Persoonlijk

De kracht van levenslustige boeken en vurige zinnen

Weet je, soms heb je gewoon van die boeken waarvan je meteen na de eerste pagina denkt dat ze een extra blogje gaan verdienen op je blog. Je leest de eerste pagina en BAM, daar heb je het: die ene prachtige zin waardoor je meteen naar boven rent om je Sticky Book Marks te halen omdat je weet dat je die zin nooit meer wilt vergeten. Ondertussen zit ik al heel wat verder dan pagina 1 van De Kids of Appetite en nog steeds staat het mooie zinnen-alarm als een koe te loeien. Ik bedoel maar.

Omdat ik niet zo’n persoon ben die haar boeken volplakt met klevertjes, vond ik het toch wel speciaal dat De Kids op Appetite inmiddels helemaal volgeplakt is met OMG’s en LOVE THIS QUOTES’s. Ik vond het dan ook het moment dat ik me als boekblogger (en mens) verplicht voelde om toch één zinnetje uit dit prachtige boek aan jullie voor te stellen. Want hoe gek het ook klinkt, deze (aangename) kennismaking zal heel levens veranderend zijn. Bij deze, één van mijn favoriete quotes uit het boek én de reden waarom die quote voor mij zo speciaal is.

“We zijn allemaal een deel van hetzelfde verhaal. We zijn dan niet in staat de setting of de plot te kiezen, we kunnen wel kiezen wat voor personage we willen zijn.”
– Baz in De Kids of Appetite van David Arnold

IMG_2198[1]
Dit is nog een foto van toen ik nog niet in het boek begonnen was. Bij mijn recensie krijg je wel eens een na-foto! 😉

Van meer dan tien gemarkeerde zinnen in het boek, was dit degene die nog steeds door mijn hoofd spookt. Het is precies alsof ik het gekozen heb als lijfspreuk of zo. Dan zeg ik ook maar meteen dat ik op dit moment helemaal niet zwans. Ik had deze gevoelens al in mijn hoofd rondzweven, maar ik had gewoon eens iemand nodig die het zwart op wit op papier zette. En David Arnold heeft dit gedaan.

 

De afgelopen maanden had ik ondanks mijn geweldigheid – al zeg ik het zelf- heel wat persoonlijke problemen gehad en dat heeft er eigenlijk een beetje voor gezorgd dat ik me ongewenst voelde bij sommige mensen. Ondertussen heb ik het gefikst, maar dat wil nog niet zeggen dat het geen pijn meer doet en dat telkens wanneer je weer geraakt wordt in je hart, geen pijn meer hebt.

Deze quote is dus ontzettend belangrijk voor me. Het maakt niet uit wie, wat of hoe je bent. Je moet gewoon jezelf blijven en dat blijven doen, want ik weet hoe het voelt. Ik geloof in mezelf en als iemand anders dat niet doet, dan so be it. Ja, je kan niet veranderen van wie je houdt of waar je woont of zelfs maar welke huidskleur je hebt, je kan kiezen wie je wilt zijn.

Ik kan kiezen wie ik wil zijn en op dat moeilijke moment heb ik ervoor gekozen om dat vrolijk meisje te zijn die teruglacht, naar alle stommeriken, idioten en naïevelingen. Ik wou zelf dat meisje zijn die sterker was die de daden en de pijnlijke woorden.

En weet je, het heeft geholpen. Ik heb ervoor gekozen om te zijn wie ik wil zijn en wie ik vooral wil laten zien. Nu heb ik het gevoel, nu ik me open heb gesteld (ja, dat is soms gevaarlijk) en er gewoon voor gekozen heb om WHO CARES op mijn hart te laten tatoeëren (dat bedoel ik niet letterlijk…), dat mensen me meer appreciëren dan vroeger. En dat maakt me blij. Je kan alleen jezelf zijn en voor jezelf opkomen en voor jezelf kiezen. Niemand anders doet dat, ook al heeft iedereen andere omstandigheden. Jij kan kiezen wie je bent, en David Arnold; ik vind het geweldig dat je dat voor mij eens op papier hebt gezet.

Ik heb de indruk dat deze post véél persoonlijker is geworden dan dat jullie van me gewend zijn. Maar ik vond het gewoon zo geweldig om dit eens van me af te schrijven. Het ging dan niet om boeken (nou ja, toch een beetje), maar ik wou jullie wel eens laten zien wat de kracht van een goed boek soms kan zijn. Ik had het dan wel al op mezelf de kracht gevonden, maar ik weet dat wanneer ik weer eens een donkere periode meemaak, dit zinnetje duizend keer zal lezen totdat ik het weer geloof.

Wat heeft een boek ooit al voor jou betekend?

PS: op dit moment hoop ik heel erg dat ik David Arnold eens mag ontmoeten. Ik ga al naar YalFest, maar dat zal zo vluchtig zijn! Wie zie ik eigenlijk daar nog meer?

