Book Nerds, Films

Volg jij de hype?

Ja, je kent dat wel: een boek wordt verfilmd en het wordt een mega hype. Maar wat doe jij? Lees jij wat anderen lezen?

Naar aanleiding van de nieuwe Divergentfilm Insurgent, vond ik het wel belangrijk om eens een artikel over een hype te schrijven. Ik ben namelijk erg benieuwd wat jullie denken over deze prangende vraag.Verfilmde boeken

Ik denk dat iedereen Divergent, The Hunger Games en The Fault in Our Stars wel kent. Maar ik zal eerlijk bekennen, voordat de films in de bioscoop waren te zien, had ik nog nooit van de boeken gehoord. De meeste mensen vinden dat schandalig, want het zijn goeie boeken en fantastische films… Helaas heb ik niet eens de Divergent-serie gelezen of eens The Fault in Our Stars opgepakt. Ik heb eigenlijk ook niet zoveel zin om ze te lezen. Misschien is dat wel mijn eigen fout want ik ben eerst naar de films gaan kijken. FOEI!

De hype

Komt het nou doordat de boeken zoveel gemarchandised worden dat ik geen zin heb om ze te lezen of omdat ik eerst naar de film ben gaan kijken?

Dat is de vraag die ik me wel dikwijls stel. Ik ken erg veel mensen die de boeken van Divergent bijvoorbeeld geweldig vonden en mijn mama is er zelfs verslaafd aan. Ik denk dat het vooral ligt aan het feit dat alle spanning van het boek al weg is (als je eerst de film hebt gezien) en ik daarom niet aan ze wil beginnen. Hebben jullie ook dat gevoel?

Soms wil ik ook geen boek lezen omdat honderdduizend mensen me verteld hebben dat ik hem MOET lezen. Ik weet als Book Nerd dat ik mijn favoriete boeken aan iedereen aanraad. Maar wil iedereen ze dan ook lezen?
Voor veel tieners is lezen soms ook  gelijk aan de film bekijken en er dan een ‘boekverslag’ over schrijven. Wat dus meestal betekent dat ze het boek kopen en misschien het eerste hoofdstuk hebben gelezen.books

Meestal zijn de verfilmde boeken wel super goed

Ja, ik zal eerlijk toegeven dat ik een enorme fan ben van Twilight en heb de boeken dan ook een tig keer gelezen. Ook The Hunger Games mag niet in mijn lijstje ontbreken (ook al viel het derde boek wat tegen).
Conclusie? De meeste verfilmde boeken zijn waarschijnlijk erg goed, want anders zouden ze de aandacht van producers niet getrokken hebben… Dus moet ik toch eens TFIOS oppakken?

Lees jij alleen maar boeken als ze verfilmd zijn? Of vermijd je juist de filmedities?

11 thoughts on “Volg jij de hype?

  1. Zelf vind ik het fijner om eerst de verfilming te zien voordat ik het boek lees. Want eerst was ik altijd erg teleurgesteld als er weer eens van mijn favoriete boeken verfilmt was. Maar ik kan je wel aanraden om TFIOS te gaan lezen, het is echt een prachtig boek!

  2. Doorgaans heb ik het boek al gelezen vooraleer er een verfilming van komt. Als dit niet het geval is probeer ik het sowieso eerst nog te lezen vooraleer ik naar de cinema ga. Af en toe lukt dat echter niet of weet ik niet dat het een verfilming is. Zo zag ik onlangs The Maze Runner (hier wist ik het wel, maar nu heb ik geen zin meer om het boek te lezen) en enkele maanden geleden keek ik naar a Winter’s Tale (waarvan ik toen nog niet wist dat het een verfilming is).

    Maak me gek! heb ik recent gelezen dus mag ik binnenkort eindelijk eens naar Silver Linings Playbook kijken. 🙂

  3. Ik kijk bijna nooit de film van een boek, ik lees liever. Mij maakt het eigenlijk weinig uit of een boek populair is of niet, als ik het leuk vind dan lees ik het gewoon. Ik geef wel toe als ik in de bibliotheek ben en ik zie een boek dat ik al vaak op blogs heb zien voorbij komen, dat ik het sneller meeneem uit nieuwsgierigheid. Maar ik heb ook al veel onbekende pareltjes gelezen.

  4. Meestal lees ik alleen het boek en kijk ik nooit de film, hahah. Nou moet ik zeggen dat een hoop films die ik overigens nooit heb gezien waarvan ik weet dat er een boek is, het boek ook niet heb gelezen… Ik heb liever een wat minder populair boek, geen idee waarom 🙂 xoxo

  5. het is toch niet prettig om een boek te lezen na het zien van de film er zit geen spannend verhaal meer in want je weet al alles mijn mening is : het boek lezen of de film bekijken vele groeten ,

    hug

  6. Als het een leuk boek is wil ik het ook gewoon graag lezen, dus in zekere zin volg ik wel de hupe. Maar pareltjes vinden is gewoon heel gaaf ^^ Dus ik volg de hype, maar dan met mate 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.