Books

Vijf boeken die je zullen meenemen op een ongelofelijke reis vanuit je luie zetel

Het is best een moeilijke tijd. Ik mag hoogstwaarschijnlijk niet vertrekken naar Uruguay. En in de zomer zal er voor veel mensen geen reisje op de planning staan. (Hopelijk zullen we wel een paar daguitstapjes mogen doen in eigen land.) Wil je toch wat van de wereld verkennen of juist helemaal reizen naar een fantastische wereld vanuit je luie zetel? Wel, vandaag heb ik vijf tips voor je.

De afstand tussen jou en mij – Marina Gessner (Blossom Books – vert. Astrid Staartjes)

McKenna heeft alles voor elkaar: goede cijfers, een leuk vriendje en een toelating voor de universiteit op zak. Maar dat is niet wat ze wil. McKenna is van plan om de universiteit een jaar uit te stellen en samen met haar beste vriendin Courtney de Appalachian Trail te gaan lopen. 3500 kilometer door de wildernis van een van de noordelijkste staten van Amerika naar het zuiden, met alleen een backpack op haar rug. Als Courtney op het laatste moment afzegt, besluit McKenna de maandenlange tocht stiekem in haar eentje af te leggen. Als McKenna onderweg de charismatische, mysterieuze Sam tegenkomt en besluit hem van het verharde pad af te volgen, wordt haar reis opeens veel gevaarlijker – zo gevaarlijk dat McKenna moet vechten voor zowel haar leven als dat van hem.

De afstand tussen jou en mij is misschien wel een van de boeken die me nog steeds inspireert. Alleen op trektocht vertrekken zoals hoofdpersonage McKenna is toch wel iets waar ik van droom, maar waarvoor ik toch wel een beetje een te bange kip voor ben. Dit boek vangt perfect de pracht van de bergen en natuurlijk ook de figuurlijke bergen die je als mens moet zien te overbruggen tijdens een heel zware reis die het helemaal waard is.

Aurora Rising – Amie Kaufman en Jay Kristoff (Rock on the boat)

The year is 2380, and the graduating cadets of Aurora Academy are being assigned their first missions. Star pupil Tyler Jones is ready to recruit the squad of his dreams, but his own boneheaded heroism sees him stuck with the dregs nobody else in the Academy would touch…
A cocky diplomat with a black belt in sarcasm
A sociopath scientist with a fondness for shooting her bunkmates
A smart-ass techwiz with the galaxy’s biggest chip on his shoulder
An alien warrior with anger management issues
A tomboy pilot who’s totally not into him, in case you were wondering
And Ty’s squad isn’t even his biggest problem—that’d be Aurora Jie-Lin O’Malley, the girl he’s just rescued from interdimensional space. Trapped in cryo-sleep for two centuries, Auri is a girl out of time and out of her depth. But she could be the catalyst that starts a war millions of years in the making, and Tyler’s squad of losers, discipline-cases and misfits might just be the last hope for the entire galaxy.

Zin in een intergalactische reis? Dan moet je dit Engelstalig boek eens uitproberen. Dit boek is een waar avontuur: boordevol humor, diversiteit en af en toe wat romantiek. Het is oprecht een geweldig boek dat je gedachten even helemaal ergens anders naartoe zal transporteren.

De kleuren van magie – V.E. Schwab (Boekerij – vert. Inge Peters)

De meeste mensen kennen maar één Londen. Wat bijna niemand weet, is dat er vier verschillende Londens zijn. Grijs Londen: vies, saai en zonder magie. Rood Londen, waar magie wordt vereerd en de Maresh-dynastie heerst over een welvarend rijk. Wit Londen, waar men vecht om controle over de magie. En ooit was er Zwart Londen – maar daar heeft niemand het meer over. Kell is een zeldzame magiër die tussen de verschillende versies van Londen kan reizen. Als hij in Grijs Londen zakkenroller Lila ontmoet, is dat het begin van een avontuur dat ze naar alle uithoeken van de stad brengt. Maar gevaarlijke magie ligt op de loer en het verraad achtervolgt hen. Om alle werelden te kunnen redden moeten Kell en Lila in de eerste plaats in leven zien te blijven, en dat blijkt lastiger dan gedacht.

