Wat is taal toch mooi...

We moeten meer oorspronkelijk Nederlandse boeken lezen!

Ik weet dat er op mijn blog niet zo veel oorspronkelijke Nederlandse boeken gerecenseerd worden, maar ik probeer het toch. Meestal in het Young Adult gerne, moet je geluk hebben dat iemand uit België of Nederland een geweldig verhaal heeft geschreven. Soms doen mensen dat, maar hebben ze gewoon geen kans om het te laten lezen omdat er eigenlijk niet zo veel Nederlandse Young Adults uitgegeven worden. Plus, als ze uitgegeven worden moeten ze opboksen tegen de grote buitenlandse namen.

Waarom beginnen we niet zo makkelijk aan die boeken?

Ten eerste moeten de schrijvers geluk hebben dat ze bij een uitgeverij uitgeven worden die net zoveel om hun boek geeft als alle andere boeken. Maar natuurlijk ligt het niet alleen aan de uitgeverij als het boek niet zo goed verkoopt. Nee, de schrijver moet ook contact maken met mensen, potentiële lezers. Hoe moet je anders overtuigd worden? Als je niet van het boek weet en je ook niet ergens gelezen hebt dat hij de moeite waard is, waag je toch ook minder de sprong om het te kopen. Als je dan een selfpubber bent, moet je gewoon de connecties hebben en moet je zelf je eigen marketing doen. Ik denk dat de meeste schrijvers die de sprong wagen om zelf hun boek uit te geven, wel al weten het nodig is om boekenblog te contacteren en actief te zijn op social media.

Ten tweede is het moeilijk om in de grote boekwinkels zoals de Standaard, selfpubbers of minder bekende boeken te vinden. Al vind ik nu wel dat daar verandering in begint te komen. Soms kun je er wel een paar leuke Nederlandse YA, zelf uitgeven of niet, terug vinden. Maar ook op de boekenbeurs heb ik de schrijfster van Hybrid, Greet Illegems zelf flyers zien uitdelen van haar boek. Plus, ze heeft zelf ook een blog waar je hele leuke dingen kunt lezen en natuurlijk krijg je dan ook zin om dat boek te lezen omdat je haar hebt gezien en je al dingen van haar kunt lezen.  Ook Vanessa Gerrits (Mijn Brein is een Boekenkast) weet dat je actief moet zijn op social media en mensen moet bereiken zodat ze weten dat je boek bestaat. Ik denk dat het bij haar wel goed is gelukt.

Zo kom ik dus eigenlijk de meeste Nederlandse boeken tegen. Op boekenblogs die zelf gecontacteerd zijn door de schrijver of op Twitter en Facebook. Als ik ze dus daar niet ergens ben tegengekomen, zal ik er minder snel aan beginnen.

We moeten ze ook een kans geven

Ik weet van mezelf dat ik minder oorspronkelijk Nederlands lees. Deels komt dat waarschijnlijk omdat de meeste uitgeverijen die ik volg bijna geen oorspronkelijk Nederlandse YA uitgeven. Natuurlijk koop ik ook liever een boek waarvan ik weet dat ie goed zal zijn en waarvan ik al goede recensies van gelezen heb, want ik geef niet graag mijn geld uit dingen waaraan ik geen plezier zal aan beleven.  Toch heb ik de afgelopen tijd wel het gevoel dat ik minder hypes wil lezen en andere pareltjes wil ontdekken.  Ook helpt mijn leerkracht Nederlands daar heel goed mee. We mogen voor onze boekverslagen maar één uit het Engels vertaald boek meer lezen, dus moet je echt wel op zoek gaan naar eentje die geen hype is in Amerika of blogland. Zo ben ik dus ook bij het Laatste Lied van Piet De Loof gekomen en ik ben helemaal verliefd geworden op zijn schrijfstijl.De Bib en school

Het feit dat ik oorspronkelijk Nederlandse boeken nu meer een kans wil geven ligt waarschijnlijk aan het prachtige geschreven boeken van Piet De Loof. Voordat ik het boek las, had ik nog nooit een Nederlands boek gelezen die mij echt had overtuigd van zijn kunnen zoals De Nachtuilen van Jeroen Van Unen of De Stem bij de Zee van Mara Li. Dat was jammer natuurlijk, want ik was nooit echt geneigd om dan nog eens naar zo’n boek te grijpen als ik het zag staan in de winkel of op het internet.

Alvast mijn goede voornemens voor 2016

Naast de standaard antwoorden zoals minder snoepen en gaan fitnessen, wil ik graag proberen om meer Nederlands oorspronkelijke boeken te lezen. We moeten toch niet alleen mooie werken in het buitenland zoeken? Voortaan kun je er dus op rekenen dat ik in de bib en op mijn leeslijst voor school toch eens ga kijken of ik niet nog zo’n pareltjes kan ontdekken zoals Piet De Loof. Als ik dan toch over boeken blog in België, wil ik dan ook wel dat er een paar Nederlandse boeken zijn verschenen op mijn blog die van deze bodem komen (en waar je trots op kan zijn!).

Mijn vraag aan jullie! Hebben jullie zo’n boeken gelezen uit Nederland of uit België die jullie helemaal overweldigd hebben? Laat het dan weten in een comment, want ik ben benieuwd!

11 thoughts on “We moeten meer oorspronkelijk Nederlandse boeken lezen!

 1. Ik zeg ieder jaar tegen mezelf ‘dit jaar ga ik meer boeken van Nederlandse/Vlaamse bodem lezen’, maar uiteindelijk blijft het een klein percentage van alle boeken die ik in totaal lees..

  1. Ja, ik denk dat ik nog heel veel, net zoals nu, aangetrokken zal worden tot die grote namen. Soms krijg ik echt zin, zoals na het boek van Piet de Loof om andere Belgische pareltjes te ontdekken en dat had ik niet bij de vorige oorspronkelijk Nederlandstalige boeken.

 2. Ik maak me er ook schuldig aan dat ik voornamelijk (oorspronkelijk) anderstalige boeken lees. Deels komt dit doordat de Nederlandse boeken die verschijnen niet zo in mijn genres liggen en deels omdat er Engelse boeken nu eenmaal meer aandacht krijgen online.
  Dit jaar heb ik voor mezelf in ieder geval al de stap gezet om meer in het Nederlands te lezen, wat me al aardig is gelukt. Nu nog de stap zetten en boeken van Nederlandse schrijvers lezen!

  1. Ja, de stap zetten is moeilijk! Maar het helpt als je verplicht een Nederlands boek moet lezen voor het vak Nederlands. Het laatste lied van Piet De Loof is zeker een aanrader. En als je van meer spanning houdt? Wel dan in de Team Mortis serie van Bjørn van den Eynde echt iets voor jou! Ik kijk altijd rijkhalzend uit naar de vervolgen in die serie. Romantiek, spanning, verschrikkelijk goed geschreven en bovendien nog eens Belgisch. Dit is zeker een goede starter om de smaak te pakken te krijgen. Zeker weten!

   1. School heb ik gelukkig al een tijdje geleden achter me gelaten, maar dat “verplichte” lezen werkte juist averechts voor mij. Ik vind het altijd vreselijk als ik iets moet doen, laat staan als mijn favoriete bezigheid opeens MOET. De boeken die ik las vond ik daardoor nog vreselijker. Misschien dat ik daarom ook zo moeilijk Nederlandse boeken oppak.
    Maar zal je tips in mijn achterhoofd houden 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.