Review

Voor ik je loslaat | Marieke Nijkamp

Afbeeldingsresultaten voor voor ik je loslaatCorey en Kyra groeien samen op in het afgelegen plaatsje Lost Creek in Alaska en zijn hun hele jeugd onafscheidelijk. Tot Corey verhuist. Het afscheid is moeilijk, maar Corey belooft terug te komen om haar vriendin op te zoeken.

Een paar dagen voor het zover is, krijgt Corey het schokkende bericht dat Kyra dood is aangetroffen – drijvend onder het ijs. Ze is er kapot van en kan niet geloven dat Kyra zelfmoord heeft gepleegd, zoals wordt gesuggereerd. Ze voelt gewoon dat er iets niet klopt.

Eenmaal terug in haar geboorteplaats groeit haar wantrouwen en raakt ze er steeds meer van overtuigd dat Lost Creek geheimen heeft, geheimen die ze niet begrijpt, maar die haar de koude rillingen bezorgen. In de donkere winter van Alaska gaat ze op zoek naar antwoorden terwijl de sfeer in het dorp steeds grimmiger wordt…

Mijn mening: 6.5/10

Ik ben een héél grote fan van Marieke’s debuut, 54 minuten. Ik heb het vorig jaar aan iedereen aangeraden toen de tijd van de boekverslagen er weer aankwam en daar was iedereen (inclusief mezelf) heel erg blij mee. Ik wist al een tijdje dat Marieke een nieuw boek aan het schrijven was én sinds een paar weken geleden ligt het in de winkels. Nou ja, die moest ik lezen toch?!

Ik hou ontzettend van Marieke’s poëtische schrijfstijl. Ze weet zo’n normale dingen op zo’n speciale manier te verwoorden zonder dat het té is. Desondanks leest het boek zo vlot! Dat is waarschijnlijk omdat het boek ook brieven en telefoongesprekken bevat. Op die manier blijft het boek zo spannend. Vooral omdat je weet dat er allerlei dingen zijn gebeurd en door die brieven en vooral de flashbacks blijf je zo in het boek. Je wilt weten dat er gebeurd is en wat de oorzaak is.

Bovendien vond ik het uitgangspunt van het boek héél erg goed bedacht. Coreys vriendin is dood, maar ze wil toch te weten komen wat er allemaal gebeurd is. Daarom keert ze terug naar haar geboortestad en als snel komt ze te weten dat ze er niet meer gewenst is. Lost heeft heel veel geheimen waar je net als Corey achter wil komen. Je wordt als lezer bijna paranoïde omdat het stadje zo’n rare sfeer heeft. Ook merk je dat Nijkamp heel veen research heeft gedaan. Zo kloppen de verhoudingen van dag en nacht, de beschrijvingen van de temperatuur en natuur. Het voelde echt alsof je ook op reis was naar Alaska.

Ook vond ik de representatie van Kyra’s bipolaire stoornis ontzettend goed, want daardoor ben ik een paar dingen gaan opzoeken om er toch meer van te begrijpen en Marieke Nijmkamp heeft dat echt zo goed op papier gezet. Vooral omdat het voornamelijk uit het standpunt van een goede vriendin – een bijstaander – werd beschreven. Dat gaf meteen een échte en confronterende kijk op alles. Want Corey was wel een goede vriendin, maar dat wil niet zeggen dat ze op sommige momenten anders dacht over haar vriendin.

Maar desondanks heeft dit boek me teleurgesteld. Er waren zoveel goede dingen, maar tijdens het lezen ben ik op zoveel ongeloofwaardige dingen gestuit die ik gewoon niet als echt in mijn hoofd kan ervaren. En dat komt er waarschijnlijk door dat Lost een dorp is dat ik niet kan ervaren als iets dat echt is. En  willing suspension of disbelief is de bouwsteen van een goed boek. De auteur kan dan wel een wereld creëren die niet echt is, maar de auteur moet de lezer ervan kunnen overtuigen dat alles “écht” is. En hier is Nijkamp bij mij niet in geslaagd.

IMG_3677[1]
‘Ik woon hier niet meer, maar dit landschap heeft me gemaakt tot wie ik ben.’ Pagina 184

Ik kan erin komen dat de kleine communities in Alaska héél nauw met elkaar verbonden zijn en dat ze niet in elkaar zitten zoals ons. Ik kan erin komen dat Kyra met haar stoornis als een buitenstaander, verschoppeling werd beschouwd, maar ik kan er niet inkomen wat er met haar en het dorp gebeurd is na het vertrek van Corey. Ik wil er niet te veel over spoilen, maar dat dorp is een verzameling psychopaten die volkomen gek zijn. En dat kan ik gewoon niet geloven. En ik heb er geen vrede mee.

Ook werd het gekker naarmate het einde. Jezus, ik wil het niet spoilen, maar ik was geen fan van die zogezegde spannende laatste scènes. Het was ongeloofwaardig, voorspelbaar en ik begreep er niets van. Nog steeds niet. Ja, als je het wou begrijpen moest je tussen de regeltjes lezen en je hersenradars laten werken, maar zelfs dan vond ik de motieven die Nijkamp aan de personages had gegeven écht vergezocht en als lezer kwam het niet bij me over. Ik begreep er niets van. Ik geloofde er niets van. En dat verpestte een hele hoop voor mij.

Voor ik je loslaat is een roman die subliem is geschreven en geeft aan de lezer een ultieme boodschap van hoop. Maar het kon 54 minuten niet overtreffen. Ik voelde niet die overheersende spanning en het boek heeft bij mij niet veel pijnlijke emoties losgemaakt ondanks dat dit boek véél emotioneler gericht was. Het onrealistische dorp, maar eigenlijk de gekke inwoners, vond ik héél moeilijk te doorgronden. En daardoor was mijn leeservaring niet zo positief. Heel jammer, want Voor ik je loslaat staat vol met verborgen wijsheden die je niet in elk boek tegenkomt.

 

Marieke Nijkamp | Harpercollins Holland | Ineke van Bronswijk | 320 p. | €17,99 | 9789402700565

 

4 thoughts on “Voor ik je loslaat | Marieke Nijkamp

  1. Ik had zo gehoopt dat dit een mooie recensie zou zijn! Het boek klinkt echt goed. Maar niet ieder boek kan je favoriet zijn natuurlijk. Dan is het alsnog fijn dat je een eerlijke mening hebt geplaatst 🙂

    1. Je wilt niet weten hoe ik gehoopt heb op een goede recensie, maar als blogger moet je gewoon eerlijk zijn, toch. Ik had gewoon meer van dit boek verwacht. Het spijt me dat ik je teleurstel.

  2. […] Dit boek stond al een eeuwigheid op mijn verlanglijstje! Ik ben een ontzettende fan van 54 minuten en ik hou ontzettend van Marieke Nijkamp. Ik heb dus ongeveer een jaar gewacht op dit nieuwe boek van haar. Ik kreeg het boek al eerder op YALC te pakken, maar de Nederlandse uitgeverij besloot toch een Nederlands exemplaar op te zenden. Vorige week kwam mijn (ietwat teleurgestelde) recensie online! Als je die eens graag wil lezen, dan kan dat hier.  […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.