Review

Jong en Kwetsbaar, een oprechte non-fictie over mentale gezondheid geschreven voor en door jongeren

Mijn naam is Lotte. Zo’n tweeëntwintig jaar geleden werd ik kerngezond op deze wereld gezet. Men telde tien vingers, tien tenen en ook daarbuiten was alles perfect in orde. Een nieuw kerngezond mensenleven in een stabiel gezin zonder enige financiële of andere soort moeilijkheden. Hét recept voor een lang en vooral heel gelukkig leven. 
In die illusie hebben ik en mijn gezin toch wel zo’n 15 jaar geleefd. Tot niet alleen mijn mentale gezondheid, maar ook die van de rest van mijn gezin beetje bij beetje begon af te brokkelen. Dat perfecte plaatje was plots niet meer. Ons leven leek niet langer op dat van de meeste andere mensen. En het proces dat ons te wachten stond bleek veel zwaarder dan we ons aan het begin hadden voorgesteld. 
In Jong en kwetsbaar neem ik jullie mee in mijn proces en wil ik laten zien hoe psychisch kwetsbaar zijn plots je hele leven en dat van jouw omgeving op zijn kop kan zetten. Ik geef tips en info over eetstoornissen, depressies, angst en autisme en probeer in mijn eigen woorden uit te leggen wat er nu juist achter het gedrag zit van iemand die hiermee worstelt. 
Daarnaast laat ik ook enkele anderen aan het woord, zodat je een breder beeld krijgt. Want iedere ervaring en ieders verhaal is anders en uniek, ook al zijn er overeenkomsten.

Mijn mening: 8,5/10

Jong en Kwetsbaar is geschreven door Lotte Peeters. Alhoewel ze nog niet zo oud is, heeft ze toch al best wat meegemaakt. In Jong en Kwetsbaar neemt ze haar lezers mee op haar reis en vertelt ze eerlijk en zonder een blad voor de mond te nemen over eetstoornissen, depressie en autisme.

Allereerst, Jong en Kwetsbaar is een heel persoonlijk en oprecht boek. Lotte Peeters probeert geen wetenschappelijke achtergrond te schetsen, maar laat de persoonlijke kant van haar verhaal duidelijk doorschemeren. Ze wendde zich niet alleen tot zichzelf, maar liet ook andere mensen aan het woord: een brief van haar psycholoog, het verhaal en het perspectief van haar mama, … Op die manier weet Jong en Kwetsbaar je op een heel diepe plaats te raken en laat het je tijdens het lezen niet meer los.

Bovendien vind ik het een heel mooi aspect dat Peeters een heel genuanceerde blik op eetstoornissen, depressie en autisme heeft. Ze doet het heel persoonlijk, wat voor sommige mensen misschien net iets te weinig informatie zou kunnen zijn als je niet bekend bent met de onderwerpen. Maar eigenlijk is dat helemaal het doel niet van dit boek. Het wil geen afstand creëren tussen lezer en auteur, maar juist een persoonlijke band scheppen. Alleen al omdat zoveel mensen de deur naar hun hart op een kiertje hebben gezet, voel je je meteen op een ongelofelijke manier verbonden met hun verhalen. Mensen die iets gelijkaardigs meemaken of aan het meemaken zijn, zullen hier oprecht heel wat troost, (h)erkenning en liefde in terug vinden. Het vergt kracht op open te praten over problemen die vaak onder de mat worden geschoven en dat straalt zo uit dit boek.

Daarnaast probeert het boek ook kennis en hulpmiddelen aan te reiken aan zijn lezers: handige tips en tricks, persoonlijk advies, links naar handige websites en hulplijnen. Het enige jammere hier was dat er geen hulplijnen voor Nederlandse lezers in het boek vermeld stonden. Dat is misschien een tip voor de volgende druk.

Ook moet ik je vertellen over de prachtige uitgave van Jong en Kwetsbaar en dat is allemaal te danken aan de illustraties van Cheyenne Deckx. Ze heeft zowel de cover als een aantal illustraties in het binnenwerk gemaakt. En om eerlijk te zijn ben ik er verliefd op. De kleurkeuze is zo on-point en ook de illustraties voegen iets bij aan de sfeer van een bepaald hoofdstuk. Daarom geeft dit boek je zowel visueel als tekstueel all the feels en is Jong en Kwetsbaar een en al ervaring.

Jong en Kwetsbaar verraste me enorm. Het is geen droge, saaie opsomming van feitjes, maar een heel oprecht en persoonlijk boek met een genuanceerde kijk op complexe onderwerpen. Net daarom is dit boek perfect voor jongeren. Het is zo herkenbaar en bovendien heel toegankelijk. Als je als lezer hulp wilt zoeken of je verder wilt verdiepen in de onderwerpen, dan is er daar mogelijkheid voor. Maar wat Jong en Kwetsbaar vooral doet is een band scheppen en verbinding zoeken. Een oprechte aanrader!

Lotte Peeters | Illustraties van Cheyenne Deckx | Pelckmans Uitgevers | hardcover | €20 | 9789463831048 | 187 p.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.