Book Nerds, Persoonlijk

Is het erg om de details te vergeten? 

Details, details, details: meestal zijn ze heel belangrijk bij toetsen, examens en vraagstukken. Maar kan je ook even de details vergeten als je een boek leest of gelezen hebt?

Sommige mensen kunnen dingen goed onthouden en ander niet. Meestal heb ik niet echt moeite om dingen te onthouden, maar als het om boeken gaat vergeet ik na een tijdje wat er echt is gebeurd. En dat, dames en heren, heeft mij al in een aantal gênante situaties gebracht.

Is zij echt doodgegaan? Ik bedoel: ECHT?

Ja, Eline zal het wel nog weten… Best of YA Event met Kiera Cass en Audrey. Als er iets is gebeurd waardoor de hele zaal aan het lachen was; wel weet dat dat ik misschien de oorzaak was. Oké, het was verschrikkelijk en niet zomaar gênant. Het was echt doodgaan. Voor degenen die die dag ook aanwezig waren, graaf in je geheugen om toch maar eens te weten te komen waarover deze Book Nerd het heeft. Als je die ene gênante gebeurtenis hebt gevonden, laat het dan weten in een comment en dan krijg je een groot applaus!

IMG_0203[1]

Hoe komt het dat je die “kleine” dingen vergeet?

Eerst en vooral ik lees heel veel boeken. Niet zoveel als Emmy van Zon en Maan, maar toch een redelijk aantal. Alleen al door veel boeken te lezen, glippen sommige gebeurtenissen of hele hoofdstukken uit je geheugen of verwar je het ene boek met het andere.

Ten tweede, hoofdzakelijk lees je dus boeken en boeken en boeken en de tijd verstrijkt. En die tijd, wel, dat doet mij soms de das om. Maanden en jaren veroorzaken gaten in je geheugen. Je weet wel nog dat je het boek hebt gelezen, maar uiteindelijk weet je niet meer precies waarover het ging. Soms herinner je dan wel die ene boeken waar je een slechte of goede herinnering aan hebt, maar dat is het dan ook.

Als laatste wil ik ook nog meegeven dat studeren er ook voor zorgt dat je die details vergeet. Niet alles kan voor eeuwig opgeslagen zijn in je geheugen… Vooral bij mij niet, want als ik een roman lees, probeer ik te genieten…

Is het echt levensbelangrijk om die dingen te onthouden?

Voor mijn lerares Engels, echt wel. Wij, vierdejaars, luisteren 2 keer naar een Engelse tekst en mogen notities nemen. Nadat onze leerkracht is uitverteld moeten we diezelfde tekst zo accurately mogelijk herschrijven. EN DAN BEDOEL IK HEEEEEEL ACCURATE… Kort en bondig is niet toegestaan. Even een voorbeeld van wat erbij mijn verbeterde tekst stond:

The wallpaper had changed. (Wich colour???)

She saw luggage that didn’t belong to her mother. (Where did the luggage stand?)

Ik kreeg echt groen haar toen ik die verbetering terug zag… Echt waar, wat doet het kleur van het behangpapier er nu toe? Nu ja, school is school en soms krijg je daar heel irritante opdrachten. Conclusie: wees zo volledig mogelijk als je iets schrijft voor school…

Maar is het nu ook belangrijk als je een boek leest? Wel in sommige gevallen wel. Bijvoorbeeld als je een recensie schrijft over een boek. Ik vind dat je in dat geval echt wel het boek aandachtig moet gelezen hebben om je mening goed te kunnen formuleren… Natuurlijk moet je niet weten welk kleur het behangpapier had in de keuken van de grootmoeder van het hoofdpersonage.

Er zijn ook nog andere gevallen zoals weet-als-er-iemand-is-doodgegaan-als-je-een-vraag-stelt-over-die-persoon-aan-de-auteur-geval. Het was al zes maanden geleden toen ik het laatste boek had gelezen en ik stelde een vraag. Helaas was ik een klein detail vergeten. Dus als je een vraag stelt aan de auteur, zorg er dan voor dat je het boek nog eens leest vooraleer je die stelt. Echt jongens, jullie willen het echt niet meemaken…

Als je eigenlijk voor jezelf leest, is het eigenlijk niet zo belangrijk dat je details onthoudt. Ik vind het het belangrijkst als je werkelijk geniet van het boek. Natuurlijk moet je kritisch zijn, maar is het dan belangrijk om kleine dingen te onthouden?  Misschien niet als je meer dan 50 boeken per jaar leest. In sommige gevallen kan het handig zijn als je nog alle details weet! Bijvoorbeeld als je een discussie start met NerdyGeekyFanboy (zegt de naam al niet genoeg?) of met mijn goeie vriendin Eline die ook wel eens uit haar bol kan gaan als het om haar fandoms gaat…

The big conclusion! Soms moet je gewoon weten wanneer je die details moet onthouden, maar meestal is het echt niet nodig. Vooral als je een roman leest waarover je geen opdracht of samenvatting van moet maken. Dus, geniet van je boek en als je eens iets vergeet dan is het misschien eens tijd voor een reread als jij dat nodig vindt!

Heb jij al eens een gebeurtenis vergeten en ben je daardoor in een gênante situatie terechtgekomen?

4 thoughts on “Is het erg om de details te vergeten? 

  1. Iets echt gênant heb ik nog nooit meegemaakt, maar ik vergeet wel constant namen van mensen. En dan heb ik het over echte mensen, geen personages. Soms zelfs mensen waar ik lang mee heb samengewerkt. Ik heb ook ooit een boek meegenomen uit de bib dat ik blijkbaar het jaar daarvoor ook al had gelezen. Ik was halverwege het boek toen ik dat doorhad. Ik ben echt een goudvis op dat gebied.

  2. Zegt de naam al niet genoeg… :’)
    Haha, ik vergeet af en toe ook wel details in boeken hoor, maar dat kan ook haast niet anders als ik vorig jaar 200 boeken heb gelezen. Aan de ene kant vind ik dat juist wel fijn, want een boek kan je dan wel weer verrassen als je het opnieuw leest! 🙂

    1. HAHA, sorry! (Of toch niet…) ?
      Ik vergeet echt rap details of personages! En inderdaad, als ik het boek opnieuw lees vind ik het altijd leuk om het boek nog eens te ontdekken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.