Review

Review | Legend, Marie Lu

Joepie, mijn eerste review!

Ik heb héél lang moeten wachten om dit boek te kunnen lezen want de bib had Legend telkens niet… Maar dat veranderd niets aan mijn mening over het boek: FANTASTISCH! De meeste mensen vinden Legend op de Hongerspelen en Divergent lijken en op zekere hoogte hebben ze wel gelijk, maar de meeste sciencefictions lijken op elkaar. Toch?

 

  • Legend van Marie Lu
  • ISBN: 9789025751173
  • Uitgeverij: Gottmer
  • Pagina’s: 320

Legend speelt zich af in het Los Angeles van 2130, dat ondergelopen is na een overstroming.

De 15-jarige June, telg uit de elite van de Republiek, is een wonderkind. Ze is gehoorzaam en loyaal en wordt dan ook klaargestoomd voor een van de belangrijkste functies in de militaire rangorde van haar land. De eveneens 15-jarige Day, geboren in een sloppenwijk, is de meest gezochte crimineel van de Republiek.
Normaal gesproken zouden hun wegen zich nooit kruisen, maar dat gebeurt wel als de broer van June, een belangrijke militair, wordt vermoord en Day de hoofdverdachte is. De overheid opent de jacht op hem. Een ultiem kat-en-muisspel tussen June en Day gaat van start: zij wil haar broers dood wreken, terwijl hij probeert uit handen van de overheid te blijven en intussen ook nog zijn familie wil redden van een mysterieuze epidemie.
Maar dan komt June erachter dat de overheid iets met haar broers dood te maken heeft en er alles aan doet om dat verborgen te houden.

Mijn mening:

Marie Lu had me direct meegezogen in de wereld waar Amerika/ De Republiek  waar er de pest en oorlog heerst. Legend lijkt op veel aspecten op Divergent, Hongerspelen, enz. Maar dat is ook zo, ze hebben allemaal iets gemeen. Toch was dit boek spannender dat ik had gedacht. Want ik zou nooit geloofd hebben dat het de Hongerspelen zou overtreffen.

Waarom???

1. Je leest het boek vanuit 2 perspectieven, die van June en die van Day. Wat ik fantastisch vond. In sommige boeken wil je echt weten wat het mannelijke personage denkt over het vrouwelijke… Dus je wist dat Day echt verliefd werd en hij goede bedoelingen had.

2. De spanning was op elke pagina te snijden. Gevechten, doden en onverwachte plotwendingen waren allemaal aanwezig. Wat dus maakte dat je elk moment op het puntje van je stoel zit.

3. Legend geeft je een goede kijk hoe de Rebubliek in elkaar zit:

  •  Ze heeft oorlog met de Koloniën, waarvoor dus soldaten getraind moeten worden. Om goede soldaten te ‘kweken’ moeten elk kind van 11 een test moet afleggen. Degene die niet geslaagd zijn worden naar de zogenaamde werkkampen gestuurd, maar in werkelijkheid worden ze gebruikt om de perfecte soldaat te creëren.
  • June werkt voor de Commandant van haar broer. En in haar legioen is niet alles wat het lijkt: er wordt makkelijk gedood, van onschuldige burgers tot beruchte criminelen. Zo wordt de moeder van Day doodgeschoten. 

4. June’s broer laat voor haar de waarheid van de Republiek achter. Wat je totaal niet verwacht… Ik was echt verrast, wat ik erg leuk vond. Hoe hij het had achtergelaten, vond ik ook al zo leuk. Fantastische uitvinding!

5. Day wordt geholpen door Tess, een klein meisje. Wat is zo schattig vind. Hij is eigenlijk een echte stoere bink, maar geeft toch zoveel om Tess en zijn familie.

Conclusie: Legend was een boek om te genieten, met veel spanning, plotwendingen en humor. Het was lang geleden dat ik weer zo’n tof boek heb gelezen. KORTOM: ik ga morgen naar de bib om het vervolg uit te lenen! 

Scores:

Schrijfstijl: 8/10

Tempo: 8.5/10

Favoriete quote: (best grappig 🙂 )

De regels voor het kijken naar – en te wedden bij- een Skizgevecht zijn heel simpel.

1. Je besluit wie er volgens jou gaat winnen.

2. Je wedt op die persoon.

 

Heb jij Legend al gelezen? Wat vond je ervan? Laat het me weten!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.