Book Nerds

Mijn leesautobiografie

Dit is eigenlijk een schoolopdracht die ik in oktober 2014 heb gemaakt. Toen ik nog eens keek in mijn documenten zag ik dat dit eigenlijk wel een leuke post voor mijn blog zou zijn. Kom maar op met dat verleden!

Waarom ben ik beginnen te lezen? Waarom doe ik dat eigenlijk zo vaak? Dat zijn vragen die ik mezelf dikwijls stel. Waarschijnlijk is het ooit begonnen met de boekjes van Tiny van Marcel Marlier en K3 van STUDIO 100, die ik zo tof vond. Meestal las mijn mama ze me voor of probeerde ik het zelf voor het slapengaan. Meestal kwam het erop neer dat ik de prentjes bekeek.

Eindelijk volwassen

Toen we in het eerste leerjaar het alfabet leerden, was dat spannend. Enorm spannend. Gedachten zoals, ik word eindelijk volwassen, spookten door mijn hoofd. Toen ik besefte dat lezen niet zo gemakkelijk was, vond ik dat een enorme teleurstelling. Ik haatte het om te hakken en te plakken en om die dunne Zwijsen boekjes te moeten lezen. Ik weet nog dat mijn eerste boekje over een gans ging die op weg was naar huis… Niet echt iets wat ik graag las.

Van lezen was er dus een lange tijd geen sprake. Tot ik het boek Erge Ellie en Rare Nellie van Rindert Kromhout ontdekte, dit veroorzaakte een grote verandering in mijn leesleven. De twee gemene, pestende zusjes waren op dat moment mijn lectuur. Vroeger kon ik best gemeen zijn, maar deze boeken toonden me dat ik vriendelijker moest worden.

Clichés

Elk kind heeft ooit eens een boek van Geromino Stilton gelezen, dus ik ook. Als ik nu naar de boeken kijk, denk ik: heb ik dit ooit gelezen? In de serie over een muis die in een stad Rokfort woont, kun je alles vinden: verschillende lettertypes, kleuren, en ja, geuren. Ook al lees ik niet zo graag verhalen die over dieren gaan, toch heb ik deze boeken graag gelezen. Mijn favoriet was Welkom op Kasteel Vrekkenstein, waarin de muis Geronimo een vampierkasteel ontdekt. Ik verkoos dit boek boven alle andere 178 Stilton boeken omdat ik graag over vampiers lees.

Een paar jaar geleden, toen ik de film had gezien, waagde ik me aan Twilight van Stephanie Meyer. Ook al telde ik maar 10 lentes, ik was meteen verkocht. Het klinkt een beetje raar, maar dat jaar las ik alleen maar Stephanie Meyer. Ik verslond de serie opnieuw en opnieuw… Ondertussen ken ik ze van achter naar voren. Een vampier en een mens die verliefd worden is zo cliché, maar o zo mooi. Ik werd verslaafd aan lezen. Zo begon ik historische romans en fantasie te lezen.

Historie en fantasie, de perfecte mix

Koude Magie van Kate Elliot is zo’n voorbeeld. Het boek speelt zich af in Europa rond 1800. Normaal bestaan er geen magiërs, een jaarlijkse jacht die de doden voorspelt en een geestenwereld, maar in dat verhaal wel… De meeste mensen geloven niet in het bovennatuurlijke, maar soms zie je toch iets dat niet te verklaren is. Dat is het leuke aan lezen. Je kan dan echt denken dat het onmogelijke mogelijk is en dat het een realiteit kan zijn in die fantasiewereld. Helaas vinden niet zoveel mensen het verhaal zo fantastisch als ik, want het derde deel wordt niet meer vertaald. Omdat ik ernaar verlangde om het einde te weten, heb ik gewoon het laatste deel in het Engels gekocht. Ik heb verschillende series in het Engels. Het is gewoon zo fantastisch om in een oorspronkelijke taal te kunnen lezen.

Betoverd door woorden

Na mijn eerste kerstexamen in 2012 trakteerde ik mezelf op een cadeautje: Vrees Me van Tahereh Mafi.  Het boek gaat over de 17-jarige Juliette, een meisje die over een dodelijke gave beschikt en daarvoor opgesloten zit in een psychiatrische instelling. Maar het boek speelt zich af in de toekomst, waar de wereld bijna vergaan is en waar er oorlog heerst. Warner, een commandant van het leger, laat zijn oog vallen op Juliette. En daar start het fenomenale verhaal. Mafi’s schrijfstijl is uniek. Ze schrijft echt hoe de teruggetrokken Juliette denkt. Dus als Juliette denkt dat ze iets niet mag denken of doen, doorstreept Tahereh dat. Gewoon fantastisch om te lezen. Zo fantastisch dat ik samen met mijn familie naar Amsterdam ben gereisd om haar te ontmoeten. Ik heb zelfs een T-shirt met team Warner erop. Kortom, ze is mijn lievelings schrijfster.

Ambitie

Intussen telt mijn boekenkast al meer dan 200 boeken, zowel in het Nederlands als in het Engels. Om mijn passie voor lezen met anderen te delen, heb ik onlangs een eigen blog gemaakt: The Confession of a Book Nerd (DIE LEZEN JULLIE NU!), waar ik boekverslagen, weetjes en leuke artikels publiceer.

Waarom begon ik met lezen en waarom lees ik zo graag?

Simpel. Dingen ontdekken en dingen doen. Van lezen word je slim, je leert dat er nog andere kleuren zijn dan zwart en wit. Dat er dingen mogelijk zijn die jij niet voor mogelijk acht. Je leert dromen en dat is belangrijk. Je durft weleens te dromen over een eigen verhaal en over een blog. Kortom, je durft te durven.

Wat waren jullie eerste boekjes?

1 thought on “Mijn leesautobiografie

  1. Wat leuk om te lezen! En ook heel herkenbaar 😀

    Ik heb ooit op de middelbare school een gelijkaardige opdracht gekregen; ik ga binnenkort eens kijken of ik dat nog ergens bewaard heb; zou ik wel leuk vinden om terug te lezen ^^

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.