Interview

Ik beken… met Vanessa Gerrits

Elke maand verdienen Nederlandse auteurs een spotlight op The Confession of a Book Nerd. In de rubriek ‘Ik beken’ kom je alles te weten over hun schrijfdromen, schrijfsels en verlangens. Deze maand: Vanessa Gerrits! 

Afbeeldingsresultaat voor vanessa gerritsVanessa Gerrits woont in Sint-Truiden, België en heeft al een aantal boeken uitgebracht. Zo ken je haar vast van de Vleugels-Trilogie, uitgeven bij Dutch Venture Publishing. Binnenkort geeft ze zelf een hele leuke chicklit Op het slappe koord uit. Je kan die nu pre-orderen via bol.com.

  1. Wat is het eerste verhaal dat je ooit hebt geschreven? (Het hoeft niet per se een afgewerkt boek te zijn!)

Het állereerste zal ongetwijfeld iets voor school geweest zijn. Maar het eerste in mijn ‘Ik wil een boek schrijven!’-periode na het zien/lezen van Twilight was een verhaaltje genaamd Koningskinderen, dat ging over een geheim genootschap op een universiteit. Ik had geen idee waar het plot heen ging en het is dan ook onafgewerkt gebleven. Nochtans telde het wel 90k! Grappig weetje: de stadsnamen uit dit verhaal zitten nu verwerkt in zowel Op het Slappe Koord als in mijn volgende YA!

  1. Heb je nog onafgewerkte manuscripten liggen waar je graag nog eens zou in willen duiken?

Oh ja, massa’s. Met De Anemysten zou ik nog graag eens iets doen, omdat ik dat uitgangspunt nog steeds erg tof vind. Ook heb ik nog een elfenverhaal op de spreekwoordelijke zolder liggen dat zich afspeelt in de Ardennen, maar daar ben ik niet voldoende tevreden over om ooit mee verder te gaan denk ik (en elfen zijn geloof ik een beetje uit de mode :-p). Mijn eerste poging tot dystopian ligt ook nog ergens stof te vergaren … Valt het op dat ik een warhoofd ben? ? Heel wat onafgewerkte boeken dus.

  1. Zijn er bepaalde zinnetjes of uitdrukkingen die je vaak gebruikt in je boeken (en waar (proef)lezers je soms op wijzen?

In boeken/verhalen die zich in de echte wereld afspelen, gebruik ik vrij veel Engelse uitdrukkingen, zo gebruik ik wel eens ‘smile’ ter afwisseling van glimlach, bijvoorbeeld. Dat kan voor sommige lezers een beetje irritant zijn. Snap ik overigens wel, want gek genoeg zou ik me er waarschijnlijk zelf ook aan storen moest ik een ander boek lezen! Echter gebruik ikzelf zo veel Engels in mijn dagelijkse communicatie dat het fake (haha you see what I did there) zou voelen om dit niet te doen. Hierin zoek ik nog een beetje naar balans! Gelukkig is het geen probleem bij fantasy, want daarin doe ik dat over het algemeen niet omdat je een volledig andere world building hebt om op te steunen. ?

  1. Zijn er soms dingen die je zou willen veranderen aan een afgewerkt boek of ben je altijd tevreden?

Het gebeurt zeker! Zo had ik een paar weken nadat Verstrengelde Vleugels was afgewerkt nog een idee dat een volledig anders boek tot resultaat gehad zou hebben. Maar die inspiratie heb ik dan wel deels verwerkt in mijn volgende boek, Hashtag Hiernamaals (voorheen gekend als Exthreaven Squad).

  1. Wat vind je het moeilijkste aan het schrijfproces?

Herschrijven, sowieso. Daar heb ik echt een hekel aan. Liefst van al zie ik een verhaal na de first draft nooit meer terug, maar da’s nogal onmogelijk helaas, haha.

  1. Wat moet een schrijver nog doen (behalve schrijven) waar lezers nooit over nadenken?

Sociaal zijn, en laat dat nu net niet mijn sterkste kant zijn! 😀 Spreken voor publiek en dergelijke vermijd ik liever, maar als auteur moet je soms op je tanden bijten en toch even je meest extraverte kant bovenhalen. Niet altijd makkelijk!

  1. Zijn er boeken die je graag had geschreven (behalve Harry Potter)?

Twilight natuurlijk, dan was ik nu steenrijk en kon ik op pensioen. XD Werkpensioen bedoel ik dan wel, een schrijfpensioen is uiteraard geen optie. ^^

  1. Wat is het allerergste dat je kan overkomen als schrijver?

Dat iemand een boek uitbrengt met min of meer hetzelfde concept als het verhaal dat jij op dat moment aan het schrijven bent. Of dezelfde titel. HORROR! Zo is er nog vrij recent een ander boek verschenen met de titel Op het slappe koord (gelukkig een opvoedingsboek en geen fictie) en kreeg ik ook best wel de bibbers toen ik voor het eerst hoorde over Circus Cesaria. Gelukkig hebben de boeken – ondanks het feit dat ze zich allebei op een circusterrein afspelen – toch een heel andere insteek.

  1. Wat is het mooiste dat is gebeurd sinds je een schrijverscarrière bent begonnen?

Mensen die fan art of fan fictie maken over de Vleugels Trilogie! Dat vind ik echt het allermooiste compliment ever.

Twee aartsmoeilijke dilemma’s

Je gehele manuscript is plots gedeletet en je moet opnieuw beginnen of lezers lezen je boek niet.
Opnieuw beginnen DOE. IK. NIET. Dus laat dan die lezers maar achterwege 😀 Uiteindelijk schrijf ik toch nog steeds het meeste voor mezelf.

Zien dat lezers ezelsoren maken in je boeken of een een-ster-recensie moeten lezen. Ik heb totaal geen probleem met ezelsoren – het is jouw boek dus je doet ermee wat je wilt! Al verkies ikzelf toch nog steeds een bladwijzer hoor ?

Boeken van Vanessa Gerrits

Tweedehands Vleugels 
Zilveren Vleugels 
Verstrengelde Vleugels 

Op het slappe koord 

Wonderland (met diverse auteurs)

 


Ben jij ook een auteur en wil je in deze leuke rubriek verschijnen? Stuur me dan een mailtje via vandenbogaerde.audrey@gmail.com!

4 thoughts on “Ik beken… met Vanessa Gerrits

  1. Haha toen ik dit las “Dat iemand een boek uitbrengt met min of meer hetzelfde concept als het verhaal dat jij op dat moment aan het schrijven bent” dacht ik al dat je aan Circus Cesaria dacht, hihi. Ben heel benieuwd naar jouw boek!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.