Review

You Should See Me in a Crown: hartverwarmend, raak en mag wel eens vertaald worden

Liz has always believed she’s too black,
too poor, too awkward to shine in her small, rich, prom-obsessed
town. But Liz has an escape plan to attend an uber-elite
college, play in their world-famous orchestra, and become a doctor.
But when the financial aid she was counting on unexpectedly falls
through, Liz’s plans come crashing down . . . until she’s reminded
of her school’s scholarship for prom king and queen. There’s
nothing Liz wants to do less than endure a gauntlet of social
media trolls, catty competitors, and humiliating public events, but
despite her devastating fear of the spotlight she’s willing to
do whatever it takes to get to college. The only thing that makes
it halfway bearable is the new girl in school, Mack. She’s smart,
funny, and just as much of an outsider as Liz. But Mack is also
in the running for queen. Will falling for the competition keep
Liz from her dreams . . . or make them come true?

Mijn mening: 9,5/10

You Should See me in a Crown is het debuut van Leah Johnson en werd ontzettend lovend onthaald in het buitenland. Als je een beetje de internationale hypes volgt, dan weet je dat dit boek ontzettend populair was bij de release, want zwart, queer en rom-com? Daar mogen er eigenlijk wel meer boeken van zijn. Ik was dus ontzettend benieuwd of mijn hoge verwachtingen waargemaakt gingen worden (en ik kan je nu al zeggen: hell yessss).

Een van de aspecten die me heel erg is bijgebleven aan dit boek is dat het ontzettend geloofwaardig is, ook al is het een romantische komedie en gaan sommige personages wel eens over the top. Leah Johnson weet op zo’n ingenieuze manier zware thema’s zoals homofobie, racisme en sikkelcelziekte aan te kaarten zonder dat de groei van hoofdpersonage Liz op de achtergrond verdwijnt. Ik bedoel: er zat zoveel onderliggende pijn in dit boek en toch liet het je lachen, dromen en gewoon goed voelen.

En dat kwam deels omdat er zoveel interessante personages in dit boek zitten. Zelfs bijpersonages die op zich niet veel toevoegen aan het boek blijven niet echt aan de vlakke kant (zoals je wel vaker kunt hebben), maar groeien ook echt en je merkt het ook door het boek heen zonder dat het echt geforceerd voelt.

Maar eigenlijk stal Liz gewoon mijn hart en ik kan het gewoon niet anders verwoorden. Ik kon me ontzettend goed identificeren met bepaalde karaktereigenschappen van haar en daardoor leefde ik echt gewoon met haar mee. Ik snapte veel van haar beslissingen, want soms zou ik ze uit angst misschien zelf ook nemen. Ze had haar fouten en toch maakte die imperfectie haar zo’n goed hoofdpersonage. Leah Johnson heeft zo’n vol, krachtig en mooi personage op papier gezet.

Oké, en misschien smolt ik ook gewoon weg bij de romance tussen Liz en Mack. Het was zo oprecht, voelde zo fijn aan en voor het eerst in tijden maakte een boek me echt gelukkig. Er was geen instalove, maar wel die aantrekkingskracht die je kunt hebben als je iemand voor de eerste keer ziet en er nog geen woord tegen gesproken hebt. En wat er uit die blik gegroeid is en hoe Johnson het zo naadloos in elkaar heeft laten lopen, is echt fenomenaal.

Tot slot, iedereen zal zich kunnen herkennen in dit boek. En dit boek kan zo een thuis zijn voor jongeren die al jaren smachten om eindelijk zichzelf terug te zien in een boek. In een boek die hen vertelt dat zij ook een sprookje verdienen. Dat ook zij recht hebben op een mooi verhaal. Op liefde. Op alles. En dat lieve lezers: dat mag hier ook wel komen op de Nederlandse markt. Als je als uitgever nog niet naar dit boek had gekeken, dan zou ik dat echt eens doen.

You Should See Me in a Crown is een mustread. Het is een boek dat je zo blij en gelukkig maakt vanbinnen. Het is een boek dat je zoveel bijleert. Het is een boek dat desondanks het hoge rom-comgehalte nog steeds heel belangrijke onderwerpen aankaart. Kortom, dit boek moet je gelezen hebben en je zult er geen spijt van krijgen.

Leah Johnson | Scholastic | paperback | 9780702304323 | £7,99 | 336p.

2 thoughts on “You Should See Me in a Crown: hartverwarmend, raak en mag wel eens vertaald worden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.