Review

List en Leugens, je hebt nog nooit zoiets gelezen

In Ketterdam is alles te koop, als je maar bereid bent om te betalen. Niemand weet dat beter dan crimineel wonderkind Kaz Brekker. En dan krijgt hij een opdracht aangeboden die weliswaar levensgevaarlijk is, maar hem meer geld oplevert dan hij ooit had kunnen dromen. Hij kan het alleen niet in zijn eentje… Kaz vertrekt uiteindelijk met een team dat op het eerste gezicht een bij elkaar geraapt zootje lijkt. Een op wraak beluste ex-gevangene, een gokverslaafde scherpschutter, een van huis weggelopen rijkeluiszoon, een spion die als bijnaam ‘de Schim’ heeft en een Hartenwringer die haar magie vooral gebruikt om te overleven in de sloppenwijken. En dan is er Kaz zelf nog, een dief die gespecialiseerd is in onmogelijke ontsnappingen. Tijdens hun reis moeten ze dwars door vijandig Fjerda trekken en worden ze belaagd door een andere bende die op hetzelfde doel uit is, maar ook door Grisha die dankzij een mysterieuze drug een bijna onmogelijke, explosieve kracht hebben ontwikkeld. Oh, en tussendoor moeten ze ook proberen om elkaar niet te vermoorden. List en Leugens wisselt tussen de perspectieven van deze zes personages en neemt je mee naar de uithoeken van de Grisha-wereld: de sloppenwijken van Ketterdam en de ijzige vlaktes van Fjerda (waar Grisha worden opgejaagd en opgesloten!). Ieder personage heeft zijn eigen verhaal, dat Leigh Bardugo stukje bij beetje ontrafelt en op een fantastische manier door elkaar weeft.

Mijn mening: 9/10

Leigh Bardugo werd de afgelopen jaren ontzettend populair. Haar eerste Grisha-trilogie was een groot succes en eigenlijk alles wat ze daarna nog geschreven heeft ook. List en Leugens is het eerste deel in een duologie die zich ook afspeelt in de Grisha-wereld, maar wel met andere personages. Om een of andere redene liet ik dit boek vijf jaar ongelezen in mijn kast staan en nu ik het eindelijk uitgelezen heb, vraag ik me oprecht af waarom.

Ik was vergeten hoe heerlijk vlot Leigh Bardugo schrijft en daar moet ik dan ook vertaalster Merel Leene voor bedanken. List en Leugens is zo heerlijk vertaald. Bovendien klikt het gewoon ook tussen Leigh Bardugos schrijfstijl en mij. Ik hou er altijd van als auteurs je op het verkeerde pad brengen en je dan helemaal stomverbaasd achterlaten. Leigh Bardugo is een auteur die dat kan. En wat is het heerlijk.

List en Leugens moet ook gewoon meesterlijk gepland zijn. Alle puzzelstukjes vielen zo naadloos in elkaar, maar niet op de manier die je zou verwachten. De puzzelstukjes veranderden meermaals van vorm door het boek heen en daardoor vond ik de plot zo verrassend. Elk hoofdstuk was spanning, anticipatie en verrassing. Uiteindelijk moet je als lezer je er gewoon bij neerleggen en gaan met die banaan, want geen woord van dit boek kun je voorspellen.

Ik weet nog dat ik jaren geleden de Grisha-trilogie van Bardugo las, maar dat ik dan niet zo onder de indruk was van de personages (behalve Nikolai, of course). Hier was ik zo verbaasd over de diepgang en de echtheid van de personages. Bardugo schrijft in meerdere perspectieven en daardoor krijg je een kijkje in het hoofd van elk personage. Elk personage had zo’n andere gedachten, gevoelens en acties. Echt waar, ik sloot aan het einde van dit boek alle personages ondanks hun vele gebreken zo in mijn hart.

Om eerlijk te zijn snap ik dus niet waarom het mij vijf jaar heeft gekost om dit boek eindelijk eens op te pakken. Misschien had ik er gewoon geen zin in of misschien was ik het stilaan vergeten dat dit boek in mijn kast stond. Toch kan ik mezelf echt op mijn kop slaan, want dit boek blies me helemaal omver. Dit is zo’n sterk boek. Echt, lees het als je het nog niet gedaan hebt, want je zult er geen spijt van krijgen.

Leigh Bardugo | Merel Leene | Blossom Books | hardcover | €19,99 | 9789020679847 | 544 p.

1 thought on “List en Leugens, je hebt nog nooit zoiets gelezen

  1. Haha, ik dacht echt exact hetzelfde na het lezen van dit boek. Nu maar hopen dat het minder lang duurt vooraleer ik er aan toekom om het vervolg te lezen. Ik heb er echt van genoten en was meer onder de indruk dan bij de Grisha-trilogie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.