Interview

Julie Kagawa is een gevaarlijke dame – een interview

Op 1 oktober beleefde ik de dag van mijn leven in de Starbooks Antwerpen. Julie Kagawa kwam naar België en ik was de uitverkorene om haar te mogen interviewen. Ook mocht ik haar nog een paar persoonlijke vragen stellen na het event zelf. Zo spannend! Ik was eigenlijk gewoon in gesprek met haar, dus als het niet op een doodnormaal interview lijkt, schiet me niet neer…  PAS WEL OP: DIT INTERVIEW KAN SPOILERS BEVATTEN OVER DE SERIES VAN JULIE KAGAWA!

[Na eerst een mini-gesprekje, besefte Julie dat ik mijn recorder nog niet had aangezet. Typisch… Julie is gewoon zo’n geweldige dame. Echt waar!]

Ik ben een blogger en ik hou ontzettend veel van schrijven. Meestal schrijf ik dus recensies en wat andere dingen. Omdat recensies schrijven toch wel bij het boekbloggen hoort, vroeg ik me af wat recensies van boekbloggers betekenen voor jou. Lees je ze soms?

Wel, ik lees ze meestal alleen maar als een blogger ze naar me stuur via Twitter. Dan zal ik ze meestal wel lezen. Soms ga ik wel eens naar Goodreads, maar dan filter ik de 5-sterren recensies. Ik lees nooit de negatieve recensies, omdat…

Beperken die slechte recensies je fantasie (zoals bij Tahereh Mafi)?

Nee, ik weet dat niet ieder boek voor iedereen is en dat er, wat je ook schrijft en hoe goed je boek ook is, mensen zullen zijn die ervan gaan houden en die het zullen haten. Het gaat eigenlijk allemaal over je eigen smaak en mening. En als ze niet van het boek houden dan is dat goed. Zij mogen absoluut die mening hebben. Dus, ik weet dat wat ik ook schrijf, ik kritiek ga krijgen op mijn werk aan beide kanten – de positieve recensies en de slechte. Ik probeer er dus niet veel om te geven en gewoon een boek te schrijven hoe ik het voor me zie.

Er is hier een vraag die ik eigenlijk al had gevraagd (in het publieke interview) over de liefdesdriehoeken. Het luidde: “Hoeveel houd je eigenlijk van liefdesdriehoeken?” [Mensen die de meeste series van Julie hebben gelezen weten helemaal waarover ik het heb…]
Er was dus een tijd waarin die liefdesdriehoeken heel belangrijk waren. Maar ik vind dat ze in jou boeken wel een plaatsje verdienen en dat het me niet echt stoort.

Ik hoop het! In de Iron Fey-serie gaat het om Ash en Puck. En Puck is een geweldige jongen, maar…

Het is Ash!

Ja! Er was nooit twijfel over welke jongen Meghan ging kiezen. Het was zo duidelijk Ash, al vanaf het prille begin.

Ja, ik hou echt van hem! Ik wens echt dat hij écht was! [Julie moest er ook om lachen, want in het vorige interview had ze me al verteld dat Ash haar favoriete personage was uit al haar series!]

Maar voor de Talon Saga wilde ik dat het niet zo duidelijk was wie Ember zou kiezen. [Yep, daar zijn we nog niet uit.] Ik wilde dat Riley en Garret elk hun eigen positieve en negatieve kanten hadden. Ik wilde dus echt dat het heen voorspelbare keuze ging worden.

Haha, dat is geweldig, want ik heb het nog altijd niet door!

Wel, dat was het plan!

Er komen 5 boeken van de Talon-saga, toch?

Yes…

Julie en ik.png

Whoehoeee! In mei komt het vierde boek?

Ja, in de lente.

Ik kijk daar echt zo naar uit!

Ja, dat kan ik geloven. Waarschijnlijk omdat ik het derde boek zo [ja, echt verschrikkelijk] heb beëindigd….