8 thoughts on “De kracht van levenslustige boeken en vurige zinnen

 1. Eerst en vooral: veel sterkte nog. Ik vind het wel knap dat je dat zo op je blog durft te zeggen – je hebt wel lef, vind ik 😉 Hopelijk blijft het goed gaan!
  Ik heb KoA (nog) niet gelezen, maar dit lijkt me een zin die ik ook wel zou aanduiden, als ik in de juiste bui ben tenminste 🙂
  Ik weet niet juist wat een boek voor mij al heeft betekent, maar ik weet wel dat er doorheen de jaren zijn geweest die ergens een gevoelige snaar hebben geraakt – al was het maar door de gebeurtenissen en de personages. Ik ben niet iemand die zich dikwijls bezighoudt met van die ‘diepere’ quotes, maar ik moet nu terugdenken aan ‘De Boodschapper’ van Markus Zusak en ‘Paper Towns’ van John Green – daar zaten een paar geweldige scènes en quotes in!
  En op Yalfest kan je mij wel ergens spotten, trouwens. Mag ik weten – ik ben nieuwsgierig – welke masterclass jij volgt? (Ik doe vertalen)

  1. Haha, op dit moment heb ik niet echt sterkte nodig, maar ja. Ik deel graag dingen, al kan dat soms wel eens een gevoelig onderwerp voor me zijn. Dingen van je afschrijven is zo goed voor je. Ha. Ik moet eerlijk bekennen dat ik vergeten ben welke masterclass ik volg. Ik ga dat dus nog eens moeten opzoeken. 😉

 2. Mooi om te lezen dat dit boek zo’n indruk maakte! En wees er maar zeker van dat je voor veel mensen niet zomaar een personage bent, maar een hoofdpersonage! 🙂

  1. Haha! Ja, dat heeft het wel gedaan, ja! Bedankt voor je lieve comment. Nu heb ik daar niet echt meer problemen mee, maar toch eventjes was het wel raak…

 3. Ik heb steeds moeite met mezelf. Het feit of ik wel alles goed doe en geen slecht mens ben voor de wereld. Ik pieker daar constant over en zeker als ik iets verkeerd doe dan is het nog dagen gepieker. En ik heb een beetje dezelfde situatie als jij gehad. Ik voelde me enorm ongewenst bij sommige mensen. Wat of hoe laat ik gewoon even in het midden, want het is vrij internet en ik wil niet alles zomaar opengooien. Uiteindelijk is die quote van Kids of Appetite wel waar. Ik wil dat meisje zijn dat ondanks alles positief blijft, en daar ben ik goed op naar weg. En het maakt niet uit wat anderen zeggen, als je maar gelooft in jezelf. Ik ga dit boek lezen!

  De quote die mij trouwens heel erg geholpen heeft het afgelopen jaar komt uit een boek van Julie Kagawa (mijn favoriete schrijfster als het op fantasy aankomt). Hij komt uit ‘Bloedband’, het tweede boek uit de Blood-of-Eden reeks. En die luidt: ‘No one who fights so hard to do the right thing is evil’, En uiteindelijk is het wel waar. En ik herkende mezelf in die quote. Ik doe er alles aan om mensen gelukkig te maken en soms lukt me dat ook wel. Met zo’n visie kan je toch geen slecht persoon zijn? Ik zou mezelf verbranden om een ander warmte te geven, al is dat niet altijd goed natuurlijk. Dankjewel voor deze inspirerende blogpost!

  1. Hi Nikita! Heel erg graag gedaan. Ik denk dat iedereen wel eens een moment heeft in zijn/haar leven waar alles zo raar lijkt en dat je je helemaal niet goed in je vel voelt. Voor sommigen kan het dan heel erg confronterend zijn en soms raken ze gewoon niet uit de put. Ik heb er nu niet meer echt problemen mee, maar eens je zo’n gevoel hebt gehad en sommige mensen je echt hebben gekwetst is het heel moeilijk om dat bepaald gevoel kwijt te raken. Toch moet je echt positief blijven, want jij bent alles waard, weet je. Wat anderen ook zeggen. Boeken zijn dan ook dé inspiratie voor mij en waarschijnlijk ook voor jou. Ze zorgen dat je de moed vind dat je jezelf niet kan geven en dat vind ik zo mooi. Anderen zien soms niet wat je waard bent, dus soms moet jij dat eens laten zien. En anderen gelukkig maken is soms niet altijd de beste directe oplossing: want als je eerst jezelf gelukkig maakt, dan kun je pas anderen gelukkig maken. Maar het is iets moois, mensen gelukkig maken. En daarom blog ik ook zo graag. 😉

 4. Wat een mooie, eerlijke recensie. Stiekem spreekt het boek me nog altijd niet aan, maar ik vind het fijn dat het voor jou precies het juiste boek op het juiste moment was! Enne: je bent inderdaad geweldig en als mensen dat niet zien zijn ze echt gek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.