Bloggen

Vraag van vandaag | Waar ligt de grens als je inspiratie haalt bij je collega-bloggers?

Vraag van vandaag is een spontane nieuwe rubriek waarin ik verschillende punten van bloggen, recenseren en schrijven probeer aan te halen. Ik probeer geen sluitend antwoord te geven, maar verschillende perspectieven uit te lichten én daarom hoor ik ook graag wat jij ervan vindt. Vandaag draait deze hele blog over de vraag: Waar ligt de grens als je inspiratie haalt bij je collega-bloggers?

Als mensen wat tips vragen als ze een nieuwe blog beginnen, geef ik vaak de tip om eens rond te kijken bij andere bloggers die over dezelfde onderwerpen bloggen. Hoe pakken zij hun website aan? Wat vind je goed? Wat zou jij anders aanpakken? Ik zal eerlijk zijn dat ik zo op die manier ook mijn blog heb laten groeien. Als mensen al vijf jaar bloggen, weten zij soms wat werkt en wat niet en dat kun je ook vaak merken aan hun site. Maar je kan ook gewoon nadenken over je eigen aanpak: ga ik voor een positieve insteek of ga ik voor de kritisch maar eerlijke kijk? Door even te kijken hoe anderen het aanpakken kan je veel leren over hoe je jezelf een plaatsje kan geven op het internet.

Hé, hier denk ik anders over!

Wat ik vaak heb als ik ergens inspiratie vandaan haal is dat ik meestal het idee heb dat ik over iets specifieks een andere mening heb of omdat ik nog iets aan de discussie kan toevoegen. Omgekeerd kan natuurlijk ook altijd zoals Paula die ooit een blogpost schreef als uitgebreide reactie op mijn blogpost over auteurs/uitgevers/etc en hun relatie met recensenten op sociale media.

Hé, dit vind ik geweldig!

Ik vind het soms wel eens leuk om een tag over te nemen, zoals die ene keer dat ik de Élite-tag van Kindessreads overnam. Ik vind het dan altijd gepast dat je even toestemming vraagt aan de blogger in kwestie en hen ook linkt in het begin van je post, zodat zij wel credit krijgen als je het artikel publiceert.

Hé, had ik dat niet eerst uitgevonden?

Wat ik soms moeilijk te zeggen vind in de blogwereld is: wie was er eerst? Er zijn zoveel bloggers en er zijn zoveel ideeën, dus het is best mogelijk dat twee bloggers eens dezelfde rubriek (vb. verslag van de week) starten of toevallig over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven. Bovendien heb je dan ook nog buitenlandse bloggers, dus als je daar al alles moet bijhouden over wie eerst was, dan is dat best moeilijk.

Maar waar ik helemaal achtersta is dat je nooit foto’s van een blog neemt en die gebruikt voor je eigen posts zonder toestemming of linkje naar de eigenaar van de foto. Dat je ook nooit een blog citeert zonder correct terug te verwijzen (het aantal mensen die mijn blognaam of echte naam al verkeerd gespeld hebben is niet meer op twee handen te tellen). Het is niet moeilijk en zoek het nog eens op als je het niet zeker weet. Dat is gewoon beleefd. Ook kopieer je niet letterlijk tekst van een andere blog, maar ik denk dat dat zo vanzelfsprekend is dat hopelijk niemand zich daaraan schuldig maakt. (Het is trouwens volgens mij ook strafbaar…)

Waar vind jij dat de grens ligt? Mag je inspiratie halen bij je collega’s? Wat zijn de do’s en don’ts?

3 thoughts on “Vraag van vandaag | Waar ligt de grens als je inspiratie haalt bij je collega-bloggers?

  1. Ik denk dat veel mag en kan, zolang je credits geeft waar dat nodig is. Ik heb een keer meegemaakt dat iemand die mijn blog regelmatig bezoekt een paar weken na mij met eenzelfde artikel kwam (een lijstje) waarbij ze zelfs een aantal punten uit die lijst had overgenomen. Niet letterlijk, maar het moest wel geinspireerd zijn. En ze had nergens naar mijn artikel verwezen… Dat vond ik echt niet leuk.

  2. Ten eerste: ik vind je nieuwe rubriek echt heel leuk, dit soort artikelen zijn altijd interessant om te lezen, dus ik kijk uit naar meer!
    Ik denk dat terugkerende rubrieken (zoals een wekelijks overzicht of maandelijkse overzichten van boeken) altijd wel kunnen, aangezien niet iemand hier de beginner van is. Bij tags precies hetzelfde, zolang je de persoon vermeldt die hem voor jou heeft gedaan. Reactie-blogs vind ik ook erg interessant, maar ik denk dat je als blogger van tevoren misschien nog wel aan de desbetreffende blogger kan vragen (of even melden) dat je er zelf ook een blog over schrijft, dan kan de blogger in kwestie daar ook naar uitkijken.
    Ik probeer ook altijd mensen te benoemen, en quote ze alleen met duidelijke vermelding omdat ik hun uitspraak niet anders wil verwoorden. De enige keer dat het ”inspiratie opdoen” wel vervelend was, was dat een blogger een interview die ik hield met een auteur letterlijk had overgenomen (op een evenement met wat bezoekers mocht ik het interview presenteren en begeleiden). Al mijn vragen waren overgenomen, zonder mij te benoemen (waarbij ik ook uit foto’s werd geknipt van het interview). Dat was wat minder, maar over het algemeen zijn bijna alle bloggers wel vrij respectvol als het gaat om het benoemen van andere bloggers of inspiratie ophalen uit andere blogs 🙂

  3. Als ik door iemand anders inspiratie vind voor een specifieke blogpost zal ik dat steeds vermelden. Dat doe ik soms zelfs ook wanneer ik per toeval eenzelfde onderwerp bespreek en zag dat iemand anders iets gelijkaardigs deed. Dan vermeld ik vaak ook naar hun versie daarvan. Het lijkt me niet meer dan normaal om dat te doen. Maar jammer genoeg lijkt niet iedereen daar hetzelfde over te denken. Soms is het natuurlijk ook wel moeilijk. Bijvoorbeeld wanneer je al jaren iets in je concepten hebt staan en er heel wat mensen iets gelijkaardigs hebben gedeeld tegen dat je er aan toekomt om iets te posten. Vaak laat ik het dan maar gewoon zo en deel ik het niet meer omdat ik niet wil dat mensen gaan denken dat ik anderen hun werk wil kopiëren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.