Review

Vuur en As | Sabaa Tahir

9200000045961011Auteur: Sabaa Tahir
Uitgeverij: LS Amsterdam
ISBN: 9789024565924
Pagina’s:  464
Samenvatting:
Vuur en As is een Young Adult fantasy-roman vol spanning, actie en avontuur. Het is de vertaling van het eerste deel van de Amerikaanse serie An Ember in the Ashes van Sabaa Tahir.

Vuur en As vertelt het verhaal van Laia en Elias, geboren in aparte werelden – zij een slaaf en hij een soldaat – die voorbestemd zijn om samen het wrede Imperium te bestrijden, in een wereld die doet denken aan het oude Rome.
Laia weet als spion de militaire academie van de Maskers binnen te dringen. Daar ontmoet ze Elias, die eigenlijk haar vijand is…

 

Mijn mening: 9,8/10

Oké, ik heb dit boek in minder dan 24 uur uitgelezen en ik heb er geen spijt van. Ik had nooit of te nimmer verwacht dat ik ooit nog eens een leesmarathon zou houden voor een boek. Maar op een zondag is het toch gebeurd. En WTF, wat heb je met me gedaan, Sabaa Tahir! (Ahhhh, ik ben er nog steeds niet goed van!)

Toen ik de achterflap van dit boek las, had ik geen idee dat Vuur en As zo intens zou zijn. Ik had niet verwacht dat de personages zou verschrikkelijk menselijk zouden zijn. Ja, ik begon aan het boek en ik werd meteen uit mijn sokken geblazen door Sabaa Tahirs talent om de lezer mee te voeren in een wereld die tegelijk hetzelfde en zo verschillend is van het onze. Ik was oprecht geschokt door de oprechtheid van het boek. Ik kan het niet onder banken en stoelen schuiven dat dit boek echt wel niet gecensureerd is en de échte wreedheden van het boek zo goed werden verteld. Sabaa Tahir is echt niet bang om verschrikkelijke dingen te schrijven zeker als het om het welzijn van haar personages gaat.

Ik zeg verschrikkelijke dingen en dat zijn ze dan ook echt. Ik heb altijd een zwak voor auteurs die een grens proberen over te steken en dat heeft Sabaa Tahir ook hier met haar boek gedaan. De personages die ze in Vuur en As heeft gecreëerd zijn een toonbeeld van moed en tegelijkertijd naïviteit. Toen ik de eerste pagina’s van het boek las, dacht ik echt dat Laia een zaag was. Maar eigenlijk is de verandering van Laia doorheen het boek één van de grootste plottwisten. Laia verandert zomaar van een naïef jong meisje in een moedige sterke vrouw. En wat ze heeft moeten doorstaan om zo moedig te worden: jongens, ik dan het niet verklappen, maar het hoort bij die verschrikkelijke dingen (en misschien ook door de liefde). Ik heb dus een paar keer echt op het punt gestaan om te huilen. Iets wat ik nog nooit heb ervaren bij het genre fantasty.

Maar Laia is niet de enige die lijdt in het boek. Nee, ook Elias heeft het zwaar zitten en zelfs zijn verhaal is nog veel wreder dan die van Laia. Zoals ik al zei, Sabaa Tahir de schrijfster zonder angst weet het diepste van je menselijke hart raken. ECHT en het ergste is dan nog dat vroeger zo’n dingen gedaan werden. In Vuur en As merk je heel goed dat Sabaa Tahir sommige tradities van de Grieken heeft verwerkt in haar boek en als ik daar aan denk, wel, dan word ik even stil. Niet alles is boeken is pure fantasie.

Om alles even samen te vatten: Sabaa Tahir is geweldig. Ze vertelt zo gemakkelijk en schrijft zonder grenzen. Ze durft een lezer mee te nemen op een reis die je soms wel eens tot huilen brengt. Ik ben zo oprecht verbaasd door de karakterontwikkeling van haar personages. Ze worden sterk en moedig door gebeurtenissen die je als lezer nooit zou hebben verwacht. Sabaa heeft zo goed de emoties van haar personages kunnen overbrengen op de lezer dat je niet anders kan dan dit boek uit te lezen in 24 uur of minder.

9 thoughts on “Vuur en As | Sabaa Tahir

  1. Yay, nog iemand die zo kan fangirlen over dit boek! Ik kon er ook wat van, haha! Dit is echt een fantastisch boek. Ik was dolgelukkig toen ik las dat het tweede deel net voor mijn verjaardag uitkomt en dat ik hem in het Engels heb gelezen! DAT WORDT MIJN VERJAARDAGSCADEAU!!!!!!!!!!
    Juist. XD

    1. DIT BOEK WAS ZZZZZZOOOOO GOED. Wat heb jij een verjaardag om naar uit te kijken! Ik koop zeker en vast het boek. Wanneer komt het vervolg ook alweer? IK KAN NIET WACHTEN! ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.