Book Nerds

De eerste onvergetelijke stap in de literaire wereld

Jullie weten het misschien of niet, maar dit jaar doe ik mee met de Inktaap. Dat is een soort organisatie/event waarbij jongeren uit het 5de en 6de middelbaar 4 boeken lezen die een literaire prijs hebben gewonnen het jaar voorheen. Ik dacht bij mezelf dat het wel eens een openbaring ging zijn, want ik lees alleen maar YA (of soms een NA). Nou, dat was het zeker.

In juni 2016 las ik al De Kinderen van Calais van Lara Taveirne. Ik moet eerlijk bekennen dat ik best wel weg was van het boek ook al heb ik me op sommige momenten echt wel moeten aanzetten om het boek uit te lezen. Ik denk dat het dus een feit is dat een echte roman uit de volwassen literatuur bij lange na niet zo vlot leest als een YA.

Afbeeldingsresultaat voor de inktaap boeken 2017.
Bron: Inktaap.org

 

Ik ben 16, weet je wel

Je hebt zo van die leerkrachten die maar door blijven drammen over de Vlaamse klassiekers, de beste bestsellers van dit moment zoals Oorlog en Terpentijn. Maar ik bedoel, ik ben 16. Voor sommigen is literair lezen best wel leuk, maar wees nu eerlijk: welke gemiddelde 16-jarige wil graag literair lezen? Zou je niet liever over mensen van je eigen leeftijd lezen of over dingen willen lezen waarmee jij soms zelf wel eens worstelt? Het volgende boek dat ik ga noemen moet je dan zeker niet lezen.

Het hout – ja, het is zo hard als je denkt

Na De Kinderen van Calais is Het hout van Jeroen Brouwers het tweede boek dat ik lees die helemaal onder het genre literair valt. Oké, het heeft ook een historisch tintje. Een tintje die wij (iedereen dus) maar liever willen vergeten. Als 16-jarige heb ik echt niet kunnen genieten van dit boek en misschien is de schrijver dan ook wel in zijn opzet geslaagd.

Het houtIn een door kloosterlingen geleid jongenspensionaat vindt in de jaren vijftig van de vorige eeuw seksueel misbruik, sadisme en vernedering plaats.
Broeder Bonaventura is er getuige van en zwijgt zoals iedereen. Maakt dit hem medeplichtig?
‘Het hout’ geeft een indringend beeld van de misdaden en de hypocrisie in de roomse kerk, die heden nog de verontwaardiging en frustratie oproepen van wie er het slachtoffer van zijn geweest.

Op dit moment na het lezen van de achterflap kan je meteen wel weten waarom ik niet écht heb kunnen genieten van dit boek. Het is inderdaad iets dat absoluut niet had mogen gebeuren en ik vervloek echt alle mensen die dit ooit met kinderen hebben gedaan. Ik heb werkelijk, eerlijk, een hele week slecht geslapen door wat er allemaal in mijn hoofd spookte door dit boek. Steeds weer als ik eraan terugdenk, sluipt dat rare gevoel weer in me en denk ik: “Het is niet eens écht met mij gebeurd.”

Ja, slapeloze nachten en grote verschillen

Terwijl het boek van Lara Taveirne eerder een minuscuul stapje was in de richting van literair, werd ik bij Jeroen Brouwers hard op de feiten gedrukt. Ik had nog nooit een boek zoals de zijne gelezen en ook al was ik verafschuwd door de verschrikkelijk vieze gedetailleerde beschrijvingen en had ik op sommige momenten het boek liever niet gelezen, ik kon er het mooie van in zien.

Het heeft me even gekost om te wennen aan de schrijfstijl. Het ging wat stroever dan anders (veel stroever) en ik merkte dat ik veel woorden nog nooit écht in een boek was tegengekomen. Ik was werkelijk verbaasd over het feit dat ik als iemand die toch redelijk veel leest, voor het eerst iets helemaal anders las – van een andere soort- dan dat ik ooit had gelezen.

Té gevoelig dan

Het klinkt vast ontzettend raar dat ik een blogpost heb geschreven over het feit dat ik verbaasd ben. Velen van jullie zullen op school ook wel literaire romans hebben gelezen, maar wees nu eerlijk: het is zo wat anders!

Het genre is niet iets wat ik voor mijn plezier zou lezen, maar voor een keer -af en toe- mag het wel eens. Ik wil graag lezen en leren. En soms moet dat eens door een ander genre te verkennen en te leren kennen. Het hout is dan wel niet te meest aangename kennismaking, maar het zal zeker een boek zijn die me zal bijblijven en die zeker mijn kijk op alles heeft veranderd.

Ik raad je zeker eens aan om te doen als ik en eens een ander genre uit te proberen! Het is echt heel verbazend, indrukwekkend én aangenaam. Maar ik wil je wel vertellen dat je jezelf niet moet verplichten zoals ze soms op school doen, want je moet nog steeds lezen wat jij wil lezen. Maar iets anders, is soms eens iets goeds…

 

6 thoughts on “De eerste onvergetelijke stap in de literaire wereld

 1. Toen ik 16 was las ik heel graag literatuur, maar toen was er ook gewoon nog veel minder YA. Dus eigenlijk ben ik soms wel jaloers op mensen die opgroeien met zo’n groot aanbod van Young Adult boeken.

  1. Dat is helemaal waar! Ik kan me voorstellen dat er in die tijd alleen maar jeugdliteratuur of echte literatuur was. Het Hout was waarschijnlijk niet de beste inwijding… ?

   1. Als je een keer echt goede (Vlaamse) literatuur wil lezen – en dan heb ik het over oudere literatuur, niet van de afgelopen jaren – dan kan je desnoods eens De Witte van Ernest Claes proberen, als je het nog ergens kan vinden. Ik heb dat jaren geleden gelezen en dat is me echt bijgebleven. In tegenstelling tot de ‘literatuur’ van vandaag was dat veel humoristischer geschreven, meer een soort plattelandsroman – ik verklap niks, maar ik herinner me nog steeds de scène met het zout op de patatten…

    Ik zou hier eigenlijk een heel epistel kunnen schrijven over mijn beeld op literatuur en de houding van middelbare scholen ten opzichte van literatuur, maar ik zal me inhouden. Wees blij 😉

    1. Haha! Wel tegenwoordig mogen we heel wat YA lezen. Dus daar ben ik blij mee! Als ik eens tijd heb, dan probeer ik die zeker eens.

 2. Jij zegt het van Connie Palmen was echt cool! Ik las hem voor mijn Nederlands mondeling. De Engelenmaker van Stefan Brijs is zeker ook een aanrader, net als Tegenlicht van Esther Verhoef en In het huis van de dichter van Jan Brokken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.