Review

I Am Not Your Perfect Mexican Daughter: schijnbaar een wereld ver weg, maar niets is minder waar

Perfect Mexican daughters do not go away to college. And they do not move out of their parents’ house after high school graduation. Perfect Mexican daughters never abandon their family.
But Julia is not your perfect Mexican daughter. That was Olga’s role. 
Then a tragic accident on the busiest street in Chicago leaves Olga dead and Julia left behind to reassemble the shattered pieces of her family. And no one seems to acknowledge that Julia is broken, too. Instead, her mother seems to channel her grief into pointing out every possible way Julia has failed.
But it’s not long before Julia discovers that Olga might not have been as perfect as everyone thought. With the help of her best friend Lorena, and her first love, first everything boyfriend Connor, Julia is determined to find out. Was Olga really what she seemed? Or was there more to her sister’s story? And either way, how can Julia even attempt to live up to a seemingly impossible ideal?

Mijn mening: 7,5/10

I Am Not Your Perfect Mexican Daughter kwam op mijn verlanglijstje terecht omdat ik graag wat meer boeken wil lezen van own voices-auteurs en hun verhalen. Verhalen die heel ver weg van mij staan, maar dat wil nog niet zeggen dat ze voor sommige mensen realiteit geen realiteit zijn.

Julia’s schijnbaar perfecte zus Olga is net overleden en dat brengt heel wat problemen en gevoelens met zich mee. Bovendien worstelt Julia nog steeds om zich af te zetten tegen het stereotiepe beeld van de Mexicaanse immigrant en cultuur. Iets wat niet gemakkelijk is als tiener. Ook al was haar verhaal voor mij heel ver, toch heeft het me eigenlijk heel erg weten te raken. Het is zo’n rauw verhaal en zeker niet helemaal perfect.

Daarom hou ik zo van de titel. Het past precies bij Julia en eigenlijk bij ieder mens. We streven altijd naar dat ene perfecte beeld, maar dat is een illusie. Erika L. Sanchez heeft dit echt zo goed geschetst. Dit hele boek was een worsteling én ik kon me daar wel heel goed in vinden. Julia worstelt op elke pagina en ze is ook geen personage dat je meteen leuk vindt. Maar dat hoefde ook helemaal niet.

Omdat Erika L. Sanchez net zoals haar hoofdpersonage een tweedegeneratiemigrant is, voel je als lezer dat dit boek gewoon klopt. Van cultuur tot cultuurshock, de verhalen, de taal en eigenlijk alle kleine details. Als lezer kan je gewoon niet anders dan dat deel zo geweldig vinden. Bovendien vond ik de culturele contrasten die Sanchez bewust in het boek heeft gestoken echt een eye-opener. Dit boek heeft me echt een ander beeld gegeven op zoveel aspecten van migratie.

Het enige wat ik dan wat minder vond was de manier waarop het boek was opgebouwd. Soms leek het alsof het boek niet vooruitging, terwijl er eigenlijk wel veel gebeurde. De spanningsboog voelde niet helemaal goed aan en dat merkte ik wel tijdens het lezen. Ook de romance had er voor mij helemaal uitgelaten mogen worden. Voor mij bracht dat echt niets nieuws bij aan het verhaal.

Ik ben ontzettend blij dat ik I Am Not Your Perfect Mexican Daughter heb gekocht. En ik ben nog gelukkiger dat ik mezelf heb aangespoord om wat diverser te lezen. Dit boek heeft me echt niet teleurgesteld en ik raad het echt heel erg aan. Fijne schrijfstijl, echte personages én goede humor af en toe.

Erika L. Sanchez | Knoff | Hardcover | 978-1524700485 | 344p.

TW: zelfmoord, seksuele intimidatie, verkrachting, dood van een geliefde, abortus, geweld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.