Review

Wie denk je wel dat je bent?: helemaal mijn boek niet

Wat een enge vent! Dat denkt Eva als ze hem voor het eerst ziet en hij haar nastaart. Maar ze besteedt er verder weinig aandacht aan. Ze heeft haar handen en haar hoofd immers vol met haar werk in de supermarkt, haar toneelrepetities en een hoogoplopende ruzie met haar bff Jana. Tot de vreemde kerel opnieuw opduikt. En opnieuw. Als Eva uiteindelijk de moed vindt om hem aan te spreken, beweert de man dat haar leven een leugen is en dat hij haar biologische vader is. En dan wordt het pas echt akelig …

Mijn mening: 3/10

Soms wil je graag meer oorspronkelijke Nederlandse boeken lezen en soms wil je gewoon niet dat het weer een teleurstelling wordt. Ik had dat ontzettend gehoopt met Wie denk je wel dat je bent? van Kaat De Kock, maar ik besefte dat het helemaal niets voor mij was. Maar dan ook helemaal niet.

Ik moet zeggen dat de achterflap van het boek me echt ontzettend aansprak. Ik hou van donkere verhalen met een spannende en psychopathische insteek, dus ik had wel meteen de indruk dat dit wel iets zou worden. Het ding is: het verhaal had ontzettend veel potentieel, maar slaagde er gewoon echt niet in om al dat potentieel helemaal naar boven te halen. En daar zijn meerdere redenen voor.

Het verhaal blijft heel erg aan de oppervlakte, op alle vlakken. Zowel op personage-ontwikkeling als een heel goed doordacht en verrassend plot. Er wordt telkens bij wijze van spreken met een toverstokje gezwaaid en alles is opgelost. Ik denk dat dit boek zoveel diepgang miste omdat het ook zo dun is. Het telt nog geen 140 pagina’s en dat merkte je echt aan de uitvoering van het verhaal. Sommige scènes waren veel te kort en mochten zeker wat meer inhoud hebben. De ene gebeurtenis volgde de andere op en ik weet het niet, was was gewoon niet echt spannend.

Bovendien is het hoofdpersonage een 18-jarige waarmee ik me echt totaal niet kan identificeren. Ik vond dat ze zich gedroeg als een kind van 14 en dat ben ik eigenlijk nog nooit tegengekomen in een YA-boek. De hele communicatie in het boek voelde fout aan. De manier hoe er nog met vriendschappen werd omgegaan ook. En dan had je ook nog de instalove die mijn allergrootste ergernis was. Ik bedoel: zelfs in een zeer romantische kerstfilm zit het nog beter en geloofwaardiger in elkaar.

Tot slot was ik ook helemaal geen fan van het overdadige gebruik van anglicismen in het boek. Niemand praat toch over blurren en al zeker niet mensen van veertig of vijftig jaar oud. Ik had het gevoel dat die anglicismen erin zaten om het boek wat hipper te doen aanvoelen? Voor mij had dat helaas het tegenovergestelde effect.

Wie denk je wel dat je bent? was helaas een heel grote teleurstelling voor mij dan. Ik denk dat als het boek wat meer was uitgewerkt en niet zo op de oppervlakte bleef, ik het wel heel erg goed had gevonden. Het had potentieel, maar ik vind dat het echt helemaal niet tot z’n recht is gekomen. Ik denk dat dit boek waarschijnlijk voor mensen is geschreven die niet vaak lezen, maar als je dat wel doet zoals ik, dan is dit niet echt een boek voor jou.

Kaat De Kock | Clavis | hardcover | €14,95 | 9789044836387

TW: ontvoering, stalken, pesten, fysiek en psychologisch geweld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.