JA! Maar het was wel een mega goed einde en ik hield echt van dat boek! Vooral omdat er nieuw bloed aan het verhaal werd toegevoegd. Jade, de Aziatische draak is echt geweldig. 

Ja, er zijn eigenlijk drakenlegendes van overal ter wereld en de Westerse draak is niet de enige draak in mijn wereld. Er moet iets meer zijn. Er zijn bijvoorbeeld Aziatische draken en Zuid-Amerikaanse draken en ik wou ze allemaal gebruiken in mijn verhaal.

Ik vind die touch van cultuur echt geweldig. Gewoon omdat het realistisch en fictie is ter gelijkertijd.

Wel, ik wil dat mijn fantasieboeken realistisch zijn, voor die wereld natuurlijk!

[Even een kleine onderbreking met gegiechel en gelach van Audrey en Julie…]

Als je dan mocht kiezen om te leven in een wereld zonder magie of in een wereld waarin je alleen maar liefdesmagie mag gebruiken, welke zou je kiezen?

Liefdesmagie. Ik zou echt paar duistere dingen kunnen doen met liefdesmagie. WHOEHAHAHA. [<- dit heb ik er niet bijverzonnen…]

Yes! Dat zou geweldig zijn!

Ja! Elke vorm van magie zou geweldig zijn, zelfs als het liefdesmagie is.

Je zou er echt heel veel mee kunnen doen. Zoals wraak en liefde en weet ik veel.

Dat betekent dus eigenlijk ook dat andere mensen toegang hebben tot liefdesmagie en dan zou ik misschien gevangen worden door een liefdesspreuk… Dat is dus een ander ding om aan te denken.

sfeer-2

Welk boek zou je zelf graag hebben geschreven?

Veel mensen hebben me dit al eens gevraagd en mijn antwoord is altijd hetzelfde: Harry Potter. Niet omdat ze zoveel succes heeft (en ze verdient het), maar omdat de wereld zo rijk en gedetailleerd is. Het magische systeem zit zo goed in elkaar. Alle magische wezens zijn ook zo geweldig. Ik wens dus echt dat ik daaraan had kunnen denken!

Hoe luid schreeuw je als je net het laatste hoofdstuk van je favoriete serie hebt gelezen en het eindigt met een gigantische cliffhanger? [Dit gaat over de Talon-saga]

Haha, wel ik schreeuw niet echt. Ik zeg meestal ‘ugh’ en dan gooi ik het boek weg. Maar niet als het op mijn Kindle is natuurlijk, dan moet ik het heel voorzichtig neerleggen…

Hoe luid schreeuwde jij dan op het einde van de Talon-Saga?

Wel, ik schreeuwde wel een beetje, maar ik heb het boek echt niet weggegooid! Maar ik had wel het volgende boek zo hard nodig.

[Wrede lachjes van Julie] Ik ga geen spoilers geven: maar you’ll be fine. Maar toch een tip: alle auteurs zijn kwaadaardig…Julie en ik 2.png

Ook al haat ik die gevoelens, ik heb ze wel nodig in een boek. Hoe denk jij erover als auteur?

Ja, de gevoelens zijn heel belangrijk. Als ik een lezer kan laten lachen en huilen en zelfs een personage laten haten zodat ze het zelfs willen vermoorden, dan weet ik dat ik mijn werk goed gedaan heb. Ik heb liever dat ze mijn personages haten, dan dat ze niet weten hoe ze zich moeten voelen tegenover ze.

Als ik ooit een boek schrijf, wil ik graag hetzelfde doen. Maar ik vind dat het moeilijk is, omdat ik zelf een aantal waarden heb en ik vind het niet evident om tegen ze te schrijven.

