Recensie

Gastrecensent Nana las het veelbelovende Fandom van Anna Day!

Nana wou graag dit boek een recenseren voor The Confession of a Book Nerd en dat vond ik helemaal geweldig. Hieronder lees je wat zij van Fandom van Anna Day vond. 

FandomViolet en haar vrienden zijn fans van de film The Gallows Dance en gaan naar een cosplay om de acteurs te ontmoeten. Violet gaat verkleed als Rose, haar favoriete character. Maar door een bizar ongeluk belandt het vriendengroepje in de wereld van The Gallows Dance. Al snel wordt duidelijk dat Violet de rol van de heroïsche Rose op zich moet nemen en ze het verhaal tot het einde toe moeten uitspelen, willen ze er levend uit komen…

 

 

 

 

 

Cover
De cover vind ik tweemaal niks. Moest ik dit boek niet hebben gekregen en dit jaar niet naar YALC gaan, waar Anna Day aanwezig zal zijn, had ik het boek waarschijnlijk nooit opgepakt. De cover is saai en gewoon niet mooi. Het vertelt ook weinig over het verhaal. De doornstruik kan misschien op Rose slaan, maar zij vormt al snel niet meer de basis van het verhaal, dus de keuze van de cover ontglipte mij een beetje. Ik stoorde me ook echt aan de typefout op de rug van het boek. De ‘F’ is er niet doorgekomen waardoor er ‘andom’ staat in plaats van Fandom en mijn exemplaar is niet de enige met dit mankementje.

Verhaallijn
Toen ik in Fandom begon, had ik nogal mijn twijfels. Ik ben zelf een cosplay-liefhebber en ga bijgevolg sinds 2012 al ieder jaar naar FACTS in Gent. Een fotomoment met een acteur of actrice is mij dan ook niet onbekend. Ik vond het dus heel ongeloofwaardig hoe het begin van het verhaal precies verliep. Lange gesprekken met de vedette en last minute beslissingen over met hoeveel je op de foto gaat is dus zeker niet aan de orde. Of toch in ieder geval bij ons niet. Een gesprek met een extra acteur hoort er ook niet bepaald bij, want elke gast bevindt zich in een andere kamer zodat ze niet gestoord worden. Ik weet niet hoe het precies op Comic Con verloopt, maar ik vermoed niet dat het daar veel relaxer aan toe zal gaan.

Wanneer Violet en haar vrienden dan in de ‘Galgendans’ terecht komen is het eerste waaraan ik moest denken: ‘ik wou dat ik het originele verhaal aan het lezen was’. Ik vond het namelijk zo vervelend dat ze telkens het oorspronkelijke verhaal aan het overlopen waren met elkaar waardoor ik het huidige verhaal in het begin wat miste. Pas wanneer alles gigantisch verkeerd begon te lopen en zij het echte verhaal werden, ben ik beginnen genieten van het verhaal. En genoten heb ik zeker, want na elk hoofdstuk had ik zin in het volgende. Sommige feiten waren voorspelbaar, maar bij andere viel ik dan weer helemaal uit de lucht.

Romance
Er is romantiek aanwezig in dit verhaal, maar al bij al vind ik het behoorlijk goed meevallen. Iemand die niet van kleffe toestanden houdt kan hier volgens mij ook echt van genieten. Vriendschap en familie liggen veel meer op de voorgrond dan zoetsappige liefde, wat grappig is, want de basis van het verhaal hoort liefde te zijn. Fandom staat gelijk aan een dosis obsessie, verraad, liefde en vriendschap.

Personages
Fandom biedt een ruime waaier aan personages. De ene iets minder leuk dan de andere. Zo had ik vanaf het prille begin een hekel aan Alice. Van alle personages die in het boek voorkwamen heb ik nooit iemand vreselijker gevonden dan haar. Ze voelt haar duidelijk beter dan de rest en probeert dit ook alles behalve weg te steken. Violet vond ik in het begin ook wat matig, maar naar verloop van tijd ben ik haar meer beginnen appreciëren door de evoluties die ze maakte in haar persoonlijkheid. Nate is dan meteen ook het pettigste personage in het gehele verhaal. Zonder hem hadden ze waarschijnlijk hun missie al gefaald voordat deze überhaupt begonnen was. Ondanks de vele personages was het verhaal heel goed te volgen en was duidelijk wie precies wie was en dat heb je niet vaak in boeken.

Vertaling
De vertaling vond ik best wel goed. Af en toe zat er nog eens een zin in die in mijn hoofd niet volledig juist klonk, maar over de gehele lijn viel dit best goed mee. Ik stoorde mijn voornamelijk aan de scheldwoorden in de vertaling. Spermapijper, kapsones en dergelijk wekt totaal geen emotie bij mij op en op een gegeven moment vond ik ze zelf behoorlijk storend.

Algemene beoordeling
Over de algemene lijn vond ik het best een goed boek. Het had een flauwe start, maar naarmate het verhaal vorderde, heb ik echt kunnen genieten van Fandom. Als ik de ‘goodreads score’ hoor te volgen zou ik voor 3 sterren gaan, wat staat voor ‘liked it’. Het boek was niet fantastisch, maar ook meer dan oké. Ik ben tevreden en kan niet wachten om mijn exemplaar te laten signeren op YALC. Anna Day, here I come!

Fandom | Anna Day | Tinneke Funhoff |LS Amsterdam | €18,99 | paperback |464 p. |9789024578382

1 thought on “Gastrecensent Nana las het veelbelovende Fandom van Anna Day!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.