Dear Book Nerd Book Club

Slapen tussen de boeken, zo geweldig was de YA-sleepover!

Afgelopen zondag vond in Brugge de tweede editie van de YA-sleepover plaats. Ik was al maanden bezig met de invulling van de sleepover. Ik had allerlei geweldige dingen geregeld zoals goodies, een Skype-interview en een lekker warme slaapplaats tussen de YA-boeken. Ik had er zeg maar maanden naartoe geleefd en toen het moment daar was, kon het niet meer dan perfect zijn.

Ik had de verkoop van de kaartjes van de sleepover op mijn verjaardag online gegooid en meteen op die dag waren er al meer dan de helft verkocht. En uiteindelijk mocht ik dan een paar weken later iets van mijn boekenbucketlist schrappen, want we waren helemaal uitverkocht! Ik bedoel: zeg nog eens dat de Belgische YA-community niet leeft?

Gepakt en gezakt

De dag voor de sleepover ben ik meteen na school naar de Brugse Boekhandel gegaan om alles klaar te zetten. Mijn mama’s auto was helemaal gevuld met boeken, goodiebags, slaapzakken, pompen en weet ik nog wat allemaal. Het waren zware dozen, maar… er zaten geweldige verrassingen in voor de deelnemers! Ik had namelijk 15 boeken mogen inpakken omdat ik die weg mocht geven en ik had mijn eigen boeken die ik niet zo leuk vond mee voor op het tweedehandsboekenmarktje waarvan de opbrengst naar het goede doel ging. Na de zware dozen, moesten we dan ook nog eens zware tafels verschuiven zodat 21 gasten in de boekenwinkel konden zitten en slapen. Ja, Shelsy: die work-out ga je nooit vergeten, zeker? 😉

Daar is de grote dag!

Ik was al vroeg op zaterdagochtend omdat ik nog wat laatste dingetjes moest regelen. Zo schreef ik nog een lijstje met vragen voor Gena en maakte ik een laatste spelletje voor de Bookisch Games. Uiteindelijk werd het al snel 14u. Samen met mijn papa maakte ik nog een wandeling door het drukke Brugge om dan vervolgens naar de boekenwinkel te gaan om de laatste dingen klaar te zetten. Als snel stoomde de winkel vol met book nerds die grote koffers met héél veel boeken bij zich hadden.

Eerste leven, was het wat?

Zoals bij elke leesclub was er weer heel wat lekkers aanwezig. Laure maakte de heerlijkste koekjes en Nana had het lekkerste bananenbrood gebakken. Met een koekje bij de hand, ging de leesclub over ‘Eerste leven’ van Gena Showalter van start. Net als bij elke leesclub waren de meningen weer enorm verdeeld. Heel wat mensen vonden het boek geweldig, terwijl anderen zoals Marcia het boek helemaal niets vonden. In mijn recensie kon je al lezen dat ik heel erg heb genoten van het boek, maar desondanks kon ik me goed verplaatsten in de argumenten van de deelnemers. Zo was het merendeel er over eens dat Tenleys besluiteloosheid best irritant kon zijn. Toch waren velen dan wel weer onder de indruk van Tenleys moed en doorzettingsvermogen. Ook de plot van het boek vonden de meesten echt iets geweldigs.  Uiteindelijk was het gemiddelde rating van de 17 aanwezigen op de leesclub een 6/10! Wat eigenlijk best wel goed is voor Dear Book Nerd Book Club-mensjes… 😉

Gena & the dogs

Na een kleine pauze was het tijd voor het Skype-interview met Gena Showalter! En daar keek ik zo naar uit! Ik had haar al eens ontmoet op YalFest, maar de kans om haar zelf vragen te stellen is toch wel geweldig. We hadden deze keer geen communicatie probleem, dus al snel ging de beltoon van Skype. Ik had mijn blaadje met vragen bij, maar de anderen hadden na de interessante leesclub ook nog wat vragen. Daar kwamen een aantal geweldige dingen uit. Zo ontdekten we dan Myriad en Troika een betekenis hebben. (Ze staan in feite voor de waarden en normen van de koninkrijken.) Ook vertelde Gena over haar favoriete boeken en auteurs. Ik kwam er ook achter dat Julie Kagawa Gena ooit eens heeft geholpen met de research voor een boek. (Tja, toen fangirlden we even over Julie Kagawa…) Er kwamen hele leuke vragen en af en toe zagen we een lieve hond, maar op het einde had Gena nog een geweldige verrassing voor ons! Ja ja! Gena stond op van haar stoel en rommelde wat in dozen die achter haar stonden. Daar haalde ze hele mooie posters van Tenley uit. Ze vroeg of ze die gesigneerd mocht opzenden naar onze leesclub én JA! Dat hadden we echt niet verwacht, Gena is zo lief! Ik kijk er al naar uit om die poster op te hangen!

