Review

Dit is allemaal waar, sterk debuut dat wat spannender had mogen zijn

Vier tieners raken bevriend met hun favoriete auteur. Na een tijdje ontdekken ze dat zij hun grootste geheimen verwerkt heeft in haar nieuwe boek. Met grote gevolgen… Waren ze wel echt bevriend met de beroemde Fatima of zag zij hen alleen als materiaal voor haar nieuwe hoofdpersonen?
Dit boek bestaat uit interviews en dagboekfragmenten van de betrokken tieners. De een haat auteur Fatima, de ander is nog steeds fan, weer een ander zwijgt in alle talen. Dwars daardoorheen lees je fragmenten uit de geruchtmakende roman die Fatima over hen geschreven heeft. Waar ligt de grens tussen feit en fictie, tussen misbruik en inspiratie? Heeft fatima iets verschrikkelijks gedaan of juist iets heel moois? Lees en oordeel zelf.

Mijn mening: 6,5/10

Dit is allemaal waar is het debuut op de Nederlandse markt van Lygia Day Penãflor. Het boek gaat over een groepje vrienden dat bevriend raakt met een bekende auteur. Alleen gebruikt zij al hun geheimen voor haar nieuwe boek. Gaat ze te ver? Dat is de vraag en ik was heel benieuwd wat Peñaflor ermee ging doen.

Allereerst had ik niet verwacht dat het boek geschreven zou zijn volgens videotranscripten en boekfragmenten, dus het koste me wel wat tijd om in het boek te komen en wat te wennen aan de vormgeving. Maar eens ik dat had gedaan, vond ik het eigenlijk best wel een verrijking. Het is verfrissend een boek te lezen met een ander formaat en het sloeg zeker aan.

Natuurlijk had dat ook een nadeel en dat is dat je als lezers inderdaad het gevoel had dat je naar een realityshow aan het kijken was of het nieuws aan het volgen was. Het was moeilijk om écht een goede hoogte te krijgen van de personages en hun passies in het leven, al vind ik dat Peñaflor wel een goede poging heeft gedaan.

Bovendien had ik eigenlijk ook een sappiger plot verwacht? Ja, je merkt dat er in het verhaal een paar dingen scheef gaan met de auteur, maar zo ongelofelijk choquerend was dat nu weer niet. Ook zag ik de plottwist al van mijlenver aankomen en tja, dat is altijd een beetje een bummer als je een soort van thriller aan het lezen bent. Voor mij was dat dus eigenlijk het grootste minpunt van het boek. Er was een grote aanloop, maar ik kon al te veel voorspellen en het blies me niet van m’n sokken.

Tot slot, wil ik er ook nog even bij vertellen dat ik dit echt een hele aangename vertaling vond. Ik denk dat het best wel een grappige klus moet zijn geweest om Engelse semi-spreektaal om te zetten in het Nederlands en om het even vloeiend te laten klinken. Ik vond het heerlijk lezen, dus het was zeker en vast heel erg geslaagd.

Dit is allemaal waar blies me niet van m’n sokken, terwijl ik dat wel had verwacht en dat was jammer. Desondanks kijk ik eigenlijk heel erg uit naar andere boeken van Peñaflor, want haar verfrissende schrijfstijl ligt me wel. Ik raad dit boek aan als je van wat spanning houdt en ook eens houdt van boeken houdt die in een ander formaat zijn geschreven.

Lygia Day Peñaflor | Margot Reesink | Young & Awesome | paperback | €18,99 | 9789025875237 |309 p.

1 thought on “Dit is allemaal waar, sterk debuut dat wat spannender had mogen zijn

  1. Hmm, het plot klonk interessant inderdaad, maar ik denk dat ik deze dan toch oversla. Natuurlijke spreektaal goed vertalen lijkt me inderdaad wel extreem lastig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.