Book Nerds

Vervolgen, vervolgen, vervolgen: HELP!

Elke boekenliefhebber kent dit fenomeen wel. Je koopt het eerste deel van een serie, vond het geweldig, je kan niet wachten op het vervolg en vervolgens lees je nooit meer verder. Gewoon omdat je het boek vergeet te pre-orderen of omdat je gewoonweg te veel boeken in je boekenkast hebt staan. Jongens, het is een waar #booknerdproblem.

Ik heb eigenlijk heel veel onafgemaakte series in mijn boekenkast staan. Serieus, het is eigenlijk best wel erg. Zo staat de hele serie van The Selection in mijn kast uitgezonderd het laatste deel The Crown. Ook in de trilogie van Kiersten Gier, Silber en van Michelle Gagnon, Project Persefone,  ontbreekt het laatste deel in mijn boekenkast. Zoals je ziet kan ik wel even doorgaan. Maar waarom zijn die series niet vervolledigd? Daar ga ik op proberen te antwoorden.

1. Op vervolgen van series moet je soms verschrikkelijk lang wachten

Oké, wat ben ik een zaag, maar het is zo waar. Soms moet je meer dan een jaar wachten op het vervolg van een boek en dat zorgt er soms voor dat ik 1. het verhaal soms vergeet 2. het boek vergeet te kopen. Een mooi voorbeeld in mijn boekenkast is de Silber-trilogie. Ik las de eerste twee delen is een razendsnel tempo uit, maar ik denk dat er tussen het tweede deel en het laatste ongeveer één jaar en een half zat vooraleer het uitkwam. Snap je dat ik de serie uit het oog ben verloren? Nog steeds wil ik het boek ontzettend graag lezen, maar het is al zo lang geleden. (Ik zou zelf die boeken niet zo snel kunnen schrijven, maar als lezer is het gewoon zo irritant.) Misschien koop ik het derde boek nog eens, maar gewoon omdat de geweldige herinnering aan de eerste delen zo ver zit, word ik niet meer echt getriggerd om het boek te kopen.IMG_2098[1].JPG

2. Vervolgen worden niet meer uitgegeven

Na al verschillende meningen van verscheidende uitgeverijen gehoord te hebben, heb ik absoluut begrip voor sommige beslissingen die ze nemen. Maar als lezer kan het soms niet minder geweldig zijn dan je favoriete boek in bad te laten vallen. Een van de mooiste voorbeelden die velen van jullie echt wel zullen kennen is The Lunar Chronicles. Twee jaar geleden begon ik deze mooie boeken te lezen in het Nederlands, maar toen kwam het nieuws dat de volgende delen gewoonweg niet meer gingen uitkomen. Werkelijk jaren heb ik Cress (het derde deel in de serie) in- en uit mijn Engels winkelmandje geplaatst, maar steeds weer heb ik het niet gedaan. Nu weet ik waarom. Blossom Books heeft de serie opnieuw uitgegeven en zodra het mijn verjaardag is, ren ik om Cress,  het boek waar ik al jaren op wacht. Halelujah! Jammer dat niet elke onafgemaakte serie zo’n leuke afloop heeft, maar ik ben toch nog steeds blij.

3. Ik schakel niet graag over in het Engels

Dit sluit een beetje aan bij het volgende puntje, want als een serie niet meer wordt uitgegeven ben ik minder geneigd om het vervolg te kopen in het Engels. Gewoonweg omdat ik niet graag overschakel van taal midden in een serie. Ook speelt het een grote rol dat je het boek dan hoogstwaarschijnlijk moet bestellen online en dat vind ik meestal niets aantrekkelijks hebben. Dus ja, meestal eindigt het daar dan.

4. Het tweede boek beviel je niet

Dit had ik met de Project Persefone-trilogie van Michelle Gagnon. Ik heb het eerste boek echt verslonden, maar het tweede deel heeft me echt niet kunnen bekoren. Ik heb het zelfs niet uitgelezen. Om die reden heb ik dan ook het laatste boek niet meer gekocht. Jammer, vind ik, maar boeken kosten redelijk veel geld en als ik niet zeker ben dat er een kans zal zijn dat ik het boek ga uitlezen, dan koop ik het niet.

Maar als je dan de vervolgen bemachtigd, zijn de volgende dingen ook niet te ontkennen…

1. Je bent jaren geobsedeerd door de serie

Hier is de Iron Fey-reeks van Julie Kagawa het beste voorbeeld. Deze serie is ellendig lang en je blijft gewoon jaren bezig met het volgen van de serie. Nou ja, ik dan toch. Ik ben helemaal weg van die serie en ik geloof zelfs dat het één van de eerste boeken was die ik zelf heb gekocht in de Standaard Boekhandel. Ja, je blijft er gewoon bezig en dat is zo geweldig.