Rode snoeten en confetti

Uiteindelijk moesten we Gena gedag zeggen, en dat was heel jammer! Ze is zo aardig. Na nog een kleine babbel gingen we dan langzaam naar boven omdat daar de lekkere spaghetti was. Katelijne, van de boekenwinkel, had weer de lekkerste spaghetti gemaakt. (Ik denk dat velen daarom alleen al kwamen: hé, Chiara…) Echt. Het. Was. Verrukkelijk. De eettafel was ook geweldig ingekleed met glamoureuze confetti. Tussen het spaghetti eten door hadden sommigen de tijd van hun leven met de confetti. Zie de foto en je weet meteen waarom.

Tijdens het eten verlootte ik ook een mega leuk boekenpakket onder de deelnemers! Daar mocht ik dus iemand heel blij mee maken. Daarna mocht ik ook van mezelf de goodiebags uitdelen. Ik had zoveel dozen met goodies ontvangen in de weken voor de sleepover dat de goodiebags helemaal vol zat met geweldige bladwijzers, stickers, posters, tattoos, boekjes enz. Dus ja, daar maakte ik iedereen gelukkig mee, want zoals je weet, vind je hier in België bijna nooit bladwijzers of promomateriaal… Dus dank je wel aan alle geweldige uitgeverijen voor de geweldige goodiebags! 😉

Tja, ik kon het weer niet weerstaan

Omdat we met de leesclub ook wat wilden teruggeven aan de wereld, stond het volgende op de planning. Iedereen kon zijn tweedehandsboeken meebrengen en zou die doneren aan ons tweedhandsboekenmarktje. Daar konden andere mensen de boeken kopen voor een bedrag dat zij konden missen. Ook kwam er iemand literaire tattoos zetten waarvan de opbrengst ook naar SISP ging. Ik ben echt heel erg trots op wat we hebben gedaan. Met onze kleine actie zamelden we een totaalbedrag van 151,40 euro in. En dat vind ik echt zo mooi! We hebben niet alleen onszelf met nieuwe boeken gelukkig gemaakt, maar ook iemand anders… 😉 Vervolgens mocht ik ook de niet verkochte boeken meenemen omdat niemand ze mee naar huis wou nemen. Die grote stapels ga ik dus nog verkopen voor het goede doel.

Ikzelf kocht 5 boeken die ik al zo lang graag wou hebben! Zo kocht ik Reboot en Rebel van Amy Tintera, Nevernight van Jay Kristoff, De wreker van Laagstad van Daniel Polansky en Unearthy van Cynthia Hand. Ik ben zo blij met mijn aankopen! Ik bedoel: wie zou dat nu niet zijn! Oké, ik had mezelf wel beloofd dat ik niet té veel boeken ging kopen en ik denk dat ik met die 5 me toch wel ingehouden heb. Niet? Nou ja, ik ben gelukkig, dus het maakt niets uit!

Ook had ik een klein foto-hoekje gemaakt voor de mooie boekenkasten van de boekhandel. Dus, daar maakte ik de mooiste en gekste foto’s die ik ondertussen al uitgeprint heb…  

May the odds be ever in your favour…

Toen het ongeveer 22u was, werd het tijd voor The Bookisch Games! Ik had allerlei spelletjes zoals Raad het boek aan het hand van de laatste zin, Raad de cover, Teken het boek, Wie ben ik?, een mini-quiz en ook nog een paar schiftingsvragen. En er stond ook veel op het spel want ik had 15 prijzen! We hadden enorm veel plezier tijdens de spelletjes. De beste momenten waren vast wanneer Maxine op elke vraag die ze niet wist antwoordde met De Kids of Appetite. Tja, het boek is een echte legende geworden bij de leesclub. Ook waren er veel mensen die telkens heel goed wisten wat het antwoord op de vraag was, maar ze werden helaas teleurgesteld door mij want dat was meestal niet zo… Kortom, we hebben ons rot gelachen tijdens de spelletjes. De winnaars waren heel erg blij met hun prijzen en tja, stiekem was ik best wel een beetje jaloers op hun prijzen! 😉

