Review

Onderhuidse spanning en intrige in De Erfenis van Jennifer Lynn Barnes

De toekomst van Avery Grambs en haar halfzus ziet er niet al te rooskleurig uit. Samen kunnen ze maar net de eindjes aan elkaar knopen en uitzicht op betere tijden is er niet. Totdat Avery hoort dat ze een fortuin heeft geërfd van een filantroop die ze nog nooit ontmoet heeft… en niemand weet waarom. Om de miljardenerfenis van Tobias Hawthorne in ontvangst te kunnen nemen, moet Avery voldoen aan één voorwaarde: ze moet per direct intrek nemen in Hawthorne House en daar een jaar lang blijven wonen. Helaas wordt het huis ook bewoond door de zojuist onterfde familie (inclusief vier knappe kleinzoons) die op zijn zachtst gezegd niet allemaal even blij zijn met de komst van deze vreemdeling die er met hun geld vandoor gaat. Er is een vraag die iedereen bezighoudt: waarom Avery?

Mijn mening: 8/10

Jennifer Lynn Barnes ken je misschien wel van haar andere duologie, De Fixer. Die serie is niet zo bekend, maar eigenlijk is die wel best goed. Ik las De Fixer met plezier, dus ik moet je niet vertellen dat ik al maanden uitkeek naar haar nieuwste boek dat eindelijk ook terug in het Nederlands ging verschijnen bij Blossom Books.

In De Erfenis erft hoofdpersonage Avery bijna het hele fortuin van Tobias Hawthorne, een man die ze nog nooit heeft ontmoet. Dat alleen al roept heel wat vragen op. En Barnes slaagt erin om je bij elk antwoord nog met meer vragen op te schotelen. Conclusie: eigenlijk ben je na het lezen van dit boek nog geen haar wijzer en blijft het mysterie nog mysterieuzer dan het al was.

Maar goed, je moet het Avery meegeven: ze is een badass personage dat zich niet zomaar uit de weg laat slaan. Ze gaat even mee in alle pret, maar is al snel helemaal geïntrigeerd door de motieven van de overleden Tobias Hawthorne, die blijkbaar tijdens zijn leven zijn vier kleinzonen dagelijks mysteries voorschotelde en dat na zijn dood nog maar al te graag doet. Ze is niet onder de indruk, blijft met haar twee voeten op de grond (terwijl ze net miljarden heeft geërfd) en gaat op zoek (met of zonder de kleinzonen) naar antwoorden.

Bij dit soort boeken moeten auteurs een gedetailleerde planning hebben gemaakt en moeten ze dan ook nog eens de vaardigheid hebben om alle clues op zo’n manier te brengen dat je als lezer eigenlijk helemaal niets doorhebt. Wel, Barnes kan het allemaal. Met haar korte hoofdstukken, ingenieuze vertelwijze en vlotte pen laat ze je niet meer los. Je wilt dit boek uithebben, je wilt net zo graag antwoorden als Avery en helaas zal je moeten wachten tot je boek twee kan lezen, want zoals ik al zei: dit verhaal wordt met elk hoofdstuk mysterieuzer. Hoe dan ook, het is een bewonderenswaardig boek en het is alsof je in een escape room zit vanuit je luie zetel.

Bovendien moet de vertaalster Elise Kuip een daverend applaus ontvangen, want dit boek moet best een helse klus zijn geweest om te vertalen. Zonder haar accurate en aandachtige vertaling zou dit mysterie en alle clues helemaal geen steek meer gehouden hebben. En De Erfenis leest dan ook nog eens zo vlot: kijk, dit was geweldig.

Helaas vond ik niet alle aspecten in het boek zo gedetailleerd uitgewerkt. Terwijl de setting en het mysterie geen gaten vertoonden, vond ik dat de onderlinge relatie tussen de personages en de bijpersonages maar karig waren uitgewerkt. Vooral de romantische relatie tussen Avery en twee jongens was belachelijk. Ik dacht dat iedereen de memo had ontvangen dat oppervlakkige driehoeksrelaties die ontstaan uit niets helemaal geen succes meer hebben. Dit boek had duizend keer beter geweest zonder dit. Daardoor daalde het boek wat in mijn achting en dat was jammer.

De Erfenis is een boek dat je niet snel vergeet. Als het nu voor de geweldige vertaling, het ingenieuze mysterie, de prachtige cover of Avery is: je wilt meer. Dus ik hoop dat Blossom Books hopelijk het tweede deel gelijktijdig met de Engelse zal laten verschijnen, want ik kan niet meer wachten. Ik overleef het wachten waarschijnlijk niet. Ik moet de ontknoping weten.

De Erfenis | Jennifer Lynn Barnes | Elise Kuip | Blossom Books | hardcover | €19,99 | 9789463491723 | 392 p.

2 thoughts on “Onderhuidse spanning en intrige in De Erfenis van Jennifer Lynn Barnes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.