Book Nerds, Books

Wat de Boekenbeurs geweldig zou maken voor jongeren

De Boekenbeurs is het grootste boekenevenement van België. Elk jaar komen er duizenden bezoekers afgezakt naar Antwerpen Expo om boeken te kopen in de tientallen standjes van uitgeverijen en boekhandels. Maar elk jaar opnieuw wacht ik – samen met alle jongeren (15+) – op een aantal activiteiten en auteursbezoeken die ook voor ons interessant zijn.

Vorig jaar was best een leuk jaar. Er was een auteursbezoek en interview van Julie Kagawa (met een ontzettend lange signeerrij) en Clavis organiseerde een sleepover op de Boekenbeurs. Bij dat laatste was ik zeer nauw betrokken bij de organisatie en, ook al zeg ik het zelf, het was een spetterende nacht met heel veel leuke auteurs, mensen en activiteiten. Dan was er nog een panel over Body Positivity die ik ook heel erg toegankelijk (én inspirerend) vond voor jongeren, maar toen kon ik er helaas niet bij zijn. Verder had ik niet zo het idee dat er iets te doen was voor jongeren die niet van Geronimo Stilton houden of in de wachtrij wilden staan voor Sandra Bekkari.

Begrijp me niet verkeerd

De Boekenbeurs is in België echt een ding. Oké, het is best wel duur en je moet nog eens voor de vestiaire en het toilet betalen, maar er komen wel heel veel mensen op af die heel graag tussen de boeken snuisteren. Ik vind het dan ook logisch dat de boekenbeurs heel erg commercieel gericht is, want eigenlijk kan je niet zeggen dat de Boekenbeurs gezellig is (behalve op de rustige nocturnes). Het is logisch dat alle grote BV’s de aandacht trekken en ook al is dat best eens leuk om te zien, voor jongeren die écht graag lezen en houden van een babbeltje is er niet echt plaats.

In het verleden organiseerden verschillende uitgeverijen samen een YA Convention en eerlijk gezegd kwam daar best veel volk op af. Estelle Maskame was eens van de partij en het was toen best gezellig. Helaas liep er altijd iets fout of was het moeilijk samenwerken (geen idee), want tegenwoordig wordt zoiets op de Boekenbeurs niet meer georganiseerd. En dat vind ik héél erg jammer om verschillende redenen.

Veel animo

Ik ben altijd een voorstander van iets kleinere evenementen met een maximaal bereik (als in: iedereen voelt zich welkom, gehoord en heeft plezier). Ik organiseer al jaren een leesclub in Brugge en heb al veel samengewerkt met andere uitgeverijen, zoals met Clavis, Agora en Standaard Uitgeverij. En door die jaren heen heb ik echt wel gemerkt dat er hier in België iets gegroeid is. Voor de leesclub deze augustus heb ik ontzettend veel mensen moeten teleurstellen dat de leesclub volzet was, ook vorig jaar in november was de sleepover van Clavis op de Boekenbeurs in no-time uitverkocht. Ook op andere evenementen in België zoals op de YA-day in Leuven en op andere YA-leesclubs is er heel veel volk. En dat wil toch wel wat zeggen, niet?

Wat zou het toch fijn zijn

Wat zou het toch fijn zijn als er wat meer te doen was op de Boekenbeurs voor jongeren die bijvoorbeeld graag YA lezen, want ik ben niet de enige die het jammer vind. Ook als uitgeverijen zeggen dat er misschien niet veel volk op af zou komen: laat het dan groeien? Bovendien zijn jonge lezers dé toekomst van het boekenvak. Dat is toch ook redenen genoeg?

Met welke kleine dingen zou de Boekenbeurs leuk worden?

 • Panelgesprekken met onderwerpen die ook jongeren interesseren
 • Leuk evenement met YA-auteurs van de lage landen
 • Meet-ups
 • Speciale acties aan standen

Mijn hersens kunnen eindeloos brainstormen over leuke dingen die ik graag zou willen zien of luisteren in Antwerpen Expo. Maar ja, de vraag is natuurlijk of de editie van 2019 zo zal zijn. Ik kan je alvast verklappen dat Clavis weer een heel geweldig event organiseert dat je niet wil missen. (Die aankondiging komt op 19 augustus!)

Wat zou jij graag willen zien op de boekenbeurs als YA-liefhebber?

