Review

Vind je schrijfhouvast met het boek Sterke verhalen & hoe je ze schrijft

Ik ben altijd een beetje sceptisch over schrijfgidsen, want ik denk dat er niet een juiste manier is om een roman op papier te zetten. De ene plant graag vooruit en de ander laat alles maar gewoon op zich afkomen. Sterke verhalen & hoe je ze schrijft is helemaal niet een gids die je voorschrijft hoe je op een manier een boek kunt schrijven. Nee, het geeft je net de juiste hulpmiddelen die jou kunnen helpen om jouw doel (een afgewerkte eerste versie) op papier/laptop te krijgen.

Dit boek is geschreven Rebecca Stern en Grant Faulker (vertaald door Marie Lotte Hagen) en in het boek zijn er ook ontzettend veel bijdragen van bijvoorbeeld Jason Reynolds, Marissa Meyer en John Green. Ook geef ik mee dat dit boek in teken van NaNoWriMo is geschreven, maar dat je eigenlijk ook perfect dit boek kunt lezen als je er niet aan meedoet of als je gewoon voor jezelf een doel wilt stellen.

Wat mij vooral opviel aan dit boek is dat het niet op een droge manier geschreven is. Nee, elk punt illustreren de auteurs met een humoristisch of herkenbaar voorbeeld waardoor alles eigenlijk meteen duidelijk wordt. Dit boek is beeldend én gewoon al door de fijne en aanmoedigende schrijfstijl begint het te kriebelen om aan je eigen verhaal te beginnen.

Zoals ik ook al zei, vind ik dat dit boek eerder een houvast is dan een soort ultieme gids. Het reikt je net de hulpmiddelen aan die jij nodig hebt om je doel te bereiken. De auteurs geven handige tips (voor elke soort schrijver, planner of niet). Ze geven je scenario’s die kunnen gebeuren tijdens het schrijven en wat je er eventueel aan kan doen om die te verhelpen. Het hele boek staat ook vol met leuk schrijfopdrachten om je creativiteit te boosten en je schrijfkunsten te oefenen en perfectioneren. Kortom: heel veel goede hulpmiddelen die voor sommigen werken en voor anderen niet, maar dat is juist fijn.

Bovendien laat dit boek je ook zien dat het best mogelijk is om in een maand misschien de eerste versie van je verhaal te schrijven of toch om eindelijk eens dat idee dat al eeuwen in je hoofd rondzweeft eens werkelijkheid te laten worden. De auteurs (en ook alle gastauteurs in het boek) hameren erop dat je eerste versie niet perfect zal zijn. Iets wat heel veel mensen misschien wel nodig hebben als ze schrijven, want eerlijk: ik ben altijd mijn grootste criticus.

Kijk, ik kan er niet omheen dat ik ontzettend genoten heb van dit boek en van het enthousiasme dat het me gegeven heeft. Als je schrijft of je schrijfdroom eindelijk eens wilt waarmaken, dan raad ik je dit boek heel erg aan. No pressure, humor én alles wat je nodig kan hebben om toch eindelijk eens die eerste versie af te hebben, allemaal in een boek. Sterke verhalen & hoe je ze schrijft is dé hulpgids voor (aspirerende) schrijvers.

Rebecca Stern & Grant Faulkner | Marie Lotte Hagen |Blossom Books | paperback | €18,99 | 978 94 6349 178 5 | 298 p.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.