In deze fantasywereld kan je je hart ophalen als je houdt van unieke reizen. Dit boek is een hele grote wat als?-vraag en dat maakt het nog specialer. Prachtig geschreven met een goed uitgebouwde wereld om u tegen te zeggen. Een echte topper van V.E. Schwab. (Pluspunt: de vervolgen van dit boek zijn ook allemaal vertaald!)

Rosie hartje Jack – Mel Darbon (Blossom Books – vert. Merel Leene)

Rosie houdt van Jack. Jack houdt van Rosie. Dus als ze elkaar kwijtraken, doet Rosie alles om de jongen die de zon in haar hoofd laat schijnen te vinden. Zelfs wegrennen van huis. Zelfs Londen doorkruisen om naar Brighton te reizen, ook al sneeuwt het en rijden er bijna geen treinen. Zelfs als mensen denken dat een meisje zoals Rosie zich nooit in haar eentje zal kunnen redden. Rosie hartje Jack is een prachtig verhaal over vechten voor de vrijheden die we als vanzelfsprekend aannemen: onafhankelijkheid, acceptatie en liefde. Mel Darbon werkte voor dit boek nauw samen met meelezers met het syndroom van Down. 

Rosie gaat helemaal alleen op zoek naar haar Jack. Het is een spannende reis, vol onvergetelijke gebeurtenissen. Dit is zo’n dapper boek en laat je precies zien dat sommige dingen niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Uniek geschreven, prachtig vertaald: meer moet je niet hebben om te kunnen genieten.

De Zwendelprins – Rima Orie (Moon)

Als nieuwsgierige keukenhulp is de zeventienjarige Simran op de hoogte van de meest kleurrijke verhalen en de smerigste roddels die er in het paleis van de maharadja de ronde doen. Toch is er slechts één verhaal dat zowel haar als de rest van de bevolking van Suryan in de ban houdt: de mysterieuze verdwijning van de kroonprins. 
Twintig jaar na de verdwijning van de Suryaanse kroonprins, verschijnt er een prins uit het koude en verre Fengart bij het paleis die beweert dat hij de kroonprins terug kan vinden. Simrans verbazing is groot wanneer hij haar om een gunst vraagt die haar hele leven kan veranderen. Ze snakt er al haar hele leven naar om de wereld buiten het paleis te ontdekken, maar kan ze deze prins wel vertrouwen? Of zijn zijn plannen helemaal niet zo nobel als ze lijken?

De Zwendelprins werd onlangs als enige YA genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2020. En helemaal terecht. Ga samen met Simran en een knappe kroonprins op queeste. Het is een razendspannend verhaal vol cultuur en mooie beschrijvingen. Een hele goede YA van eigen bodem.

Op welke (fictieve) reis zou jij wel eens willen gaan?

6 thoughts on “Vijf boeken die je zullen meenemen op een ongelofelijke reis vanuit je luie zetel

  1. Ik vond de Kleuren van magie ook echt een heerlijke reis. En ik geniet ook enorm van de reis van Nina in zowel De kraaien als de verminkte prins.

    1. Die laatste boeken moet ik zelf nog lezen! Ik ben er heel benieuwd naar. Ik ben van plan om deze zomer List en Leugens zeker te lezen.

    1. O ja! Ik zag dat Chiara die ook net had gelezen! Misschien doe ik dat ook eens, maar ik ga nu eerst nog eens proberen om mijn tbr naar beneden te brengen haha.

  2. Leuke lijst! Aurora Rising, de Zwendelprins en de Kleuren van magie wil ik zeker nog lezen! Gelukkig heb ik de Kleuren van magie ook al in huis dus die komt binnenkort aan de beurt. Ik wil zelf heel graag naar Hogwarts, maar ook naar Schotland door de Reiziger. Alleen dan misschien toch liever in een wat minder heftige tijd.

    1. Wat een geweldig antwoord! Ik hoop dat je de Kleuren van Magie net zo goed vindt als ik, want ik vond het zo’n heerlijke en unieke serie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.