Review

The Hate U Give, een machtig én o zo belangrijk boek

Afbeeldingsresultaat voor the hate u give boekStarr Carters beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was ‘vermoedelijk’ een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

Mijn mening: 14 Jordans /10

Je gaat het niet geloven, maar dit boek stond al maanden ongelezen in mijn kast. Ik schaam me ontzettend dat ik nooit de tijd of de zin heb gevonden om dit boek te lezen. Maar The Hate U Give was verkozen tot het maartboek van Dear Book Nerd Book Club én eindelijk had ik dus een excuus om het op te pakken. En jongens, wat was dit boek machtig. In alle betekenissen van het woord.

The Hate U Give is een boek dat al maanden gehypet wordt en nu snap ik ook helemaal waarom. Dit onverschrokken debuut van Angie Thomas heeft zoveel in mij losgemaakt en zoveel in mijn hart achtergelaten. Politiegeweld tegen minderheden kennen we hier niet echt in België en soms is het moeilijk te bevatten dat de mensen waar wij heel veel vertrouwen in hebben in België, in Amerika helemaal niet zo zijn. Met dit boek kreeg je een kijkje in de echt wereld en hoe het daar aan toe gaat.

The Hate U Give is eerlijk verteld, zonder dat een blad voor de mond wordt genomen. Maar het wordt niet té zwaar. Af en toe zit er een luchtige scène in het boek dat je aan het lachen brengt en af en toe zweten je ogen. Het boek is een perfecte balans tussen boodschap en humor en weet daarom zo goed bij de lezer door te dringen.

Ook vind ik het hoofdpersonage Starr de beste stem die ik in tijden heb mogen lezen. Zij – maar eigenlijk ook alle andere personages – was echt. Echt. Echt. Ik kon haar horen en voelen in mijn hoofd én ik begreep wat ze me wilde vertellen. Ik snapte haar aarzelen om haar stem te gebruiken, want voor sommigen is het inderdaad moeilijk om voor zichzelf op te komen. Ik hield zo van haar. Maar eigenlijk van iedereen. Alle personages uit dit boek waren zo levensecht én geweldig. Gewoonweg prachtig gedaan.

Maar het mooiste aan dit boek was uiteindelijk de hele omgeving van Starr. Die mensen mogen dan niet veel hebben, maar ze steunen elkaar. En dat vind ik zo machtig. (Ik ken niet eens mijn eigen buren. Serieus.) Ook haar familie en hoeveel liefde er van de pagina’s spatte als er een scene met hen was, was machtig. Het maakte me vaak aan het lachen, maar vaak huilde ik ook. Jongens toch, het was mooi.

The Hate U Give is een boek dat in België en Nederland niet echt een hype is geworden. En dat is zo jammer. Het is een prachtig boek, dat iedereen zou moeten lezen. Echt iedereen. Het laat je begrijpen, voelen, denken én leven. De indruk die dit boek bij me achtergelaten heeft is groot. Onmenselijk groot, en die ga ik niet snel vergeten. Ren dus naar de boekhandel. Serieus.

Angie Thomas | Jasper Mutsaerts | Moon | €19,99 | 9789048837175 |363 p.

 

 

 

 

3 thoughts on “The Hate U Give, een machtig én o zo belangrijk boek

  1. Oooh, was al zo benieuwd naar een mening van iemand uit België of Nederland! Het boek wordt in Amerika inderdaad heel erg gehyped en was benieuwd of de boodschap hier hetzelfde zou overkomen. Wel dus! Hij staat op mijn lijstje voor dit jaar, dus maar snel aan beginnen!

  2. Helemaal eens met deze recensie, echt een prachtig boek! Ik ken mijn buren trouwens wel, ben me aan iedereen in ons appartementengebouw gaan voorstellen toen we hier kwamen wonen XD maar ik denk niet dat ze me in zulke moeilijke tijden als in het boek gaan steunen zoals de buurtgenoten daar doen..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.