Review

De Falling in Love Montage is eindelijk de YA die lesbische meisjes verdienen

De cynische Saoirse (17) gelooft niet meer in de liefde. Ze is vastbesloten om nooit meer aan een serieuze relatie te beginnen. Tot ze op een eindexamenfeestje Ruby ontmoet. Die daagt haar uit tot een experiment: een zomer vol klassieke dates die zo in een romantische comedy zouden passen, en die eindigt zodra vakantie voorbij is – geen verwachtingen van eeuwige liefde, geen gebroken harten, geen gezeur.
Klinkt als een perfect plan, maar Ruby en Saoirse vergeten één ding: aan het einde worden de personages in de film altijd écht verliefd.

Mijn mening: 8,5/10

De Falling in Love Montage van Ciara Smyth is een van de boeken die de nieuwe imprint van Querido, Querido Glow, mag vertegenwoordigen. De imprint streeft ernaar om nieuwe stemmen aan het woord te laten en eindelijk brengt het eens een frisse wind in het meestal witte en hetero YA-landschap in België en Nederland. De Falling in Love Montage gaat over 17-jarige Saoirse die wel even genoeg heeft van de liefde. Ze komt echter Ruby tegen op een examenfeestje en tja, het boek is een romcom, dus je weet wel hoe het verder zal gaan. Of toch niet?

Eigenlijk helemaal niet. Je zou denken dat dit boek alleen maar zou gaan over twee meisjes die de zomerliefde van hun leven tegenkomen, maar eigenlijk gaat De Falling in Love Montage over zoveel meer. Het gaat over de complexiteit van familierelaties, over hoe je omgaat met een familielid dat jongdementie heeft en over vriendschap. Natuurlijk is er ook heel wat romantiek (en dit boek heeft zo vaak zo’n grote glimlach op mijn gezicht getoverd), maar Smyth schetst zo’n prachtig, complex beeld dat alleen de titel ‘romantisch boek’ niet volstaat. Het is meer dan dat en hé, wat is dit zo ontzettend verfrissend.

Voor de mensen die helemaal geen fan zijn van romcoms, hoofdpersonage Saoirse is er ook niet weg van. Integendeel, ze houdt van horrorfilms en laat zich liever niet verleiden door het mooie perfecte sprookje, want ze weet dat het leven geen sprookje is. Op dat vlak is Saoirse voor een 17-jarige best volwassen en heeft ze heel wat frustraties opgestapeld. Haar vriendin dumpte haar, haar moeder heeft jongdementie, ze is niet zo zeker van haar studiekeuze en haar vader heeft dan nog eens andere toekomstplannen. Op sommige momenten is ze boos, gefrustreerd en dat is niet iets wat je heel vaak tegenkomt in een YA. Ze is geen mooi personage, met een altijd stralende persoonlijkheid. Voor mij voelde ze zo echt aan.

Bovendien mixt dit boek complexe en moeilijke gesprekken met een aantal heel luchtige en hilarische gebeurtenissen en ontmoetingen. Eigenlijk heeft Ciara Smyth de perfecte balans gevonden tussen die sprookjesromantiek en het echte leven. Ze doet het op zo’n manier dat ook oudere lezers erg zullen genieten van dit verhaal. Vooral omdat Smyth niet bang is om ook seks, verlangen en seksualiteit een plaats te geven in haar boek. Om eerlijk te zijn denk ik dat heel wat mensen zich zullen herkennen in de personages en de gebeurtenissen van De Falling in Love Montage. Er is eindelijk eens een boek op de Nederlandse markt over lesbische meisjes en het is dan ook nog eens een oprecht pareltje.

Dit boek mag van mij zo op de leeslijst op de middelbare school. Het is een eerlijk, open boek over familierelaties, vriendschap en (zomer)liefde. De Falling in Love Montage is het soort boek dat je hart steelt. Het is het liefdesverhaal dat lesbische meisjes verdienen en ik ben heel blij dat Querido Glow dit boek heeft uitgegeven. Iedereen verdient het om zichzelf in een boek te zien.

Ciara Smyth | Maria Postema | Querido Glow | paperback | €18,99 | 9789045124810 | 336 p.

1 thought on “De Falling in Love Montage is eindelijk de YA die lesbische meisjes verdienen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.