Dear Book Nerd Book Club

11/08 | Verdeelde meningen op de leesclub van Koninginnen

Het is altijd fijn om een leesclub te hebben waar er verschillende meningen zijn en waar niet iedereen het boek goed vond. Bij de leesclub van Koninginnen was er echter een hele grote verdeeldheid die tot hilarische situaties heeft geleid. Vandaag een verslagje over de laatste zomerleesclub van Dear Book Nerd Book Club.

Amerikaanse Editie
Nederlandse Editie

Koninginnen won net zoals elk leesclubboek een stemming, dus je zou wel verwachten dat iedereen laaiend enthousiast was. Het was zo dat van de 13 aanwezigen 5 al eerder het boek hadden gelezen én zelfs al verder in de serie zaten. (Gelukkig hebben ze spoilers achterwege gelaten…) Toen we de cover bespraken vond iedereen de Amerikaanse cover de beste en waren ze eigenlijk niet zo’n fan van de Nederlandse cover.

Spannende schrijfstijl of overbodig langdradig?

Degenen die de vertaling hebben gelezen vonden die geweldig. Het moet dus ook vermeld worden dat Sandra Hessels heel goed werk heeft geleverd! Maar er waren wel een aantal opmerkingen over de schrijfstijl van Kendare Blake die velen vaak veel te langdradig vonden en Chiara, Maxine en Florence vonden zelfs dat het boek echt niet aangenaam las.

Wat dan wel in de smaak viel, was de worldbuilding van Kendare Blake. Het was echt een unieke wereld en het zette wel aan om verder te lezen. Maar helaas in kamp-nay zaten een aantal leden die de plot van Koninginnen helemaal verkeerd vonden. Er gebeurde veel, maar eigenlijk ook niet. Velen vonden dat er een te lange inleiding was en dat de climax dan veel te snel kwam in vergelijking met de rest van het boek. Kamp-yay daarentegen had daar helemaal geen probleem mee, want zij smulden van het boek.

Soms te cliché en verwarrend

Op sommige vlakken was Koninginnen dan heel origineel, op andere dan weer heel voorspelbaar. Niemand vond de liefdesrelaties in het boek bijvoorbeeld interessant en geloofwaardig. Daardoor trokken een aantal mensen wat punten af van hun eindscore. Toch vonden velen dat het boek wel vaak verraste, vooral op het einde. Velen hadden het zien aankomen, anderen (zoals ik) dan weer helemaal niet.

Leesclublid Vanessa was dan weer niet zo’n fan van de vele personages in het boek en velen gaven haar gelijk. Er zijn inderdaad heel veel randpersonages die geen grote rol spelen in het boek die best wel hadden kunnen worden weggelaten. Het zorgde vaak voor verwarring en dat was niet zo aangenaam.

Eindconclusie

Koninginnen kreeg uiteindelijk als leesclubscore een 5.5/10, want zoals de titel van het verslagje al verklapte: er was ontzettend veel verdeeldheid. Ook stemden we over welke koningin we nu eigenlijk het leukste vonden en dit waren de resultaten: Katharine (4), Mirabella (0), Arsinoe (8). We zijn heel benieuwd of dat zo zal blijven door de serie heen.

Het volgende event van Dear Book Nerd Book Club is op 28/09 om 14u in de Brugse Boekhandel. We lezen De Kleur van Schaduw van V.E. Schwab en houden daarna een kleine releaseparty voor Hashtag Hiernamaals van Vanessa Gerrits. Meer info via dearbooknerdbookclub@gmail.com of op onze Facebook-pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.