Ik kan niet fluisteren, sorry

Uiteindelijk werd het langzaamaan tijd om ons te instaleren op onze matrassen. De mijne was tijdens de spelletjes helemaal plat geworden, dus ik moest die nog eens helemaal opnieuw opblazen. Tja, om 3 uur ’s nachts kan ik echt niet stil zijn. We kletsten nog wat en zochten meer dan een uur naar de lichtschakelaar die we maar niet schenen te vinden. Ik bedoel: wie plaatst die nu in een kast? Toen we die dan hadden gevonden, deed ik het licht uit en struikelde ik naar mijn matras. Iedereen leek snel in slaap te vallen eens het licht uit was. Maar helaas voor hen, waren Marcia en ik nog klaarwakker. We praatten over de gekste dingen die ik me nu niet meer goed herinner, maar ik weet nog dat het leuk en laat was!  Tja, uiteindelijk sukkelden we ook in slaap en ik had nog nooit zo goed geslapen…

Goedemorgen!

Om 9u30 was het ontbijt. Je kunt wel verwachten dat we daar allemaal niet zo wakker aanwezig waren… We waren precies een stel zombies, maar wel hele gelukkige zombies. Met nog slaap in de ogen begonnen we langzaam onze koffers weer te pakken. Na die zware klus, gingen we met z’n allen ontbijten. Voor sommigen kwam dat als genoegen want iedereen had veel honger van die zware, leuke nacht. Het was ’s ochtends opvallend stiller dan gisteravond. Ik vraag me eigenlijk niet echt af hoe dat kwam…

Daar is het dan. Het einde

Aan al die leuke dingen komt altijd een eind en dat is soms niet leuk! Ik heb zo’n leuke tijd gehad en ik kan het zelfs niet allemaal verwoorden. Ik heb enorm veel tijd besteed aan het organiseren van de tweede editie van de YA-sleepover en het was het helemaal waard. Iedereen was gelukkig en bovenal ik was gelukkig. En daarvoor doe ik het zo graag. Ik heb alweer eens de tijd van mijn leven gehad en kijk met zo veel enthousiasme en nieuwe ideeën uit naar volgend jaar! Natuurlijk moest ik nadien nog wat dingen opruimen, maar dat was in een zalige roes. Toen ik thuis was, kon ik nog steeds niet geloven hoe geweldig het geweest was. Ik was doodmoe, maar dolgelukkig.

 

 

 

 

 

 

8 thoughts on “Slapen tussen de boeken, zo geweldig was de YA-sleepover!

  1. Zoals altijd was het weer geweldig. De spaghetti was ook weer jumjum en ik heb mij weer aan twee borden gewaagd. Heerlijk heerlijk. Heerlijk. En geweldig die foto waar we al zitten te wachten om onze henna te laten drogen. Je hebt echt weer goed je best gedaan. Dikke merci.

    1. Graag gedaan, Nana! Het gezelschap was ook weer geweldig, dus dat maakte heel erg veel. Bedankt dat je er weer bij was. 😉

  2. Ik vind het gewoon zo super leuk dat het weer een groot succes werd. Al dat voorbereiden en plannen heeft duidelijk effect gehad. Die Photoboot foto’s zijn hilarisch en dat het een ongelooflijk gezellig dag/avond was valt duidelijk op aan de hand van de foto’s. Maar 3u ’s nachts … dat kan ik niet aan hoor. Ik ben duidelijk een zwartraafje en geen nachtuil. 😉

    1. Tja, bij zo’n dingen wordt het gewoon snel laat. Je praat, hebt plezier en dan vliegt de tijd gewoon zeer snel. We hadden het ontzettend naar onze zin, maar zelfs ik heb de dag nadien nog een middagdutje gedaan omdat ik zo moe was. Maar het was het waard. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.