Review

De Sprookjesverteller | Antonia Michaelis

Gerelateerde afbeeldingAuteur: Antonia Michaelis
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047704355
Prijs: 19,95
Samenvatting:

Abel is een jongen waar je het beste met een grote boog omheen kunt lopen: asociaal, een spijbelaar en een drugsdealer. Anna is dan ook heel verbaasd als ze hem op een dag aan zijn zusje een prachtig sprookje hoort vertellen.
Anna wordt op slag verliefd op deze mysterieuze jongen die twee kanten lijkt te hebben, én ze wordt gevangen door het sprookje dat Abel vertelt. Maar de vertelling wordt steeds zwarter – en als er doden in het verhaal vallen, duikt ook in de werkelijkheid…

Mijn mening: 7/10

Voor de spot van Hebban YA-club van de 10 kreeg ik de kans op De Sprookjesverteller van de bekende Duitse jeugdschrijfster Antonia Michaelis te lezen. Toen ik de achterflap las was ik meteen heel erg benieuwd naar het boek. Het leek heel ander leesvoer dan dat ik normaal gewend ben. Ik begon te lezen en als snel bleek dat mijn vermoedens waar waren. Dit is geen gewone YA.

De Sprookjesverteller begint een beetje verwarrend. Ik moet wennen aan de schrijfstijl (die heel erg neigt naar de literaire kant) en ook de beschrijving van de scènes is heel anders dan wat ik gewoon ben. Antonia Michaelis speelt met woorden, zoekt hun grenzen op en stal daarom mijn hart met haar uiterst unieke schrijfstijl. De manier waarop zij dingen vertelde was buitengewoon en door haar kreeg ik echt wel zin om ook weer zelf de schrijverspen op te pakken. Ja, die schrijfstijl van Antonia Michaelis is iets om naar huis te schrijven.

De manier waarop ze dan het verhaal van Abel en Anna bracht, zorgde dat ik helemaal in de ban raakte van het boek. De mix tussen realiteit en kinderlijke fantasie is werkelijk de perfecte cocktail. Ik vond het echt mooi gedaan. Zelf zou ik er waarschijnlijk nooit aan gedacht hebben om het boek zo te schrijven, maar het was een geweldige invalshoek die ik zeker nooit zal vergeten.

Ook de personages vind ik knap op papier gezet. Antonia gaat duidelijk heel diep als het gaat op de karakterisering van haar personages en dat vond ik echt geweldig. Ook de manier waarop het is gedaan vond ik helemaal fantastisch. Zoals ik al zei: dit boek heeft een heel unieke invalshoek die zeker een leuke verfrissing is.  Ik vond dit boek echt een literaire YA. Eentje dat precies perfect is voor een tiener die de gulden middenweg zoekt tussen het literaire genre en YA.

Waarom dan maar een zeven als ik zo veel dingen echt goed vond aan het boek? Misschien is het wel dat ik het boek een beetje te voorspelbaar vond en ik mezelf telkens moest aanzetten om het boek op te pakken. Als lezer weet je vrij snel hoe de vork in de steel zit en dat had ik liever niet gehad. Ik had graag meer in het donker rondgedwaald, afvragend wat er nou aan de hand was. Dat vond ik gewoon heel erg jammer. Misschien had ik dan gewoon de proloog niet graag gelezen, want dat verpestte eigenlijk alles voor mij.

Ook het feit dat Anna, het hoofdpersonage, iets heeft gedaan waarmee ik mezelf niet echt kan verzoenen zorgde ervoor dat dit boek daalde in mijn aanzien. Oké, dat is misschien wel een beetje streng gezegd, maar een bepaalde beslissing van Anna op het einde van het boek lag me totaal niet en ik kon er ook niet echt inkomen. Natuurlijk is de schrijver nog altijd vrij over haar personages, maar ik had dat eigenlijk niet echt zien aankomen. Nou ja, ik weet het niet beter…

De Sprookjesverteller is het perfecte boek voor de struggelende tiener. Wil je graag eens wat literairs proberen en toch niet de hele sprong maken naar de volwassenboeken? Dan is dit boek echt iets voor jou. Minus die kleine dingen die mij persoonlijk hebben gestoord is De Sprookjesverteller een unieke YA, die me zeker zal bijblijven. Het is zeker de moeite waard om eens wat anders te lezen en De Sprookjesverteller is daar heel gepast voor. Met wat spanning, liefde en de beschrijvende schrijfstijl van Antonia Michaelis is dit boek de perfecte cocktail voor een avondje uit (nou, ja thuis.).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.