Review

Cinderella is Dead, nog zo’n teleurstellend sprookje

It’s 200 years since Cinderella found her prince, but the fairytale is over. Sophia knows the story though, off by heart. Because every girl has to recite it daily, from when she’s tiny until the night she’s sent to the royal ball for choosing. And every girl knows that she has only one chance. For the lives of those not chosen by a man at the ball … are forfeit. But Sophia doesn’t want to be chosen – she’s in love with her best friend, Erin, and hates the idea of being traded like cattle. And when Sophia’s night at the ball goes horribly wrong, she must run for her life. Alone and terrified, she finds herself hiding in Cinderella’s tomb. And there she meets someone who will show her that she has the power to remake her world … An electrifying twist on the classic fairytale that will inspire girls to break out of limiting stereotypes and follow their dreams!

Mijn mening: 4/10

Cinderella is Dead was waarschijnlijk een van de meest populaire YA-releases van de zomer van 2020. En het was ook een van de releases die ik meteen wilde lezen. Want wees nu eerlijk: wie wil er nu niet een feministische kijk op het sprookje van Cinderella? Maar misschien was ik té enthousiast, want het viel ontzettend tegen.

De schrijfstijl van Bayron is heel erg oppervlakkig en simpel met korte zinnen die soms heel erg weinig toevoegen aan het verhaal. Ook de beschrijvingen van plaatsen, gebeurtenissen en tijdsverloop bleef zo oppervlakkig. Oké, het is een sprookje, maar je moet er toch wat moeilijkheid insteken. Als je prachtige sprookjesachtige taal wilt, dan ben je bij dit boek niet aan het juiste adres.

Ook was dit boek best oppervlakkig in het algemeen. Alle personages bleven best wel aan de vlakke kant, waardoor het ontzettend moeilijk is om met hen mee te voelen. Bovendien wendde Bayron haar personages aan precies zoals zij dat zag zitten in het plot. Ze waren vaak inconsequent, sprongen een aantal stappen over in hun gedachtengang en maakten af en toe een draai van 360° die helemaal niet te verklaren was. Maar het kan alleen maar beter worden toch?

Wel, nee dus. God, dit boek was zo voorspelbaar. De grootste plottwist kan je al vanaf pagina een zien aankomen en ik zweer je, helemaal niets in dit boek kan je verrassen. Ik hou van magie in boeken, maar ik hou niet van magische oplossingen en de pief, poef, paf iedereen gelukkig. En dit boek had het nu allemaal. Alles in het plot ging zo makkelijk zonder enige tegenslag of zonder ook maar moeilijk aan te voelen. De auteur wilde een heel belangrijke feministische boodschap meegeven in dit boek, maar dat voelde zo geforceerd en te benadrukt. Het was geen schot in de roos en het hele boek leed eronder.

Tot slot was er nog één groot ding dat me teleurstelde en dat was de romantiek. Ik was nul chemie tussen het hoofdpersonage en haar eerste love interest. Waarom ze zo hevig verliefd was op een personage dat meer leek op een kartonnen doos, is me een raadsel. Maar goed, de tweede love interest (was overigens het leukste personage in het boek) maakte dat dan toch weer een beetje goed.

Cinderella is Dead was dus best wel een teleurstellend sprookje. Het had zoveel kunnen zijn, maar helaas. Het boek en de schrijfstijl bleef zo hard aan de oppervlakte, het plot was te geforceerd en de personages waren het meeste van de tijd lege kartonnen dozen die af en toe eens wat zeiden. Geen aanrader dus.

Cinderella is Dead | Kaylynn Bayron | Bloomsbury | paperback | £7,99 | 9781526621979 | 389 p.

2 thoughts on “Cinderella is Dead, nog zo’n teleurstellend sprookje

  1. Audrey, ik ben zo blij dat jij dit boek ook echt helemaal niets vond. Ik was bang dat ik de enige was, want ik vond er ook echt helemaal niks aan. Ik gaf het twee sterren. Het was ook een van mijn meest geanticipeerde boeken van deze zomer, maar ik weet niet meer wat ik nou heb gelezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.