Review

De wereld achter het hek | Zana Fraillon

Afbeeldingsresultaat voor de wereld achter het hekAuteur: Zana Fraillon
Vertaler: Aleid van Eekelen – Benders
Uitgeverij: Luithing-Slijthof
Pagina’s: 288
Prijs: 18,99
ISBN: 9789024576579
Samenvatting:

De wereld achter het hek van Zana Fraillon is een schitterende YA-roman over een jonge vluchteling. Voor de liefhebbers van De jongen in de gestreepte pyjama en De boekendief. Subhi is geboren in een vluchtelingenkamp. Het is de enige wereld die hij kent. Dan, op een nacht, ziet hij een meisje aan de andere kant van het hek. Ze heeft een dagboek van haar overleden moeder dat ze niet kan lezen. Ze hoopt dat Subhi haar kan helpen de verhalen die erin staan te ontrafelen. De twee kinderen vinden troost – en soms zelfs een gevoel van vrijheid – bij elkaar. Maar pas als ze moediger zijn dan ooit en beslissingen durven te nemen die alles voorgoed zal veranderen, ervaren ze wat echte vrijheid is.

Mijn mening: 7/10

Ik mocht De Wereld achter het hek lezen voor een Hot-or-Not op Hebban. Het boek (en vooral de cover) intrigeerden me. Ik begon te lezen en al snel kwam ik erachter dat niets is wat het leek in dit boek.

Eerst en vooral dacht ik dat dit boek een oorlogsboek was. Maar dat was helemaal niet waar. Er stond geen  aanwijzing op de achterflap, alleen maar cijfers en het feit dat het hoofdpersoon in een kamp woonde. Als Belg denk je dan natuurlijk dat het om een boek gaat uit de Tweede Wereldoorlog. Toen ik begon met lezen, kon ik maar niet in het boek komen. Het ging zo traag vooruit en ik had geen idee waar het zich nu eigenlijk afspeelde. Uit wanhoop had ik dan de Engelse versie, The Bone Sparrow, opgezocht om toch wat meer duidelijkheid te scheppen. Het is maar goed dat ik dat had gedaan, want anders zou ik verdronken zijn in mijn verwarring omdat ik dacht dat het zich in een concentratiekamp afspeelde in plaats van in een vluchtelingkamp in Australië.

‘Ooit begrijpt maà wel dat terugkijken net zo belangrijk is als vooruitkijken, hoeveel verdriet dat ook meebrengt.’ – De wereld achter het hek, pagina 43

Ook moest ik me heel erg aanpassen aan de kinderlijke schrijfstijl van het boek. Je zou eigenlijk bijna denken dat het geen YA, maar een kinderboek is. Toch is het wel degelijk een YA, want de dingen die zich in het kamp afspelen zijn gewoonweg te gruwelijk voor een 10-jarige. En de gedachte dat échte 10-jarigen dat allemaal hebben meegemaakt en waarschijnlijk nog meemaken is ontzettend verontrustend.

Ik moest dus heel erg hard wennen aan de schrijfstijl, maar eens ik dat had gedaan kon ik me helemaal inleven. Oké, het geeft me een goede 100 pagina’s gekost vooraleer ik maar één woord kon appreciëren, maar uiteindelijk heb ik toch ontzettend genoten van dit wonderbaarlijke boek. Ik was echt helemaal weg van de kinderlijke en eerlijke kijk op de wereld. De wereld van Subhi, het hoofdpersonage, is zo klein én toch heeft hij iets over zich dat precies dat de lezer het gevoel heeft dat hij de wereld kan veroveren.

‘Hier komen is net zoiets als wakker worden uit een nachtmerrie en dan merken dat je nog helemaal niet wakker bent.’ – De wereld achter het hek, pagina 142-143

Omdat Subhi’s wereld zo klein is, had ik inderdaad wat problemen met het boek in het begin. Hij is immers geboren in zo’n kamp, dus dan kan je niet anders dan alleen de hekkens zien. Het is zo mooi hoe de schrijfster zijn dromen en gedachten heeft gebruikt om de wereld op de een vriendelijke en tegelijk harde manier te laten tonen dat de situatie van Subhi en zovele andere écht en actueel is. Mensen zijn geen dieren. We denken dat we allemaal zeer gesofisticeerd nadenken en modern zijn. Maar je moet nog maar eens naar het nieuws kijken en je ziet meteen dat er nog veel werk aan de winkel is. Daarom heeft dit boek van mij ook uiteindelijk een hot gekregen ondanks mijn kleine problemen in het begin. De boodschap van dit boek is duidelijk én zo belangrijk.

Naast die indrukwekkende beeldende schrijfstijl heeft ook nog een andere factor meegespeeld in mijn uiteindelijke beoordeling. Het einde was zeer onverwacht en zo herkenbaar. Ik ga niet zeggen wat me zo heeft geraakt, want anders zou dat zo’n grote spoiler zijn. Maar je moet zit weten: een gebeurtenis heeft me recht in het hart getroffen en ik denk er vandaag nog steeds aan. Jongens, het was heftig.

‘Ze wil weten waarom ze daar als zo lang opgesloten zitten. Waarom niemand luistert. Waarom het illegaal is als mensen proberen hun gezin te redden. Waarom het illegaal is om te willen leven. Dat wil Jimmie weten.’ – De wereld achter het hek, pagina 153

De wereld achter het hek is een indrukwekkend boek die je zeker na het lezen zal bijblijven en zo’n boeken heb je wel eens nodig in je leven, denk ik dan. Dit boek is een perfecte mix tussen een geweldige schrijfstijl, unieke scènes en bovennatuurlijke magische zinnen. Het is dus een boek dat je zeker moet gelezen hebben, maar ik kan ook begrijpen het voor sommige mensen juist niets kan zijn…

Met dank aan Luitingh-Slijthof en Hebban voor het recensie-exemplaar.

 

1 thought on “De wereld achter het hek | Zana Fraillon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.