Jij hebt er problemen mee omdat je graag je ziel in je personages wil leggen. Maar laten we even Jackal nemen uit The Blood of Eden-serie, hij heeft duidelijk niet mijn waarden, maar hij was wel heel leuk om te schrijven omdat hij eigenlijk het tegengestelde van mij is. En soms moet het gewoon leuk zijn om over iemand te schrijven die compleet het tegenovergestelde van je is, een anti-held zeg maar.

Maar Jackel is eigenlijk een nevenpersonage. Ik ervaar het meestal als ik aan het schrijven ben en mijn hoofdpersonage gaat iets doen wat ik nooit zou doen, dan pas vind ik het moeilijk om erover te schrijven. Heb jij ooit hetzelfde ervaren?

Nee, eigenlijk niet. Ik heb soms dingen geschreven die ik nooit zou doen en die de personages eigenlijk ook nooit zouden doen. Maar ze mogen fouten maken en als ze niet perfect zijn, dan hebben ze een kans om te groeien en hebben ze een kans om te leren uit hun fouten.

Als je begint aan een boek of het aan het schrijven bent, heb je dan soms speciale gewoontes?

Ik probeer schrijven te zien al een job. Dus elke dag rond 10 uur ga ik naar mijn bureau en dan ga ik zitten en probeer ik mezelf ertoe aan te zetten om 1000 woorden te schrijven. Dat is mijn quota voor de dag. Maar als ik een deadline heb, dan gaat de quota omhoog natuurlijk… En het doet er niet toe als ik geen zin heb om te schrijven die dag of als ik geïnspireerd ben of niet, ik kan niet niet schrijven. Want als je soms wacht op inspiratie, dan kan je soms te lang wachten. Soms heb ik dan wel ondervonden dat ik tijdens het schrijven mijn inspiratie terugvind.

Heeft je dagelijkse leven soms dan invloed op je boeken?

Ja, ik heb lessen Wing Chun Kung Fu en Filipino Kali gevolgd voor 8 jaar en kali is een vechtsport met wapens. En zoals je weet gebruik ik veel wapens in mijn boeken voor de vechtscènes. Het is zo goed om te weten hoe alles werkt, hoe je moet bewegen en hoe een wapen voelt, hoe snel een gevecht gedaan is.

Julie en ik 3.png

Ik hou echt van de vechtscènes! Vooral met Ethan.

Ja, Ethan volgt Kali en dat is dezelfde vechtkunst die ik hebt geleerd.

Dat klinkt dus echt geweldig. Ik denk dat ik eens aan mijn broer moet vertellen dat hij het eens moet opzoeken, want hij heeft een paar jaar Karate gevolgd maar dan is hij gestopt.

Ik heb eigenlijk ook Karate voor twee jaar gevolgd en Taiquando voor een paar jaar. Alle soorten dus!

Je ben écht een gevaarlijke vrouw!

Hahaha! Ja, ik hou echt van vechtkunst. Elke week gaan we sparren. We doen dan helmen aan en nemen een paar vechtstokken en dan vechten we gewoon met elkaar. En dat is zo leuk! Voor vechtscènes is er echt niets beters!

[En toen viel echt het kwartje.] OMG! Je bent écht heel gevaarlijk.

En toen beëindigden we het interview met een spontane lachbui. Julie Kagwa is echt één van de liefste auteurs die ik ooit heb mogen ontmoeten. Ik heb zo’n leuke avond gehad en heb haar werkelijk alles kunnen vragen wat ik haar ooit eens wou vragen.

So, Julie, you were amazing!

En bedankt aan HarperCollins Holland en Agora voor de geweldige kans en avond. Ik heb er zo hard van genoten!

1 thought on “Julie Kagawa is een gevaarlijke dame – een interview

  1. Julie is echt een super spontane gesprekspartner hé. Ik moest trouwens lachen om jouw ‘<- dit heb ik er niet bijverzonnen'. Eigenlijk kan ik me dat duistere lachje zo voorstellen. Het is ook wel grappig vermits ze er zelf niet van houdt om cliffhangers te lezen. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.