Book Nerds

Review: Misty Falls | Joss Stirling

Aangezien dit boek waarschijnlijk niet meer vertaald wordt in het Nederlands, had ik besloten om het boek in het Engels te lezen. En na een weekje is dit vlotte boek natuurlijk uit… PAS OP: dit boek is het vierde boek in de serie Soulmates!

Auteur: Joss Stirling
Serie: The Benedicts #4
ISBN: 9780192737359
Uitgeverij: Oxford University Press
Samenvatting Goodreads.com: Misty is a one-girl disaster zone. Born with a Savant ‘gift’ that means she can never tell a lie, her compulsive truth-telling gets her into trouble wherever she goes. So when she meets Alex: gorgeous, confident, and impossibly charming, Misty instantly resolves to keep her distance . . . Someone so perfect could never be hers, surely? But a dark shadow has fallen across the Savant community. A serial killer is stalking young people who have these special mental powers. Soon one of them will be taken to the edge of death . . . and beyond.

Mijn mening: 6,75 /10


Ik ben een enorme fan van de serie Soulmates en vond het dan ook verschrikkelijk dat Blossom Books Misty Falls niet meer wou vertalen. Toen ik dus mijn verjaardagsgeld kreeg besloot ik om Book Depository Misty Falls te bestellen. Als ik een serie begin in het Nederlands, switch ik niet graag over in een andere taal zelfs niet als ik daardoor het boek vroeger kan lezen. Ik vind een serie in twee talen lezen een beetje verwarrend want meestal in mijn hoofd veranderd de stem van de verteller en zelfs de auteur. Ik moest me dus wel wat aanpassen aan de taal…

Misty is een savant die verplicht is om altijd de waarheid te zeggen (Verschrikkelijk, noem ik dat!) en ze maakt daardoor een hele reeks gênante momenten mee, ook al wordt haar gave in het boek niet zo benadrukt.  Maar ze is ook familie van de Benedicts die in de voorgaande boeken een grote rol speelden. Ook in Misty Falls komen ze weer aan bod en wel meer dan in Het Verhaal van Chrystal (#3). Het was leuk om ze weer samen aan het werk te zien en daar heeft Joss Stirling punten gescoord. Ja, ze heeft dus de knappe Benedicts weer laten verschijnen maar ze heeft de leuke momenten waar ik zo op verheugd had niet goed uitgewerkt. Het leek er dus een beetje op dat ze zich uit de voeten had gemaakt toen de Benedicts langskwamen. Maar ze had dan wel een paar leuke en interessante nieuwe karakters in het boek gevoegd, die natuurlijk ook om van te smullen waren.

Er waren wel een paar dingen die voor mij het boek minder goed maakten dan de voorgaande. In het begin gaat het verhaal snel en voor mij eigenlijk veel te snel. Misty gaat mee met Uriel, een Benedict, naar Zuid-Afrika omdat Chrystal de Zielzoeker daar zijn zielsverwant heeft gezien. Waarom ze meegaat is mij een vraagteken. Misschien heb ik de reden in de tekst gemist, maar het was iets waar ik me aan stoorde. Natuurlijk gaat de serie over het vinden van je zielsverwant, maar alles is zo voor de hand liggend en bij sommige gebeurtenissen heb ik toch wel een paar keer een paar pagina’s terug moeten keren zodat ik nog kon volgen.

In de voorgaande series was Joss Stirling er meer in gelukt om mij mee te sleuren, maar in Misty Falls heb ik me gestoord aan de cliché gebeurens en de doorzichtige plot. Joss Stirling heeft wel geprobeerd om de lezer op een ander spoor te brengen alleen is het niet zo goed gelukt. Waarschijnlijk omdat ik in het boek een paar versnellingen plaatsvonden die eigenlijk wat meer mochten uitgelegd zijn. Joss Stirling had ZO veel meer uit Misty Falls kunnen halen zoals het zielverwantschap tussen Alex en Misty die zo gewoontjes en zoals het in het boek staat ’take for granted’ was. Maar ook het zomerkamp waar Misty naartoe gaat en waar de Benedict veiligheidslessen komen geven is bijna niet beschreven. Er staan bijna geen leuke trainingslessen in met Zed die Misty zou krijgen en er is eigenlijk maar weinig van die week verteld in het boek. Al had ik gedacht dat het wel grootser ging worden en we een paar leuke Misty en Benedict momentjes gingen hebben.

Ja, ik had meer verwacht van dit langverwachte boek. Toch was Joss Stirlings verrassende humoristische schrijfstijl niet te missen in Misty Falls. Maar als ze het boek nou 100 pagina’s langer had gemaakt en de lezer meer had laten smullen van Alex, Misty en de andere Benedicts dan zou dit boek zeker geslaagd zijn geweest. Jammer, maar helaas was dit niet zo en leek het einde voor mij weer de verrassende plottwists naar boven te halen. Natuurlijk een beetje te laat…

1 thought on “Review: Misty Falls | Joss Stirling

  1. Ik wist helemaal niet dat er nog een vierde deel was in de serie.. Ik dacht dat het een trilogie was 😉 Jammer dat het vierde deel je is tegengevallen, ik denk zelf ook niet dat ik dit boek ga lezen.. De eerste drie delen vond ik wel oké, maar ik heb – zeker na het lezen van je review – niet echt veel zin om in deze serie verder te lezen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.