Review

Blackout, een straffe feelgood die je helemaal meeneemt naar New York

Tijdens een zomerse hittegolf hult een stroomstoring New York in duisternis. Terwijl de chaos in de stad losbarst, vonkt een ander soort elektriciteit…
Een eerste ontmoeting. 
Oude vrienden. 
Bittere exen.
En misschien het begin van iets nieuws.
Als de lichten doven en de stad zwijgt, onthullen mensen hun geheimen. Liefde bloeit op, vriendschappen groeien en nieuwe mogelijkheden ontstaan. In deze verhalenbundel vieren zes gerenommeerde auteurs de schoonheid van zwarte liefde en geluk, en de onvergetelijke magie van een zinderende zwoele sterrennacht in de stad.

Mijn mening: 8,5/10

Blackout is een samenwerking tussen zes topauteurs: Dhonielle Clayton (o.a. Tiny Pretty Things), Angie Thomas (o.a. The Hate U Give, De roos uit het beton), Ashley Woodfolk (o.a. The Beauty That Remains), Tiffany D. Jackson (o.a. Grown), Nic Stone (o.a. Zij & ik) en Nicola Yoon (o.a. De zon is ook een ster). Om eerlijk te zeggen kan er dus echt niet veel mislopen. Zeker nu het productiehuis van de Obama’s het boek zullen verfilmen voor Netflix. Het beloofde dus een heel goed boek te zijn, maar was dat ook zo?

Blackout is een prachtig weefsel van zes kortverhalen. Ze draaien allemaal om Zwarte liefde in New York én wauw, dat was het ook gewoon helemaal. Precies de juiste hoeveelheid fluf om op elke pagina een glimlach op je gezicht te toveren. Elke auteur nam een aantal personages voor hun rekening en schreef meestal echt een heel verrassend, tof en romantisch verhaal. Elk personage was op een leuke manier ook gelinkt aan elkaar, wat het ook steeds spannend maakte om te ontdekken wie met wie een relatie had.

Zoals altijd zijn er natuurlijk personages of verhalen die net weer meer je hart stelen dan andere. Omdat ze allemaal zo verschillend waren, zal dat voor iedereen anders zijn. Ik hield persoonlijk ontzettend hard van het verhaal van Ashley Woodfolk. Twee meisjes zitten in de stroompanne vast in het bejaardentehuis en de vonk slaat over. Je zou kunnen zeggen dat het allemaal wat cliché is, maar hé: daar is dit boek gewoon voor.

Verder vond ik de plot van het boek ook gewoon fijn. Alle verhalen zijn gewoon zo in elkaar geweven zodat het eigenlijk leest als een echte roman. Alle auteurs waren duidelijk goed op elkaar afgestemd en dat was zo fijn om te lezen. Ik denk dat ik eigenlijk veelal gewoon met een glimlach op mijn gezicht dit boek gelezen heb. Uiteindelijk had het niet veel diepgang (en dat miste ik misschien dan wel een beetje), maar die glimlach was wel het belangrijkste.

Eigenlijk was het dus gewoon een fijn boek. Meer of minder niet. Het laat je lachen, dromen en fantaseren over wat jezelf zou doen in een stroompanne op een snikhete dag. Ik vind dit boek vooral een aanrader voor jongeren omdat het kort, luchtig en heel fijn geschreven is. Ga het dus zeker eens halen in de bib of de boekhandel.

Dhonielle Clayton, Tiffany D. Jackson, Nic Stone, Angie Thoma, Ashley Woodfolk, Nicola Yoon | Aimée Warmerdam en Margot Reesink | Best of YA | hardcover | €17,99 | 9789000376827 | 190 p.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.