Dear Book Nerd Book Club

Een terugblik op vier jaar leesclubs, open deuren en bruisende ideeën

Toen ik in 2015 besloot dat ik een leesclub wilde oprichten had ik nooit gedacht dat de eerste leesclub over De Fixer in januari 2016 zulk blijvend succes zou hebben. Laat staan dat ik had gedacht dat ik vier jaar later nog met zoveel liefde en enthousiasme evenementen en leesclubs zou organiseren.

Ik herinner me nog goed dat ik doodnerveus was voor de eerste leesclub. Ik had er al een aantal maanden naartoe gewerkt en ik was zelf nog nooit naar een leesclub geweest. Ik was 15 en wist niet eens wat het allemaal inhield. Maar wat ik wel wist, was dat ik van boeken hield en graag mensen wilde leren kennen die er evenveel van hielden. En dat deed ik dan maar.

YA-Sleepover 2019 op de Boekenbeurs | foto: Clavis

Met vallen en opstaan

Dear Book Nerd Book Club was de allereerste YA-leesclub in België en dus had ik heel weinig referentie over hoe ik dingen moest aanpakken. Toch was het best leuk om dingen met vallen en opstaan te ontdekken. Ik ben altijd een heel enthousiast persoon en ik hou ervan om creatief bezig te zijn. Dus ja, ik stak heel wat spelletjes en leuke middagen in elkaar. Mailde uren heen-en-weer om dingen geregeld te krijgen. Kortom, het was een hele grote ontdekkingsreis.

Harry Potter Sleepover en leesclub 2018 | foto: Alexander Atlesque

Vijf dingen waar ik zoveel aan gehad heb

  1. Ik leerde in deze vier jaar dat boekenmensen eigenlijk de meest gastvrije en open mensen zijn die er bestaan, zowel online als offline. Ook al hebben we elkaar nog maar een keer gesproken, toch voelt het vaak alsof we elkaar al eeuwen kennen.
  2. Soms moet je niet té enthousiast zijn. Tja, dat zal waarschijnlijk aan mezelf liggen, want ik ben nu eenmaal heel enthousiast en positief ingesteld van nature. Helaas heb ik tijdens deze vier jaar ook al een paar keer een deur weer vlak in mijn gezicht gekregen. Niet elke uitgeverij is even fijn om mee te werken, maar daartegenover staan dan weer andere geweldige uitgeverijen.
  3. Je kan nooit té veel eten hebben. Bij elke leesclub zorg ik ervoor dat er altijd iets lekkers is om te eten en om te drinken, want tja, wat is er nu leuker?
  4. Geen idee is te groot. Kijk, ik hou ervan om nieuwe dingen te verzinnen en te maken. Dus ervoor gaan doe ik altijd.
  5. Op boekenliefde is gelijk aan openheid. Iedereen is welkom, iedereen wordt geaccepteerd. En dat is zo fijn aan deze mensen.
Skype-gesprek met Rima Orie 2019

Op nog vier jaar!

In juli vertrek ik voor een half jaar naar Uruguay in Zuid-Amerika en ik zal de leesclubs en alle mensen die langskomen zo hard missen. De leesclub is altijd een soort van toevluchtsoord geweest waar ik altijd mezelf mocht zijn. Ik bedank dus graag mijn vijftienjarige-ik die de balls had om dat ene belangrijke mailtje te sturen en het gewoon te doen.

Ik heb wel nog een aantal wilde plannen die ik graag zou willen doen, maar vooral wil ik gewoon genieten van de gezelligheid die elke leesclub weer met zich meebrengt. Ik kom altijd met een vol hart en een warm en gelukkig gevoel weer thuis van elke leesclub. Dus ja, hopelijk nog vele jaartjes Dear Book Nerd Book Club!

Wat is jouw mooiste herinnering aan de boekenwereld?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.