Interview

Ik beken… met Merel De Keyzer

Elke maand verdienen Nederlandse auteurs een spotlight op The Confession of a Book Nerd. In de rubriek ‘Ik beken’ kom je alles te weten over hun schrijfdromen, schrijfsels en verlangens. Deze maand: Merel De Keyzer! 

Merel De Keyzer is een studente slavistiek aan de UGent. Haar debuut, Over Wezenloze Zielen, kwam in september 2018 uit bij uitgeverij Willowtreez. Over Wezenloze Zielen werd dit jaar zelf genomineerd voor de Jonge Jury Debuutprijs.

Over Wezenloze Zielen

Er was eens…
Ergens ver weg, diep in het Zwarte Woud, het dorpje Flüstern. Ooit viel dit dorp onder het toezicht van de mysterieuze graaf van Nebelburg. Niemand van de dorpsbewoners had hem ooit gezien, maar iedereen kende zijn donkere vervallen kasteel dat hoog in de bergen stond. Ondanks de geruchten en enge verhalen, die aan de kinderen werden verteld voor het slapen gaan, wist niemand wat er zich werkelijk afspeelde achter de oude kasteelmuren.
Daar in Flüstern, vlakbij de Flüsternsee, woonde een meisje met haren als koren en ogen zo groen als lenteblaadjes. Door haar volk onbegrepen en ongeschikt gevonden voor het huwelijk. Dit meisje zou zonder dat zij het wisten hun levens en dat van de graaf voorgoed veranderen. 
Haar naam was Sieglinde en dit is haar verhaal…Nederlands 

Over Wezenloze Zielen | Willowtreez | 9789082555448 | Paperback | 200 p.

De vragen!

  • Wat is het eerste verhaal dat je ooit hebt geschreven? (Het hoeft niet per se een afgewerkt boek te zijn!)

Als ik héél, héél diep mijn verleden in duik was het allereerste waar ik ooit aan begon als tienjarig kindje een verhaal dat plaatsvond in het Oude Egypte. Het was, op z’n minst, een raar geval. Het plot was dat er een plaag van monsters de wereld terroriseerde en het hoofdpersonage was vastberaden, om na de dood van heel haar familie, degene te zijn die deze plaag zou stoppen. Eigenlijk is het toch maar raar dat ik juist bij zo’n plot kwam toen ik tien jaar was. Dat zegt misschien meer over mij dan ik zou willen toegeven. Ik schreef tien bladzijden aan dit verhaal in het lettertype ‘Vivaldi” – dat zegt ook weer wat over tienjarige ik!

  • Heb je nog onafgewerkte manuscripten liggen waar je graag nog eens in zou willen duiken? 

Ik ben even gaan kijken en hier zijn wat titels van onafgewerkte projecten: Zielloos, Dromenwever, Verborgen Diepten, “Historische thriller iets”, Bewegende Stenen, Anora Corrs Symfonie, Problematisch dramatisch (oké, ik dénk dat dit een Star Wars fanfictie is),  Een Thema voor Astronomische Dromers, Lively, Sluimerende Magie, Dodelijke Magie.

Ik heb nog veel werk voor me liggen, oeps. Ik denk dat prioriteiten toch Een Thema voor Astronomische Dromers en Sluimerende Magie zijn. Aan die twee heb ik ook al veel en lang gewerkt, maar ik stuitte steeds op “iets”. Het is heel waarschijnlijk dat ik begin aan een nieuwe versie van een van deze twee als ik ooit afrond wat ik nu aan het schrijven ben.

  • Zijn er bepaalde zinnetjes of uitdrukkingen die je vaak gebruikt in je boeken (en waar (proef)lezers je soms op wijzen)? 

“Alleszins” zit er zeker tussen. Constructies zoals “Niet dat…” of “Des te… hoe meer…” en ik denk ook “Ze slikte” en “Ze keek hem/haar aan”. Dat zijn denk ik de ergste gevallen.

  • Zijn er soms dingen die je zou willen veranderen aan een afgewerkt boek of ben je altijd tevreden?

Voor mij is de grootste vloek in verband met schrijven dat ik nóóít volledig tevreden ben en dat nooit zal zijn met een verhaal. Maar ik heb wel die discipline (of nonchalance, het is maar hoe je ’t ziet) om na een tijd een verhaal los te laten en te denken: “Fuck it, dit is het nu eenmaal.” Vooral omdat ik na een stuk of vijf keer herschrijven gewoon wat nieuws wil.

  • Wat vind je het moeilijkste aan het schrijfproces?

Niet te veel gaan beschrijven en niet in te moeilijk taalgebruik. Ik krijg vaak te horen dat ik een “zware” schrijfstijl heb en ik kan zien waar dat vandaan komt, gezien ik de neiging heb véél te beschrijven – wat natuurlijk de spanning inperkt – en dan vaak in zwaar taalgebruik. Oubollig werd het eens genoemd, oeps. Gelukkig kies ik vaak ook wel voor genres waarin dat tot een bepaalde mate mag, maar zeker bij Zilver Bloed – een new adult vampierverhaal dat ik in 2017 schreef – moest ik herschrijven om zulk taalgebruik in te perken.

  • Hoelang doe je erover om een boek te schrijven?

Dat wisselt erg. Het kortste wat ik ooit meemaakte was drie maanden. Drie jaar of zo heb ik eens gewerkt aan een historische fictie die zich afspeelt in het oude Rome ten tijde van keizer Caligula. Het verschil is ook logisch als je kijkt naar de soorten verhalen. Het eerste is een sprookje met een ietwat makkelijke verhaallijn en een eenduidige moraal en niet al te omstreden thema’s. Het tweede is een historische roman van 140.000 woorden over seksueel misbruik en zit vol moeilijk thema’s die voor veel mensen confronterend kunnen zijn.

  • Zijn er boeken die je graag had geschreven (behalve Harry Potter)? 

Harry Potter had ik sowieso niet geschreven willen hebben – ik zou liever een boek zoals IT van Stephen King geschreven willen hebben. Niet dat ik het ooit las, maar het is iets wat echt onder je huid kruipt, heb ik horen zeggen, en lijkt me super gaaf mensen dat te kunnen doen voelen.

  • Wat staat er nog op je bucket list als het om schrijven gaat?

Niet rechtstreeks iets wat ik zelf zou kunnen doen, maar ik zou ooit eens fanart willen zien van een boek van me. Lijkt me een van de mooiste complimenten die je als auteur kunt krijgen.

2 dilemma’s

  1. Maar één prachtig en succesvol boek schrijven waar je wereldberoemd mee wordt of meerdere geliefde boeken schrijven, maar nooit de hitlijsten halen.

Dat laatste, want het eerste impliceert dat ik dus nooit meer echt veel zou schrijven en dat zou ik zo jammer vinden.

  • Voor altijd verliefd zijn op een van de personages die je gecreëerd hebt of  de kat van de buren is je creepy stalker die je overal achtervolgt en aanvalt als je niet goed oplet.

Ik houd van katten of ze me nu willen vermoorden of niet, dus sowieso het laatste.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.