Review

Man & Macht, een boek dat mannelijk privilege helemaal blootlegt

Mijn mening: 7,5/10

Man & Macht is het tweede boek van gelauwerd auteur Kate Manne. In dit boek probeert ze jou uit te leggen hoe mannelijk privilege vrouwen schaadt in het dagelijkse leven. Dat doet ze door elk hoofdstuk te wijden aan onderwerpen die voor iedereen belangrijk zijn zoals bijvoorbeeld het lichaam, gezondheidszorg, etc. Daardoor geeft ze je een bondige blik op hoe het patriarchaat in ieders hoofd is geslopen en dat alle mechanismen nog lang niet zo gemakkelijk ontmanteld zullen worden.

Kate Manne begint bijna elk hoofdstuk met een herkenbare en recente casus. Aan de hand van haar duidelijke beschrijvingen slaagt ze erin om lezers vertrouwd te laten voelen met soms best wel gecompliceerde begrippen. (Als je al vaker boeken over feminisme hebt gelezen, dan zal je de meeste wel kennen.) Vaak zijn het begrippen die je vaak ziet voorbijkomen op sociale media (zoals gaslighting en incels), maar (zoals in mijn geval) vergeet je vaak wat ze nu weer betekenen. Ik vond het fijn om bepaalde situaties zo levendig voor me te zien en daardoor werden heel wat schijnbaar onzichtbare werkingen van het patriarchaat plots heel veel duidelijker.

Het enige nadeel aan deze casussen is dat ze heel erg vaak gefocust waren op Amerikaanse politiek en gebeurtenissen. Op een gegeven moment was er zelfs een heel hoofdstuk gewijd aan het verlies van Elizabeth Warren in de recente verkiezingen en ging het meer over het feit dat de auteur het jammer vond dat ze verloren had. Maar hoe dan ook, door de vele Amerikaanse referenties kon je wel nog Mannes ware bedoeling ontwaren en ging haar boodschap niet aan me verloren. Er zaten een paar heel rake boodschappen in (zoals de reacties van mensen op verkrachtingen en hoe daarmee wordt omgegaan in de meeste rechtssystemen en de belabberde gezondheidszorg voor vrouwen van kleur).

Ook al had Man & Macht soms uitvoerige beschrijvingen, toch is het best een kort boek. De laatste vijftig pagina’s zijn allemaal voetnoten en extra uitleg en voor mij was dat persoonlijk een groot minpunt. Als lezer ga je niet de hele tijd heen en weer bladeren om bepaalde referenties beter te snappen of om extra uitleg te lezen. Daarom had Manne soms wel uitgebreider mogen zijn in bepaalde gevallen. Bovendien had ik ook heel graag wat meer info gewild over hoe het patriarchaat de hele gemeenschap schaadt en niet alleen vrouwen. Wat met bijvoorbeeld transgender mensen? (Kijk maar eens naar de J.K. Rowling-affaire.) Wat met mensen en vooral vrouwen met een handicap? Goed, Manne heeft geen handicap en is een witte cis-vrouw, dus veel meer perspectief kan ze niet leveren. Ze deed haar best op bepaalde vlakken, maar ik had meer willen lezen.

Man & Macht heeft me nog wel een paar keer ontzettend verbaasd of o my laten zeggen. Ik was me soms wel bewust van bepaalde fenomenen beschreven in het boek, maar andere heb ik altijd onbewust laten slippen. We zijn allemaal geprogrammeerd en soms is het best confronterend om te zien hoe verkeerd dat programma geschreven is, want het is niet voor iedereen even voordelig. Manne neemt geen blad voor de mond en laat je kort en bondig zien waar het allemaal scheef zit. Alhoewel het niet een heel breed boek is, zorgt het er wel net voor dat je meer wilt lezen, zodat je je eigen reacties en gedrag kan aanpassen en gewoon meer te weten komt over de ongelijke wereld waarin we jammergenoeg leven.

Kate Manne | Marianne Palm | Atlas Contact | paperback | €22,99 | 9789045038803 | 264 p.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.