Review

Heb je nou al een vriend?: een humoristisch boek voor een betere en gelijke wereld

Mijn mening: 6,5/10

Toen Blossom Books Damn Honey, het pamflet van Nydia van Voorthuizen en Marie Lotte Hagen publiceerde, bestelde ik het meteen in mijn boekhandel. Sindsdien volgde ik de auteurs op sociale media en was ik zo enthousiast dat ze nog een boek gingen uitbrengen. Heb je nou al een vriend? bundelde 50 vragen en antwoorden en een aantal bijdragen van gastsprekers in een heel toegankelijk boek vol humor en wijsheid.

Helaas moet ik toegeven dat dit boek niet zulke grote indruk bij me heeft achtergelaten als het pamflet. Dat komt waarschijnlijk omdat ik na het lezen van het pamflet met ontzettend heb verdiept in het feminisme en body positivity. Heb je nou al een vriend? beantwoordt inderdaad heel wat vragen, maar voegde niets aanzienlijks toe aan wat ik al wist, behalve dan een aantal leuke hoofdstukken van de gastsprekers en de hoofdstukken over body positivity.

Dat is denk ik ook waarschijnlijk de bedoeling van het boek: een laagdrempelig boek dat vlot leest én je alles leert om voor jezelf op te komen en te leren over de wereld en alle mensen die erin wonen. En op dat opzicht is het boek zeker meer dan honderd procent geslaagd. Het is zo toegankelijk, zeker voor jongeren. Het is geschreven met een humoristische noot die een andere kijk werpt op een aantal situaties.

Maar ik wil je ook even voorbereiden: dit boek is ontzettend Nederlands-Nederlands geschreven. (Dat merk je alleen al aan de kleine ‘nou’ in de titel.) Meestal kom je niet vaak spreektaal tegen in een non-fictieboek, maar hier dus wel. Om sommige momenten sloeg dat zeker wel aan (zoals in de leuke dialogen), op andere momenten helemaal niet. Eerlijk gezegd waren het meer momenten dat het helemaal niet aansloeg. Maar ik ontdekte zo wel mijn nieuwste favoriete woord: droeftoeter. Wat dus wel een bonuspunt is.

Omdat dit boek uitgeven is door een Nederlandse uitgeverij en geschreven is door twee Nederlandse schrijvers, lag de focus van dit boek ook heel erg hard op Nederland. Oké, niet in alle hoofdstukken expliciet, maar het kwam heel heel heel erg vaak terug. In Nederland dit. In Nederland dat. Dat vond ik persoonlijk vaak wel jammer omdat het toch wel algemene vragen zijn die de schrijfsters beantwoorden. Een wat meer neutralere kijk op sommige vragen zou me zeker meer overtuigd hebben van dit boek.

Tot slot vond ik de gastsprekers in dit boek het interessants en ik vond dat ze heel erg veel hebben toegevoegd aan het boek. Ik leer graag ontzettend veel dingen bij over andere mensen en over de belevingen van anderen. Daardoor vond ik hun kijk op de zaken of vragen die zij vaak krijgen heel erg interessant om beantwoord te zien. Dat vond ik dus zeker en vast echt de moeite.

Heb je nou al een vriend? liet me niet zo hard nadenken als ik had gewild én dat wil ik wel altijd als ik een non-fictie lees. Op sommige momenten was het echt een verheldering en op andere dan weer helemaal niet. (Als je niet houdt van spreektaal in non-fictie, dan zou ik je dit niet aanraden.) Maar ik moet je wel zeggen: dit boek is wél perfect voor je nichtje, oma of papa die helemaal onwetend zijn over de wereld. Perfect als een starter.

2 thoughts on “Heb je nou al een vriend?: een humoristisch boek voor een betere en gelijke wereld

  1. Ik kreeg ook al het idee dat het meer een startersboek is voor iemand die nog totaal niet in de materie thuis is. Het voelt voor mij ook een beetje alsof het in een trend past die ik de laatste jaren veel zie en die ik eigenlijk niet zo waardeer: dat er steeds meer boeken komen met inhoud die eigenlijk beter past in een magazine, op een blog of misschien in een podcast. Een boek is niet altijd de beste vorm, vind ik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.