over omdat alles in het boek draait rond populariteit en manipulatie. In mijn school gaan die dingen er nooit zo aan toe. Er is geen Barbie-groepje of de nerds. Bij ons heb je gewoon ons. Daar had ik waarschijnlijk de meeste problemen mee in het boek. Ik kon die strijd om populariteit niet echt begrijpen en vond sommige dingen ook behoorlijk overdreven.

Becca is het meisje die vroeger een vriendin was van de populaire Natasha (het meisje dat in het water is teruggevonden). Helaas is ze ooit door Natasha en haar groeiende clique verstoten en moest ze haar toevlucht zoeken bij de ‘onzichtbare’ Hannah. Vele jaren zijn Hannah en Becca vrienden geweest, maar toen Tasha weer op het toneel verscheen, moest Becca niets meer van Hannah weten. Dat daar heeft me zo gefrustreerd tijdens het lezen! Hoe is het mogelijk dat je over je vriendin denkt dat ze onzichtbaar is? Hoe kun je soms zo denken? Becca is echt geen mooi personage. Ze is niet perfect. Ze is verschrikkelijk naïef en geeft niet om vrienden. Toch was het op en top menselijk en hou ik toch van haar. Haar ontwikkeling doorheen het boek was een van de beste die ik ook heb tegengekomen.

Naast de personages die zo goed waren uitgewerkt, heeft Pinborough me echt omvergeblazen met hoe ze haar boek en dit verhaal in elkaar heeft gepuzzeld. Ik heb gehuild, gelachen, gevloekt bij dit boek. Pinborough heeft me zo veel laten voelen. Ik heb gelezen en gelezen. Ik ben ontzettend dankbaar dat zij dit boek op zo’n manier heeft gebracht. Ik heb er zo veel van genoten. Gewoon omdat ik zoveel heb gevoeld.

Alleen maar lovend commentaar voor 13 minuten van Sarah Pinborough… Helaas ben ik écht niet tevreden over de vertaling van het boek. Ik heb een vierde (ja, vierde) druk gelezen én ik heb meer dan 10 spel- en taalfouten gevonden. Ik vind het echt schandalig dat iemand  €18,99 zou moeten betalen voor een boek die zo vol staat met fouten. Zeker omdat de uitgeverij al vier (ja, vier) kansen heeft gehad om ze te verbeteren. Op die manier moet ik eerlijk zijn dat ik de vertaling niet echt aanraad. Het is een boek met de meeste taalfouten die ik ooit in mijn leven heb gelezen.

13 minuten lijkt precies op die snoepjes met lekkere en vieze smaken uit Harry Potter. Het laat je alles voelen: blijdschap, boosheid, vriendschap en angst. Het is een boek die je zeker moet gelezen hebben, ook al hou je eigenlijk niet van thrillers. Dit boek is zoveel meer. Ik raad dit boek écht aan mijn heel mijn hart.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.