Book Nerds

Elektronisch lezen of niet?

Dit bericht knaagt al een tijdje om gepubliceerd te worden, want als Book Nerd moet je toch over alles praten wat met boeken te maken heeft, toch?

Een e-reader! Een enorme stap voor een boekenliefhebber als ik. Toch ziet het er naar uit dat ik er ooit eentje zal moeten kopen. Waarom? Het simpelste antwoord ter wereld: ik heb gewoon geen plaats meer!Dus wat zou je moeten doen? Over je boekentrots heenkomen of moet je het magische zakje van Hermelien lenen…

De voordelen van een e-reader

 • Klein en compact. Je kunt je e-reader naar overal meenemen en het is vooral handig als je lang op reis gaat en 10 boeken moet inpakken.
 • Het heeft een mega geheugen. Duizend boeken in zo’n klein dingetje? Ongelofelijk, toch?
 • Je kunt boeken lezen die alleen maar als E-book bestaan. Wat dus enorm tof is, want anders mis je alle leuke kortverhalen (die meestal alleen maar als E-book bestaan).
 • De boeken zijn meer dan de helft goedkoper, wat voor de portemonnee van een Book Nerd soms wel eens van pas kan komen.

Nadelen van een e-reader 

 • Je hebt niet meer het ‘gevoel’ dat je een dik zwaar boek in je handen hebt. Ik zou het gevoel zeker missen.
 • Je kan niet echt meer gaan snuffelen in je favoriete boekenwinkel. De e-readerwinkel bevindt zich namelijk online en dan zit je weer in je luie stoel.
 • Ik vind het ook een grote investering om er eentje te kopen. De meeste kosten 60 tot 80 euro, maar de boeken zijn dan wel koper… Dubbel gevoel, dus!

Zoals je dus ziet zijn er veel meer voordelen dan nadelen, maar de nadelen wegen toch wel zwaar… (Vooral als je van het gevoel van een boek houdt!)
Dus zal ik toch ergens uit mijn mouw plaats voor een nieuwe boekenkast toveren of koop ik een e-reader?

Wat is jouw ervaring met een e-reader of twijfel jij ook nog?

9 thoughts on “Elektronisch lezen of niet?

 1. Ik vind gewone boeken fijner om te lezen, toch zijn e-readers handig als je op vakantie gaat en veel leest…en er een maximum op het aantal mee te nemen boeken zit 😉

 2. Ik lees op de telefoon, tablet én uiteraard ook papier! Telefoon en tablet zijn gemakkelijk omdat je deze steeds bij hebt. (Allez, de telefoon toch)
  Maar ik blijf ook fan van dwarsliggers… ?

 3. Ik heb een tijdje geleden een e-reader gekocht en als ik eerlijk ben heb ik er nog geen enkel boek op uitlgezen.. Ik keer altijd terug naar mijn fysieke boeken, ik mis het gevoel van een boek te hard.. Maar iedereen verschilt! 🙂

 4. Ik heb sinds deze zomer een e reader. Ik had er ook lang over getwijfeld. Je kan het ook gewoon echt niet vergelijken met een papieren boek. Maar ik ben toch heel blij met mijn e reader 🙂 Ik wissel af tussen e – books en gewone boeken. Een e – reader is miss wat duurder in aankoop, maar dat heb je er vlug uit hoor bv 5 e-books voor 5 euro tegen 5 gewone boeken van 18 euro ofzo

 5. Boeken zijn als een grote liefde, je kan ze voelen, betasten en knuffelen. Je kunt ze stapelen en een perfecte wanorde creëren. Ze zijn er altijd, zelfs zonder elektriciteit
  Een e-reader is slecht een surrogaat minnaar

  Ga maar op zoek naar een supplementaire bibliotheekkast en verlies niet de charmes van een echte liefde aan een plat apparaatje.

  PS. De boeken die je koopt zijn slechts tijdelijk beschikbaar. ( of niet)

  Opa.
  .

 6. Ik kreeg in juli een ereader voor mijn verjaardag. Eigenlijk heb ik er net als jij lange tijd over getwijfeld. Maar uiteindelijk ben ik toch bezweken. Die ereader zal nooit een vervanging worden vermits fysieke boeken mijn favoriet blijven maar het is wel een uiterst handige aanvulling.

  Zo kan ik nu online ebooks aanschaffen wanneer men stopt met een serie te vertalen of wanneer ik te ongeduldig ben om op die vertaling te wachten. Ik bespaar veel plek en gewicht als we is een keertje op vakantie gaan, maar het lichte gewicht is ook een voordeel vermits ik een spier-en gewrichtsaandoening heb. Sommige fantasyboeken wegen best wel wat.

  En dan is er natuurlijk nog de plaatsbesparing. Mijn mini-bibliotheek is immers niet oneindig en ik heb jammer genoeg nog steeds geen verborgen ondergrondse bibliotheek. Er zal dus ooit een moment komen wanneer er geen fysieke exemplaren meer opgeborgen kunnen worden én dan zal ik waarschijnlijk heel blij zijn dat ik die ereader heb.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.