2. Je stalkt de auteur iedere dag omdat je wanhopig graag meer info wilt over het vervolg

Sarah J. Maas: moet ik nog meer zeggen? IMG_2099[1].JPG

3. Re-reads, o die nostalgie

Zoals ik al in de bovenstaande puntjes heb gezegd, duurt het soms meer dan een jaar vooraleer het vervolg van een serie uitkomt. Natuurlijk pre-order je het langverwachte boek, maar aangezien dat het zo lang is geleden, moet je toch weer de voorgaande lezen, toch? Die geweldige feels die weer naar boven komen is gewoonweg geweldig!

4. Het wachten op je pre-order

Kan een beetje beide kanten uitgaan. Ofwel komt hij te vroeg aan (dubbel YEY!), ofwel komt hij op tijd aan (YEY!) en ofwel komt hij eindeloos te laat (Meh!). Toch brengt het wachten op die pre-order zo’n leuke gevoelens met zich mee. (Iedereen die dit nu aan het lezen is, kan dat zeker en vast beamen.) Ik hou van het wachten op een boek!

Wat vinden jullie het leukste aan series?

9 thoughts on “Vervolgen, vervolgen, vervolgen: HELP!

 1. I know the feelings! (Behalve dat boeken vergeten, dat gaat er bij mij niet in, hoe lang het ook wachten is) Ik ben nu al maanden aan het aftellen naar 28 mei (ACOWAR!!!)! The Iron Fey was bij mij ook de eerste serie die ik kocht en was zelfs de serie die me een echte boekenfan gemaakt heeft, dus die zal voor altijd een plaatsje in mijn hart houden!

  1. Ja, The Iron Fey is inderdaad de serie dat mij verliefd heeft gemaakt op fantasy! Ook ga ik de release van Acowar niet vergeten! Ik ben zo benieuwd naar dat vervolg! ?

 2. Ik ontdek series meestal vrij laat, waardoor ik geen tot weinig last heb van het eerste punt (en eigenlijk ook niet van het tweede en derde punt). Het leukste aan een goede serie is dat je langer kunt genieten van de verhaallijnen en de fijne personages zoals bij Did I Mention en De Selectie-serie het geval was. 🙂

  1. Daarmee ben ik helemaal eens! Een serie is zo veel leuker. Je kan langer genieten, er gebeurd ook meer en voor sommige verhalen past een boek gewoon niet.

 3. Ik ben het helemaal eens met 1, 2 en 4, al vergeet ik de boeken nóóit te kopen – daar heb ik lijstjes voor haha. 3 eigenlijk ook wel, maar ik lees ondertussen toch voornamelijk in het Engels… En met de andere vier ben ik het ook eens haha.
  Sarah J. Maas!! <3 JAAA

 4. Ik heb zelf een aantal series die ik uiteindelijk niet meer heb uitgelezen. Meestal wil ik meteen verder lezen wanneer het eerste deel uit is (behalve natuurlijk bij de enkele boeken die me niet kunnen overtuigen) maar als er dan vervolgens een aantal maanden tussen zitten verdwijnt de zin om verder te lezen soms gewoon. Met een aantal reeksen had ik dat zo erg dat ik er gewoon niet meer in heb verdergelezen. Maar nu ik weer meer eigen boeken aan het lezen ben merk ik dat ik andere series wel weer oppik.

  1. Ja, ik ben het helemaal met je eens! Als er te veel maanden tussen zitten, verlies ik soms ook de zin om verder te lezen! Gewoon omdat ik alles vergeet en gewoon geen zin meer heb. Jammer soms, he?

 5. 5. Je wilt geld uitsparen en besluit het volgende deel toch maar gewoon te lenen uit de bibliotheek
  6. Maar deel 3 duurt dan weer zo lang voor het in de bibliotheek verschijnt dat je het gewoon maar gewoon direct gaat kopen
  7. En deel 4 dan weer in de bibliotheek

  Hahaha. Ik heb dus zulke combinaties in mijn rek staan: wel Twilight, geen New Moon of Eclipse, wel Breaking Dawn. Of deel 1 en 3 van Gone, de andere 4 delen dan weer uitgeleend. Ziet er eigenlijk echt lelijk uit hahaha.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.