Book Nerds

Scandaleus #2: Ghostwriter

Jullie hebben onlangs mijn recensie van Girl Online van Zoë Sugg kunnen lezen. Omdat dit boek toch wel wat wind heeft doen opblazen, wou ik dit onderwerp wel eens bespreken op mijn blog (en ik wou natuurlijk jullie mening eens weten!).

Definitie van een ghostwriter

Een ghostwriter is een schrijver die schrijft onder andermans naam, op diens verzoek. De publicatie verschijnt als ware het van de opdrachtgever. Vaak maken bekende personen voor speeches, autobiografieën en dergelijke gebruik van een ghostwriter, omdat deze een betere schrijfstijl heeft, inhoudelijk meer kennis heeft of simpelweg omdat de officiële auteur geen tijd heeft.
– Wikepedia

Bekende boeken die door een ghostwriter zijn geschreven

Zoals de definitie al zegt, worden ghostwriters meestal ingeschakeld voor boeken of andere werken van bekende personen. De autobiografie van Sharon Osbourne is bijvoorbeeld door iemand anders geschreven. Maar ook het boek, Girl Online, die het record van J.K Rowling brak, is niet geschreven door de naam die op de kaft staat. En er zijn zelfs geruchten dat Alexandre Dumas, de schrijver van onder andere De Drie Musketiers, een ghostwriter zou gebruikt hebben voor het schrijven van zijn boeken.

www.independant.co.uk

Opvallend is een boek geschreven door een ghostwriter meestal een besteller is.

Goed of slecht?

Er zijn positieve en negatieve punten aan een ghostwriter. De positieve punten zijn dat het boek meestal wel goed geschreven is want de ghostwriter kent natuurlijk zijn vak en weet hoe hij een boek moet schrijven.

Toch vind ik het jammer dat boeken zoals Girl Online erg goed verkochten een week na de release alleen omdat Zoella haar naam op de kaft stond, terwijl schrijvers die beginnen vanaf nul dat geluk niet hebben. Maar  vind ik dat je het boek niet hélemaal mag afkraken, want dat heb ik ook niet in mijn recensie gedaan. Ik heb eigenlijk dit boek gelezen met een onbevooroordeelde geest en heb dan ook een eerlijke recensie geschreven. Maar velen op Goodreads of andere sites beginnen al aan hun spervuur met een tirade gericht aan Zoë Sugg en dat vind ik een beetje overdreven. Als je niet akkoord bent met wat er is gebeurd, waarom koop of lees je het dan? Ik denk dat ze haar gewoon tot de grond wilden afkraken. Jammer.

Wat ook jammer is, is dat er talent gecreëerd wordt die eigenlijk niet van die persoon is. Er lopen heel wat mensen op deze aarde rond met schrijverstalent. Het is erg nalatig om mensen die echte fenomenale boeken kunnen schrijven de kans niet te geven en beroemde mensen dan wel vooral als het om fictie gaat.

Dat is dus mijn probleem met ghostwriters: er wordt een vals gevoel gecreëerd. Ik heb geen probleem om de boeken te lezen en er een eerlijke mening over te vormen. Maar door wie moet je het boek laten signeren: de schrijver die op de kaft staat of degene die zich verborgen houdt in de schaduwen?

2 thoughts on “Scandaleus #2: Ghostwriter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.