8 thoughts on “Wat de Boekenbeurs geweldig zou maken voor jongeren

 1. Voor mij was het leukste jaar toen Breaking Dawn Part II ging uitkomen en we konden loten om movie stills te winnen. Die foto hangt nog altijd boven mijn bureau <3 Het jaar met Cassandra Clare en Holly Black was ook wel enorm groots maar toen ging de signeerrij vlak voor m'n neus dicht 🙁 Julie Kagawa was idd super en ook het panelgesprek met vertaalster Maria Postema vond ik heel boeiend (lang geleden, eerste YA con denk ik). Maar ja idd, het jammere is dus dat er geen vaste lijn in zit. Ze zouden best één alomvattend concept lanceren dat elk jaar onder dezelfde formule terugkeert. Zo weten jongeren wat ze kunnen verwachten en wordt het echt een duidelijk event. Nu is het telkens weer afwachten wat ze ervan gaan bakken. En of er een internationale YA-auteur gaat bijzijn, want dat is toch wel een must vind ik. Dus ze hebben gewoon een uitgeverij-overkoepelend marketingplan nodig ofzo 😀

  1. Ik was toen bij Black (en Clare, maar die boeide me niet zo) van plan om naar de signeersessie ná de lezing te komen, en die ging helemaal niet door… :/ Bij Postema was ik ook aanwezig. In de jaren dat de YA Book Convention georganiseerd werd, ging ik daar eigenlijk altijd wel naar iets luisteren. Dat was echt een goed concept – zeker omdat alle YA-auteurs op één dag aanwezig waren en je dus ook al niet voor meerdere dagen tickets moest kopen. In één dag kreeg je wel een stuk of zes auteurs te zien (live of via Skype – ik heb zelf een keer een skypegesprek gehad met Marissa Meyer. Boeken signeren gaat dan misschien wel niet, maar je kunt toch nog die auteur zien en ermee praten, da’s ook al een pak beter dan niks). Het is echt erg spijtig dat ze daarmee gestopt zijn inderdaad. Nu moeten we het weer doen met wat we vóór YA Book Con hadden: twee of drie auteurs als we geluk hebben, en die dan verspreid over twee à drie dagen.
   Terwijl de Boekenbeurs net hét moment is om inderdaad zulke dingen in het groot te organiseren. Behalve auteurs uitnodigen, panelgesprekken, wedstrijden, quizzen, informatie over werken bij uitgeverijen, weet ik het, zaken waarmee ze de lezers aanspreken en blij maken, is het tenslotte ook elf dagen lang een kans voor de uitgeverijen om daar promotie te maken. Een kans die ze laten liggen, momenteel. En ik begrijp best dat het moeilijk is om alles samen te coördineren, maar als ze dat vroeger konden, en als ze het in april kunnen met YALFest, dan lijkt me dat dat nu toch ook wel kan… Dat is volgens mij net de sterkte van de Boekenbeurs: alle uitgeverijen komen bij elkaar op één plek en hebben de kans om de handen in elkaar te slaan… Dus waarom doen ze dat dan niet (meer)?

   Ik ben in elk geval heel erg blij dat Clavis weer iets organiseert, en benieuwd naar wat ze gaan doen! Vorig jaar was het toch heel erg aangenaam, en zij lijken op dit moment de enigen te zijn die een beetje moeite doen om de Boekenbeurs wat origineel en aantrekkelijk(er) te maken voor jongeren.

   1. Hey Tim, er was die dag ook een interview met Holly Black en Cassandra Clare. Maar dat was wel pas vrij laat in de namiddag. Een lezing kan ik me inderdaad niet herinneren maar ik vond het wel fijn dat ik toen de kans kreeg om hen te ontmoeten tijdens een lunch-interview met meerdere bloggers. Het zou inderdaad fijn zijn mochten ze ieder jaar iets rond YA-boeken kunnen uitwerken. Dat zou er immers voor kunnen zorgen dat ze ook een jonger publieke kunnen aanspreken.

    1. Hey! Ja, juist, ik bedoelde dat interview eigenlijk, maar ik noem dat altijd lezingen tegenwoordig hahah (Gewoon om de verwarring nog wat groter te maken…)
     Tja, vrij laat in de namiddag, dat is nog zoiets. Dat maakt mij op zich niet uit, ik ben met de bus en de tram van bij mij thuis op een uur aan de Expo, maar als je van verder komt kan dat misschien ook wel voor problemen zorgen.
     Oohhh da’s wel cool. Had ik dat geweten dan had ik ook snel een blog opgestart 😉

 2. Ik kom uit Nederland en hier hebben we wel een aantal events. Ik denk dat het de boekenbeurs inderdaad beter zou kunnen maken als ze wat meer voor young adults zouden doen.

 3. Ik ben toen voor Black en Clare gekomen en dat zou ik zo weer doen. Het is een heerlijk excuus om er even uit te gaan… Het is echt zonde dat uitgeverijen de kans niet aangrijpen om YA juist tijdens de boekenbeurs onder de aandacht te brengen. Dat is ook nog eens supernuttig voor scholen.

 4. Ik ben zelf nog maar een keer naar de boekenbeurs geweest. Ik weet dat ik dit toen als boekliefhebber echt geweldig vond. Dit is ondertussen denk ik al 4 of misschien wel 5 jaar geleden. Daarom wil er dit jaar werk van maken om op zijn minst een dag te gaan. Er mogen gerust wat meer YA- activiteiten komen. Dat is namelijk een genre dat ik heel veel lees. Dus erg zou ik het helemaal niet vinden.

  1. Ondertussen heeft Clavis YA al bekendgemaakt dat ze een nocturne en sleepover op de boekenbeurs gaan organiseren. 😉 Dat is dan in ieder geval weer iets heel leuks!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.