Review

Rauwe waarheid in The Handmaid’s Tale

Mijn mening: 9,5/10

Even geleden werd dit boek dat eerder in 1985 uitkwam, een grote hype. Deels omdat er een televisieserie van gemaakt is, maar ook omdat de #metoo-beweging een grote opmars kreeg in de wereld. The Handmaid’s Tale is een dystopische roman, maar het ligt ontzettend dicht bij werkelijkheid vandaag.

Het is een feit dat we al heel lang een mannenwereld zijn. Ik zeg niet zijn geweest, want hoe meer ik research naar het onderwerp doe, hoe meer ik besef dat er nog steeds geen volledige gelijkheid is. Margaret Atwood schetste met haar boek een wereld waar alle extremen samenkomen en stelde ze een paar hele belangrijke vragen. Vragen die nu nog steeds in mijn hoofd spoken.

Ik moet Atwood de hemel in prijzen omdat ze dit boek zo rauw als maar kan heeft geschreven. Als je dit leest, walg je van wat op de pagina’s gebeurt. Maar het ergste is dat op sommige delen van de wereld zulke gebeurtenissen effectief plaatsvinden. The Handmaid’s Tale laat je nadenken over de waarde van je lichaam én hoeveel dat eigenlijk waard is én waard moet zijn.

Ook vind ik de manier waarop Atwood Gilead (de fictieve wereld in The Handmaid’s Tale) en hun gewoontes presenteert geweldig goed gekozen. Atwood kiest voor een weloverwogen introductie van rituelen, gebeurtenissen en met kleine beschrijvingen weet ze een hele grote indruk achter te laten.

Bovendien wist Atwood niet alleen goede keuzes te maken als het ging om verhaalopbouw, maar haar manier van schrijven heeft me echt verwonderd. Ze kiest haar woorden zo goed én ze komen zo hard binnen. Met een zin kan ze een gevoel bij je opwekken waarvan je niet dacht dat die bestond. Haar zinnen zijn scherp en snijden precies op de juiste plekken.

The Handmaid’s Tale is een boek waar je over kan blijven nadenken. Het snijdt heel belangrijke problemen aan en ook al vinden ze plaats in een fictieve wereld, je kan ze heel makkelijk plaatsen in de wereld van vandaag. Het boek laat je nadenken en dat vind ik heel belangrijk. Maar ook het feit dat het meesterlijk en overwogen is geschreven, zorgt ervoor dat je The Handmaid’s Tale zeker moet hebben gelezen.

Margaret Atwood | Vintage – Random House |paperback | 320 p. | 9781784874872

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.