Review

Duimelijntje: een prachtige geïllustreerde hervertelling om te koesteren

Mijn mening: 9,5/10

Ik werkte in augustus 2019 in de Brugse Boekhandel en het was mijn job om veel dozen met nieuwe boeken uit te pakken. In een doos zat dus ook Duimelijntje, een boek van de nieuwe lijn van hervertellingen van sprookjes die is verschenen bij Clavis. We kwijlden met drie over de prachtige illustraties van Marco Mazzoni en oké, dit boek moest dus meteen op mijn verlanglijstje.

Ik heb nooit het originele sprookje van Duimelijntje gelezen toen ik een kind was. Ik ken eigenlijk alleen maar Duimelijntje van de Barbie-film. Ik was dus niet alleen benieuwd naar alle mooie illustraties, maar ook naar hoe het verhaal ook oorspronkelijk was, want ze hebben de originele tekst van Hans Christian Andersen behouden.

Ten eerste, wat een prachtige potloodtekeningen. Maar niet alleen zijn de tekeningen zo goed, ook de kleurcombinaties die de illustrator heeft gekozen, passen zo goed bij het verhaal. Ook heeft de boek een redelijk groot formaat en dat zorgt er echt voor dat elke tekening zo goed tot z’n recht komt. Je kan tientallen minuten naar een tekening staren en nog zoveel opmerken. Ze zijn echt magisch.

Natuurlijk moet het verhaal net zo zijn en zoals alle sprookjes van Hans Christian Andersen is Duimelijntje vol van moraal. Je zou het op het eerste gezicht misschien niet merken, maar dat is wel zo. Het is een sprookje over vrouw worden (al had Christian daar niet echt veel ervaring mee). Ik vond de vertelstijl en de vertaling ontzettend goed. Het slaagde erin om precies de goede sfeer weer te geven.

Deze geïllustreerde editie van Duimelijntje heeft echt mijn hart weten te veroveren en ik hoop dat er nog meer sprookjes zo’n mooie editie zullen krijgen. Dit is echt iets om voor te lezen en om te koesteren. Iets dat ik allebei zeker zal doen. Wil je dus een boek dat prachtig in je kast staat en waar je ook heel goed uit kan voorlezen? Dan is deze iets voor jou.

Il. Marco Mazzoni | Hans Christian Andersen | Vert. Annelies Kin | Clavis | Hardcover |€29,99|  9789044836127 | 72 p.

Samen met Duimelijntje verschenen ook Pinokkio en De Tovenaar van Oz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.