Review

Duizend schitterende zonnen |Khaled Hosseini

Auteur: Kahled Hosseini
ISBN: 9789023477426 
Uitgeverij:
De Bezige Bij
Pagina’s: 400
Samenvatting:

De ongeschoolde Mariam is vijftien wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan de dertig jaar oudere schoenverkoper Rasheed in Kabul. Jaren later moet zij de beeldschone en slimme Laila naast zich dulden, die door Rasheed na een raketaanval uit het puin is gered. Rasheed neemt Laila in huis in de hoop dat zij hem de zoon zal schenken die Mariam hem niet kan geven. In eerste instantie overheersen tussen de twee vrouwen gevoelens van achterdocht en jaloezie, maar door de tirannieke houding van Rasheed ontstaat er langzamerhand een innige vriendschap. Samen zetten Mariam en Laila alles op alles om te overleven in de eindeloze oorlog van Afghanistan, die voor hen ook binnenshuis woedt.

Mijn mening: 9.2/10

Als je een vaste lezer bent van mijn blog, dan ben je vast verrast om eens niet een Young Adult-recensie te zien verschijnen. Ik ben eigenlijk ook een beetje verrast, aangezien ik een echte die-hard YA-lezer ben. Toch heb ik dit boek gelezen en wat was dit voor boek, zeg!

Dit boek speelt zich voor een keer niet af in een Amerikaanse High School of in een fantasiewereld. Nee, we gaan even terug in de tijd, ongeveer rond 1970. Niet hier in België of Nederland, maar in Afghanistan. Een Afghanistan die in die tijd net zo was als hier in België. Maar wat is er dan in gebeurd in de jaren? Wat is er veranderd?

Khaled Hosseini laat het je zien doorheen zijn twee ongelofelijk sterke personages, Mariam en Laila. Twee vrouwen die heel moeilijke jaren hebben moeten doorstaan om de vrede te krijgen die ze verdienen. De schrijver laat je door zijn boek kennismaken met de gewoontes van Afghanen en hoe een oorlog en een organisatie het moraal van een land in zo’n korte tijd heeft kunnen veranderen. Voor de komst van de Taliban en de oorlog, was alles zo veel anders. Khaled Hosseini heeft die verandering zo mooi op papier gezet.

Ik was letterlijk omvergeblazen, want we horen zoveel over vluchtelingen en mensen oordelen zo snel. Tot je echt eens weet wat er gebeurd. Je hoeft er zelfs geen beelden van te zien, maar als je al weet hoe het in hun land in elkaar zit, denk je meteen al anders.

Omdat Khaled Hosseini twee personages van een verschillende generatie laat spreken, wordt alles zo veel beter. Het laat het verhaal zo werkelijk klinken. Mariam en Laila hebben allebei heel wat achter de rug als je de laatste pagina’s uitleest en mensen ik heb de laatste twintig pagina’s ontzettend gevochten om de tranen tegen te houden. Het onrecht en geweld waarmee de personages zijn mee geconfronteerd gedurende het boek, hebben me zo doen schrikken. Gewoon omdat ik weet dat zoiets daar echt gebeurd is en nog steeds gebeurd. Dàt was hartverscheurend aan dit boek. Het heeft mijn hart in duizend stukjes gebroken en mijn hart is nog steeds niet aan elkaar gelijmd. Gelukkig heeft Khaled Hosseini op het einde zijn personages beloond. Hij heeft hen beloond met moed en wijsheid.

Maar ook het feit dat alles zo realistisch en buitengewoon is beschreven, is één van de sterkste punten van dit boek. In werd meegezogen in de cultuur van een land waarmee ik nog nooit mee had kennisgemaakt. Het was eens geweldig om te weten waarom alles zo is. Ik weet dat ik na één boek te hebben gelezen geen goede indruk kan hebben van hun cultuur en gewoontes, maar ik ben toch niet meer onwetend.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.