Review

Review: Ik Geef Je De Zon | Jandy Nelson

Auteur: Jandy Nelson
ISBN: 978 90 206 7977 9
Uitgeverij: Blossom Books
Samenvatting blossombooks.nl:
Jude en haar tweelingbroer Noah zijn op hun 13e  onafscheidelijk, ondanks hun uiteenlopende karakters. Noah is introvert, tekent de hele dag en is in stilte verliefd op de buurjongen, terwijl Jude van de rotsen in zee springt, knalrode lippenstift draagt en genoeg praat voor hen allebei. Maar na een tragische gebeurtenis groeien Noah en Jude steeds meer uit elkaar. Drie jaar later spreken ze elkaar amper nog en lijkt hun band onherstelbaar beschadigd. Dan ontmoet Jude een eigenwijze, vreemde maar knappe jongen, die haar voorstelt aan iemand die haar hele leven (en dat van Noah) opnieuw omgooit.

Het verhaal waarin de tweeling dertien is wordt door Noah verteld. De jaren daarna door Jude. Wat Noah en Jude zich niet realiseren is dat ze allebei maar de helft van het verhaal hebben, en dat  hun wereld pas weer compleet zal zijn als ze elkaar terug weten te vinden.

Mijn mening: Oneindig/10

OH MY CLARK GABLE! Hoe is het mogelijk dat ik zo werd meegesleurd in dit fantastische boek? Ik zal het je vertellen: Ik Geef Je De Zon is een geweldig, fenomenaal, intrigerend, confronterend, perfect, groots, heerlijk, verrukkelijk en -ik vind geen woorden meer- boek! Moet ik nog meer zeggen? Because I’m in love!

Het is lang geleden sinds ik nog eens zo weg was van een boek… Een paar jaar geleden eigenlijk, want toen had Tahereh Mafi mij van haar stoel geblazen met haar originele schrijfstijl. Maar ik ben nog meer weg van die van Jandy Nelson. Nelson gebruikte de meest fantastische en originele metaforen die ik ooit in mijn leven heb gelezen. Ik moest er wel even aan wennen, maar toen ik eraan gewoon was, had ik last van een post-bookhangover (Lees hier mijn artikel over mijn post-bookhangover).
Bovendien schrijft Jandy Nelson vanuit twee perspectieven die van Noah (13 jaar) en die van Jude (17 jaar). Doordat er tussen de perspectieven 4-5 jaar zit, is er natuurlijk al heel wat in die jaren, maar de lezer wordt op het puntje van zijn stoel gehouden, want de geheimen worden niet onthuld.  Maar ook de verbanden die de verschillende personages met elkaar hebben zit zo goed in elkaar! Iedereen kent iedereen op een of andere manier en het verhaal ontvouwt zich zo langzaam- telkens ietsje meer onthullend. GEWELDIG!

Het verhaal van Noah en Jude is zo menselijk dat ik een paar keer een traantje heb moeten wegpinken. De jaloezie van de tweeling is zo herkenbaar in je eigen leven en gezin. De weg die Noah en Jude hebben afgelegd en de uitkomst die ze hebben bereikt, bewijst nog maar eens dat leugens altijd uitkomen…

De fantasie die Jandy in het verhaal gebruikt was gewoon een eer om te lezen! Het boek is niet eens een fastasy-boek, maar hier zit meer fantasie en originaliteit in dan welk boek dan ook. (Zelfs nog meer dan die van Tahereh Mafi, en dat zegt al wat)
Noah en Jude zijn kustenaars en het is dan ook normaal dat ze een andere geest hebben dan een ‘normaal’ iemand. Noah schildert bijvoorbeeld altijd in zijn hoofd. (Portret: Audrey zonder hart, want Ik Geef Je De Zon heeft hem gestolen)

Total Experience

Ik weet dat ik weinig over het verhaal heb gezegd, maar ik wil dat jullie zelf dit geweldige boek kunnen ontdekken. Ik zal oneindig veel genieten van de kennis die ik heb bijgedaan bij Ik Geef Je De Zon. Iedereen zou dit boek moeten lezen. Nee, het moet verplichte literatuur worden! Dit boek mogen lezen was een onbeschrijfelijke ervaring, echt. LEES HET! Want ik denk dat ik over een week of zo hem ga rereaden.

4 thoughts on “Review: Ik Geef Je De Zon | Jandy Nelson

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.