Review

It Only Happens in the Movies, een boek dat oprecht vertaald moet worden

It Only Happens in the MoviesAudrey is over romance. Since her parents’ relationship imploded her mother’s been catatonic, so she takes a cinema job to get out of the house. But there she meets wannabe film-maker Harry. Nobody expects Audrey and Harry to fall in love as hard and fast as they do. But that doesn’t mean things are easy. Because real love isn’t like the movies…

The greatest love story ever told doesn’t feature kissing in the snow or racing to airports. It features pain and confusion and hope and wonder and a ban on cheesy clichés. Oh, and zombies…

Mijn mening: 10.5/10

Je hebt het niet vaak dat andere mensen boeken voor je kopen en dat ze geweldig blijken te zijn. Maar voor mijn verjaardag kreeg van twee leesclubbers, die mijn boekensmaak heel goed kennen, It Only Happens in the Movies van Holly Bourne. Ik had verwacht dat dit boek niet echt iets voor mij zou zijn, maar aangezien Holly Bourne naar YALC komt, pakte ik dit boek op, verslond het én bleef helemaal leeg en gelukkig achter. Kort: het beste verjaardagscadeau dat je kan krijgen.

Ik ben verbaasd dat nog geen een uitgeverij dit boek heeft opgepakt. Oké, ze kunnen niet alle boeken vertalen, maar deze heeft oprecht iets speciaals. Dit hele boek draait om romantische films en het feit dat ze bijna allemaal helemaal niet realistisch zijn. Holly Bourne pakt alle problemen met die films hardhandig aan én laat de lezer zien dat het leven helemaal niet zo is al in de films. Waar meisjes de jongens vergeven, waar bad guys door het meisje kunnen veranderen in een good guy, waar meisjes altijd perfect zijn én waar seks altijd perfect is. Dit boek is zo f*cking belangrijk en de boodschap komt zo goed over waardoor je als meisje helemaal anders aankijkt tegen de wereld.

Een van de redenen waarom die boodschap zo goed overkwam is door Holly Bourne zelf en het feit dat ze Audrey (ja, het hoofdpersonage heeft dezelfde naam als ik…) zo’n krachtige, grappige en inspirerende stem heeft gegeven. Dit boek is op de juiste momenten grappig, emotioneel en inspirerend. Audrey is een personage die heel veel meemaakt en op veel vlakken lijkt ze op mij. Oké, ik ben niet zo grappig als zij, maar mijn ouders zijn ook gescheiden en de liefde is voor mij door dat ook een klein beetje verpest. Maar voor het eerst kon ik met een andere blik kijken op de scheiding van mijn ouders, juist omdat ik dit boek las. Ik begreep het plots, ook al vraag ik me vaak af waarom. Maar Audrey leerde het, en ik ook.

Ik moet zeggen dat ik een ultiem romantisch persoon ben, ook al zei ik net dat de liefde voor mij wel even verpest is. Ik hou van die typische Netflix-films en hallejulah, ik kan er zo van genieten. Maar deep down, wist ik dat al die films sprookjes waren die nooit in het echte leven uitkomen. De manier waarop Holly Bourne deze YA zo romantisch heeft kunnen maken op de meest subtiele manier waardoor ik oprecht huilde in mijn zetel, is onbeschrijfelijk. Het veegt alle mooie clichés weg, en wauw, wat kon ik ervan genieten. Dit plot lijkt alles wat je zou verwachten, maar dan… Wauw. Ik kan er zelfs geen woorden voor vinden.

It Only Happens In The Movies is een boek dat mij mijn hele leven zal bijblijven en ik ben mijn twee vriendinnen ontzettend dankbaar dat ze mij dit boek hebben gegeven. Het is een prachtig geschreven boek, boordevol humor en liefde. Liefde op de manier die je niet zou verwachten. Het is een uniek boek in de YA-wereld en ik hoop dat iemand dit zal uitgeven in het Nederlands, want dit boek is zo belangrijk. Ik hoop dat als je Engels leest en deze felgele cover ziet in de boekhandel, je die meeneemt en net zo zal koesteren als ik.

2 thoughts on “It Only Happens in the Movies, een boek dat oprecht vertaald moet worden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.