Book Nerds, Persoonlijk

De druk die punten heet

Ik deel eigenlijk niet zo veel over mijn leven en nou ja, ik praat niet zo graag over die dingen. Toch vandaag wil ik graag een artikel die nu eens niet over boeken gaat delen. Deze keer een artikel over de druk die iedereen wel eens gevoeld heeft.

Je wilt graag je best doen

Ik schuif het niet onder stoelen of banken dat ik een stever ben. Ik heb graag goeie punten en soms kan die druk zo groot zijn. Elke dag leer je, studeer je, probeer je je ouders en vooral jezelf tevreden te stellen. Mensen die zeggen dat tieners het makkelijk hebben, zijn dat ‘kleine’ aspect van naar school gaan, waarschijnlijk vergeten.

Oké, ik wil niet altijd onwetend blijven en ik wil zeker en vast een goede job bemachtigen. Maar zodra je die punten krijgt, heb je ook meteen een stempel. Iedereen kent mij als de strever die achten, negens en tienen haalt, dus elke keer als ik een mindere toets heb, word ik scheef aangekeken. Het ging zelfs zover dat de ouders van een vriendin van mij me uitlachten omdat ik 67 ( wat eigenlijk niet laag is) had voor een examen. Later bleek dat ik niet die punten had, maar dat mijn leerkracht mijn punten met die van iemand anders had verwisseld. Hoe dan ook, het doet nog altijd pijn als ik aan dat moment terug denk. Hoe komt een ouder er nou op om de vriendin van je dochter uit te lachen en dan nog eens recht ik haar gezicht…

Die teleurstelling en die openbaring

Ik heb mezelf nog niet zo veel teleurgesteld en als ik dat doe leer ik drie keer meer om alles goed te snappen. Toch ken ik mensen die proberen zich te herpakken, maar telkens weer misgrijpen. Ik ben die strever, dus ik doe alles zodat ik niet die ene ezel ben die zijn hoofd 2 keer aan dezelfde steen stoot.IMG_0244

Dit jaar was ik even slecht gestart met wiskunde. We kregen een andere leerkracht en het was even aanpassen. Ondertussen weet ik nu hoe hij toetsen geeft en moet ik gewoon altijd voorbereid zijn. Het voelt altijd zo goed als ik een goede toets maak en nou ja, ik krijg daar heel veel voldoening van.

“Het gaat niet alleen om die punten!” 

Al die bovenstaande woorden, wel op een  of andere manier mogen ze ook niet te zwaar opgevat worden. Zeker als het om jezelf gaat.

Dat is het zinnetje die ik vorig jaar wel 10 keer heb gehoord van mijn inspirerende en voormalige wiskundeleerkracht. Wat hij zei, is waar. Ze zijn belangrijk, maar die toetsen en examens zijn eigenlijk gewoon steekproeven van wat je is bijgebleven van de lessen. Hoe goed heb ik het begrepen? Kan ik het wel? 10, jazeker! 2, ik zou nog maar eens nakijken…

Maar die punten, die steekproeven, zijn niet zo aanmoedigend voor iedereen. Velen snappen niet dat als je een slechte toets hebt, je toch moet proberen  (en werken) voor een volgend beter resultaat. Waarom geven leerkrachten anders zoveel toetsen een taken? Omdat je zou kunnen leren uit je fouten.you-can-do-it-baby

Maar wat te doen als het niet lukt, ook al doe je zo je best? Ik zeg niet dat je altijd tienen moet halen in tegendeel! Je zou moeten je best doen op je eigen niveau! Als jij weet dat je het beste uit jezelf haalt, dan ben je zelf beter bezig dan een Einstein die niet zijn best doet en punten haalt die eigenlijk beneden zijn peil ligt. Als jij weet dat je je best doet, dan mag je trots zijn! Echt waar! Welke richting je ook volgt, als je telkens het best uit jezelf haalt en het leuk vindt wat je doet, dan is dat het belangrijkste.

Heb je eens een tegenslag op school? Geef niet op! Die toetsen zijn er om uit te leren! Doe gewoon je best en zorg dat jij niet die ene ezel bent die zich twee keer aan dezelfde steen stoot, because YOU CAN DO IT! Dat is het zinnetje die ik altijd tegen mezelf zeg als het een tegenvalt, en het helpt!


2 thoughts on “De druk die punten heet

  1. Ik ben echt een enorme perfectionist, dus ik stress heel snel wat betreft cijfers… Ook ik moet vaak even herinnerd worden aan het feit dat het niet zo erg is als het wat minder gaat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.